Såväl biltillverkare som privatpersoner klipper varvtider på Nürburgring. Nyligen slog en Porsche GT2 RS med MR-paket till med rekordtiden 6 minuter, 47 sekunder och 25 hundradelar. Men innan du läst klart denna artikel kan mycket väl den tiden slagits. Eller något av alla andra rekord, kanske det för sjusitsiga suvar.
Men inte bara sportbilar rullar runt den 20,6 kilometer långa slingan. Youtube-kanalen Auto Addiction bevakar banan och har nu släppt en femte film om märkliga bilar som de fångat på ”Ringen” – som Lego-Volvon du ser på bilden ovan men även annat som… Ja, se själv nedan. Känsliga människor får blunda två minuter in i filmen.
Tidigare i år meddelade personbilstillverkaren Volvo att de köpt in sig i det Silicon Valley-baserade teknikföretaget Luminar Technologies som utvecklar avancerad sensorteknik för självkörande fordon. På Automobility LA, mässan som föregår den stora bilsalongen i Los Angeles, redovisar nu Volvo och Luminar vad de har knåpat ihop, nämligen en LIDAR-sensor (laserljusbaserad radarsensor) som är bättre på att läsa av omgivningen på en detaljnivå än tidigare LIDAR-sensorer. Sensorn kan registrera mänskliga poser, inklusive enskilda kroppsdelar, på avstånd upp till 250 meter, betydligt längre än den LIDAR-teknik som i dag används.
– Autonom teknik kommer att ta säker bilkörning till en ny nivå, bortom de mänskliga begränsningarna. Detta löfte om att förbättra säkerheten är anledningen till att Volvo Cars vill vara ledande inom autonom körning. I slutändan kommer tekniken även att skapa fördelar för våra kunder och samhället i stort. Luminar delar vår ambition att förverkliga dessa fördelar, och den nya varseblivningstekniken är ett viktigt nästa steg i den processen, säger Henrik Green, Senior Vice President för Research and Development på Volvo Cars.
I början av september 2018 presenterade Volvo sin vision av hur framtidens transport och mobilitet kan komma att se ut. Deras konceptfordon 360c för fullt autonoma resor förlitar sig bland annat på LIDAR-sensorer och med den nya typ som visar upp i Los Angeles tror Volvo att de har nått ett steg på vägen mot ett säkert införande av helt självkörande fordon.
– Volvo Cars R&D-team arbetar i ett imponerande tempo för att lösa några av de mest avancerade problemen när det gäller utvecklingen av autonom körning. I takt med att vi har skalat upp har de fortsatt ligga i framkant i utvecklingen av ett autonomt system som tar bort föraren ur ekvationen – och som i slutändan möjliggör integrering av tekniken i fysiska fordon för konsumenter, säger Austin Russell, grundare och vd för Luminar.
Med Donald Trump i spetsen har det utbrutit ett handelskrig mellan USA och Kina med allt högre tullavgifter på importerade varor. Även Europa har drabbats till viss del och då framför allt företag som är verksamma i de båda länderna. Ett sådant företag är svenska Volvo Cars som har produktion i både USA och Kina. Redan i somras fick Volvo planera om XC60-produktionen. Kina-tillverkade XC60 skulle egentligen ha skickats till USA, men tullavgifterna mellan USA och Kina tvingade Volvo att låta Europa-tillverkade XC60 skickas till USA och Kina-tillverkade till Europa. Enligt dagsfärskt besked från Volvo är de XC60 som säljs i Europa tillverkade i Torslanda och ingen annanstans. Hur det blir framöver återstår att se.
Nu nämns ytterligare en konsekvens av handelskriget. För USA Today berättar Volvo Cars vd och styrelseordförande Håkan Samuelsson att den utökade satsningen på nya USA-fabriken uteblir. Just nu tillverkas nya S60 i fabriken i Charleston, South Carolina, och från och med 2021 ska även nästa generation XC90 tillverkas där. Bilarna var tänkta att levereras till amerikanska, europeiska och kinesiska marknaderna och för att kunna hantera en sådan volym planerades en andra produktionslina och därmed också tusentals nya arbetstillfällen.
Som det ser ut nu är Kina ute ur bilden, och någon ändring ser inte ut att vara inom räckhåll. Så sent som i onsdags visade president Trump inga tendenser till att backa från importtullarna då han menar de har hjälpt till att stärka den inhemska bilindustrin.
– Vi trodde att Charleston kunde bygga bilar för Kina. Det kommer inte att fungera, säger Håkan Samuelsson till USA Today.
Samuelsson vill att tullavgifter vid fordonsimport ska avskaffas globalt. Han varnar även Trump-administrationen för att handeln med fordon mellan USA och Europa sannolikt kommer att lida kraftigt om inget händer. Volymerna skulle bli mindre och bilarna dyrare.
– Samarbetet med Google är ett viktigt strategiskt steg. Googles plattform och tjänster förbättrar användarupplevelsen genom att det ger fler anpassningsmöjligheter samtidigt som Android erbjuder ökad flexibilitet ur utvecklarperspektiv, sa Henrik Green, Senior Vice President Research & Development på Volvo Car Group, då.
Våren 2018 presenterades projektet lite närmare och nu, på bilsalongen i Los Angeles, bjöd Volvo och Google in till en kort presentation av vad Volvo-ägarna/användarna i framtiden har att vänta sig.
Enligt Motor Trend, som närvarade vid mötet, lyfte både Volvo och Google fram det huvudsakliga ändamålet med det nya Android-baserade infotainmentsystemet, nämligen att låta individen ta sitt liv till bilen i form av en mängd olika appar. Redan i dag har de flesta människor en stor del av sina liv lagrade i mobiltelefoner och tillhörande molntjänster. Det ska nu överföras till bilen – om man vill. Användaren ska nämligen själv kunna avgöra vilken typ av information man vill dela med sig av, man ska till och med kunna välja att vara helt anonym, men då kan funktionaliteten begränsas. Ungefär som det fungerar på Internet i övrigt.
Och trots att systemet blir Android-baserat ska andra operativsystem, exempelvis Apples iOS, inte utgöra några hinder för möjligheterna till anslutning.
Det nya infotainmentsystemet ska även medföra att fler tredjepartstjänster tillgängliggörs, dock ska de inte kunna äventyra säkerheten. Exempelvis ska spelfunktioner bara kunna användas av baksätespassagerarna och reklam på infotainmentskärmen kommer inte att tillåtas.
Även om fler tredjepartsappar kommer att bli en del av verkligheten säger Volvo att de själva i sin utbyggnad av funktionalitet ska förlita sig mindre på tredjepartsutvecklad mjukvara. I stället ska de utveckla sin egen mjukvara för att möjliggöra nya funktioner, exempelvis OTA-uppdateringar (trådlös uppdatering av mjukvara utan att bilen är inkopplad, bara uppkopplad). Google-chefen påpekade dock att OTA-uppdateringar av bilens mjukvara inte kommer att ske i samma tempo som man är van vid på mobila enheter (alla mobiltelefontillverkare är dock inte snabba med uppdateringar).
Vid mötet avslöjade Volvos Henrik Green att 5:e generationens mobilnät (5G) kommer att integreras i kommande Volvo-modeller. De nuvarande SPA- och CMA-plattformarna kommer att uppgraderas med 5G-kompabilitet från och med Polestar 2 (elbilen som beskrivs som en Tesla Model 3-utmanare), vilket betyder att äldre Volvo- och Polestar-modeller (samtliga redan lanserade Volvo-modeller samt Polestar 1) inte kommer att bli 5G-uppkopplade.
5G blir däremot standard redan från start i de modeller som byggas på nya SPA 2-plattformen. Först ut blir därför Polestar 3, den elektriska crossover som ska lanseras 2020, och därefter nya XC90 som ska byggas i USA från och med 2021.
SPA 2-bilarna kommer också att ha en ny, integrerad dator, sannolikt från Nvidia, som styr infotainmentsystemets alla uppgifter samt alla autonoma funktioner för Nivå 5-självkörning.
Det nya Android-baserade infotainmentsystemet kommer att se ut och agera likadant i hela världen, bortsett från Kina. Den kinesiska regeringen är nämligen inte förtjusta i Google och har censurerat flera funktioner från den amerikanska teknikjätten. Exempelvis kommer Google Maps att ersättas av kinesiska AutoNavi och Google röstassistent av iFly, även det ett kinesiskt bolag.
För en stund sedan meddela North American Car of the Year-juryn på bilsalongen i Los Angeles vilka bilar som gör upp i finalen av Årets Bil i Nordamerika 2019. En av bilarna som räknades upp var USA-byggda Volvo S60 som vi nyligen var iväg och provkörde i Kalifornien (film från provkörningen på länken).
I finalen får den tampas mot Genesis G70 och Honda Insight. Vilken bil som vinner hela rasket får vi reda på under bilsalongen i Detroit i mitten av januari nästa år.
Charleston
Här byggs S60 till hela världen. Öhlins
Än en gång har det svenska chassiexpertföretaget gjort underverk. Rymligare
Baksätet är betydligt bättre hos nya S60 än den utgående andra generationen. Prislapp
I nuläget är inga S60-priser officiella, men en gissning är att Polestar Engineered-versionen kommer att kosta ungefär trekvarts miljon kronor.
S60 är Volvos fjärde mest tillverkade modell genom tiderna, detta trots att den debuterade så sent som 2001. Nu kommer generation tre och den följer i samma ledband som vi lärt känna genom åren allt sedan XC90 II kom för drygt fyra år sedan, 60- och 90-serien har ju gemensam delningsteknik genom SPA-byggarkitekturen.
Den nordamerikanska marknaden är fortfarande konservativ och önskar sig fyradörrars sedaner med vanlig bagagelucka även om suvtrenden givetvis äter upp marknadsandelar sakta men säkert. För ändamålet har Volvo Cars låtit investera och byggt upp en helt ny fabrik i South Carolina, en fabrik som är specialgjord för de större 60- och 90-seriebilarna. Först ut på tillverkningslinan är nya S60 – bilen är alltså en riktig ”jänkare”!
För tillfället är USA-fabriken ensam om att tillverka nya S60, vilket gör att resten av världen kommer att få bilar exporterade till sig från USA. Även vi i Sverige kommer att få amerikabyggda S60, men tilldelningen är starkt begränsad till en början. Den viktiga nordamerikanska marknaden högprioriteras under lanseringsmodellåret 2019 vilket gör framhjulsdrivna S60 T5 till enda möjliga alternativet.
Bandbredden är smal, endast fyra lackfärger är möjliga: solidsvart, Osmium grå, Denim blå och Fusion röd. Utrustningen är initialt enbart R-Design och åttastegad Geartronic automatlåda är standard. För att hushålla med säljresurserna kommer nya S60 enbart att vara åtkomlig genom abonnemangstjänsten Care by Volvo, några priser är ännu inte fastställda. Orderböckerna är redan öppna och till modellår 2020 – produktionen startar i maj 2019 – utökas modellprogrammet till något som liknar nuvarande V60.
Minus dieselmotorer, S60 blir första Volvo i modern tid som enbart kommer att erbjudas som bensin eller elektrifierad. Jämte T8 Twin Engine kommer också en svagare T6-laddhybrid. Största nyheten är dock S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered, det långa namnet röjer en av Volvos genom tiderna snabbaste bilar. Acceleration 0-100 km/h går på 4,7 sekunder, toppfarten är begränsad till 250 km/h men förbrukningen uppges till låga 0,25 l/mil vid blandad körning enligt den äldre NEDC-körcykeln.
Som byggkoncept påminner Polestar Engineered-versionen om sportcoupén Polestar 1 i ”Light Edition”-utförande. Förvisso längre, tyngre och med enbart en elmotor på bakaxelklumpen men kisar man med faktaögonen syns släktskapet klart. Systemeffekten för B4204T34-drivlinan hos S60 i värstingsutförande är 405 hästkrafter och vridmomentet är maffiga 670 newtonmeter. Det senare är något som uppskattas när vi – jag och den sotsvarta, spöklika Volvon – drar upp för Hollywood Hills i utkanten av Santa Monica Mountains nordost om Los Angeles. Elmotorn skjuter på med 117 extra hästkrafter och hjälper till att vända runt S60 fint i hårnålskurvorna. Växellådan AW TG-81SC från japanska Aisin har fått uppdaterat växlingsmönster som gör stor skillnad från vanliga T6 AWD med 310 hästkrafter.
Chassimässigt är S60 kronan på verket hos SPA-tekniken, det märks att Volvofolket fått lov att snöra åt dimensionerna vilket ger ett uppträdande med mycket körglädje. Det märks att chassiegenskaperna har prioriterats hos S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered. Inte minst när du lyfter på motorhuven och ser förstyvningsstaget mellan hjulupphängningstornen samt de utmärkande Öhlins- och/eller Polestar-guldfärgade ställskruvarna för stötdämparna. Bakaxeln har liknande lösning men då krävs det att du börjar riva lite i inredningspanelerna för att komma åt.
Inställningsmöjligheterna är 22 stycken, men bilen levereras i en standard set-up. Vill man ha mer kunskap och kanske vill köra på bana finns det ett professionellt inställningsschema att tillgå. Jag sitter nöjd och undviker att skruva efter raka direktiv från Volvos chassiutvecklare på plats i Kalifornien. Jag är också nöjd med hur bilen tar sig an det bitvis dåliga och eftersatta vägnätet ”over here”. Trots potthål och asfaltssprickor i vägbanan rinner den svarta S60 med alla sina hästkrafter lent genom kurvorna, på ett nästintill spöklikt vis.
Som förare känner man att man hela tiden har bilen i ”sin hand”, en trygghetssignal om någon. Hybriddrivlinan lider dock av den uppgraderade bromsutrustningen som består av sexkolvsok från Brembo med fullventilerade skivor i diameter 371 mm fram respektive 320 mm bak. Tekniken ”drive by wire” brukar annars fungera fint och sömlöst hos Volvos Twin Engine-drivlinor men här hugger den mekaniska bromsen alltför tvärt vid exempelvis krypkörning. Resultatet blir ett högst okultiverat gungigt uppträdande vid de långa köerna ”hem” till Santa Monica igen.
Trots hårdkörningen på bergiga Mulholland Drive finns fortfarande lite kräm kvar hos 10,4-kilowattsbatteripacket vilket gör att vi kan ”segla” med hjälp av elektricitet på det gigantiska men proppfulla åttafiliga motorvägssystemet som genomborrar Los Angeles-området. Här passar S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered perfekt in bland havet av liknande fyradörrars ”compact saloons” från premiummärken som Audi, BMW, Infiniti, Lexus och Mercedes. Bland många andra.
Tre frågor
Volvo S60 kommer enbart som framhjulsdriven T5 och enbart med abonnemangstjänsten Care by Volvo, varför?
– Vår helt nya fabrik i Charleston, South Carolina, håller just nu på att rampa upp. Full produktion nås först under modellår 2020 och då får Europa även fler antal versioner av S60, som även kommer att kunna köpas. Såväl dieselalternativ som Cross Country saknas i nuvarande S60-plan, varför?
– När det gäller diesel kommer vi mer och mer gå bort från detta till förmån för större grad av elektrifiering. Gällande eventuell framtida S60 CC ser vi kontinuerligt över vår produktportfölj, men i nuläget är någon sådan version inte aktuell. S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered har ett chassi som inte går att specialbeställa till andra 60-modeller, exempelvis T6 AWD, varför?
– I nuläget är S60 T8 Engine Polestar Engineered en egen modell med unika chassikomponenter, nästa år kommer även V60 och XC60 med liknande tuning. Vi ser på möjligheterna att kunna erbjuda Polestar Enginereed-detaljer som separata tillbehör.
Volvo S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered
Pris
Cirka 750 000 kronor (uppskattat), säljstart 2019, första kundleverans andra halvåret 2019.
Motor
Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo och kompressor. Kompression 10,3:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 318 hk (233 kW) mellan 5 800-6 100 r/min, max vridmoment 430 Nm vid 4 500 r/min. Elmotor 87 hk (65 kW), total effekt 405 hk, 670 Nm, batterityp litiumjon, 10,4 kWh.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring fram, tvärgående bladfjäder bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk/dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel med 2 tvärställda länkarmar.
Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 4,7 s, toppfart 250 km/h.
Bränsleförbrukning (NEDC)
Blandad körning 0,25 l/mil. CO2 58 g/km.
Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.
Skatt
360 kronor per år.
Rivaler
Lexus ES 300h F Sports S
Helt nya framhjulsdrivna (!) ES kommer enbart med 300h-drivlina som består av 2,5-liters fyrcylindrig sugmotor kopplad till elmotor.
Pris: 537 600 kronor.er
Mercedes-AMG C 43 4Matic
Fräsig V6-motor på 390 hästkrafter med fyrhjulsdrift, saknar laddhybriddrift.
Pris: 609 900 kronor.
Befinner du dig i USA under november månad kommer du kanske att få se Volvo Cars stora informationskampanj i tidningar och på webbplatser. Den innehåller ett meddelande om att företaget tar lika seriöst på hållbarhet som de tar på säkerhet.
Kampanjen illustreras av ett budskap Volvo körde i USA på 1970-talet om säkerhet, samt det nya budskapet om hållbarhet.
– Det har aldrig handlat om betyg eller stjärnor, och det handlar inte om obligatoriska standarder. Volvo Cars förespråkar ökade bränsleeffektivitetsstandarder varje år eftersom vi svarar för en högre auktoritet: våra kunder, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.
I fredags gav Volvo sitt officiella stöd till myndigheterna EPA:s (U.S. Environmental Protection Agency) och NHTSA:s (National Highway Traffic Safety Administration) mål att årligen skärpa bränsleförbrukningsstandarder och minskade koldioxidutsläpp.
Sällan har redaktionen legat mer rätt i tiden än med årets sommarskott. Konstnärligt uppiffade bilar är hetare än någonsin. Häromåret drog BMW:s alla konstbilar – ”art cars” – storpublik till Concorso d’Eleganza på Villa d’Este vid Comosjön. Från auktionsvärlden noteras att en samlare ropade in Janis Joplins bemålade Porsche 356 för rekordsumman 14 miljoner kronor. För att inte tala om den BMW M1 som Frank Stella målade som en hommage till racingföraren Ronnie Peterson. Klubbad för sju miljoner kronor på en Bonhams-auktion.
Nu har din chans kommit. Två unika konstbilar, tillika Teknikens Världs sommarskott 2018, kommer att byta ägare inom kort.
Trogna läsare förstår vilka rariteter det handlar om. Den världskände konstnären ”Preston” fäste sina uttryck på en lyxutrustad Fiat 132 Automatic i samband med att Fiats generalagent i Sverige ville få svenska folket att fortsätta leva som svenskar, men körandes ett italienskt märke med reklamkampanjen ”Lev svenskt, kör italienskt!”.
Den andra konstbilen är en Volvo 343 som Teknikens Världs redaktion smyckade under en happening i Hagaparken. Motivet är mycket komplext, men kan – enkelt uttryckt – sägas ge en ögonblicksbild av en kulturell distinktion i ett andligt spektrum.
Hur det går till? Trots att Bonhams, Museum of Modern Art, Tate Gallery och Sothesby’s ringer varje dag så har vi bestämt oss för att ge er läsare bollen.
Ge oss ett bud!
Allra helst vill vi byta bilarna mot ett eller två vinterskott. Bilar som du tror skulle kunna förgylla livet på redaktionen och berika lässtunden för våra läsare. Men misströsta inte om du inte har någon pärla att byta med. Det går bra att tömma spargrisen också.
Du som ger det vinnande budet kommer inte bara att få två konstverk till garaget. Du får dessutom ett digert lager av extra utrustning. Till vår Fiat 132, av oss döpt till ”Luigi”, medföljer extra strålkastare, både nya och begagnade, med tidstypisk, skrymmande strålkastarrengöring. Även bakre armatur följer med, men av för oss okänd anledning är dessa till en annan modell, Fiat 131. Du får dem i alla fall, för dig som redan har en Fiat 131 blir en extra anledning att lägga ett bud.
Som en knorr medföljer en samling av 15 modellbilar, samtliga Fiat, som har donerats av Leif Larsson, Fiats reklamchef under 1970-talet.
Luigis skick låter sig svårligen beskrivas utan bör upplevas. Vi tror dock att bilen nu går bra efter att tidigare har haft vissa startproblem när motorn har blivit varm.
En överdragsklädsel sitter på, dock inte för att skydda originalklädseln utan för att dölja den. Textilen har passerat tillstånden ”smutsigt” och ”trasigt”, och kan bättre beskrivas som ”upplöst”.
Den kanske värsta defekten för den konstintresserade är att Prestons verk till en del slitit sig från takplåten, och att huvmotivet kännetecknas av en viss frasighet.
Med den svenska utmanaren, döpt likt en pingstvän i vuxen ålder till Lennart, följer inte lika många souvenirer. Men icke att förglömma två startbatterier. Detta eftersom generatorn inte verkar fungera. Ärligt talat, en småsak. Om du bara ser till att ha med en skiftnyckel och ett av batterierna fulladdat i bagageutrymmet så blir du aldrig stående. Laddningsproblematiken ger Lennart en hi-tech image, den blir lite av en laddhybrid.
Med följer också den trasiga original-startmotorn. Inte bara konst ligger högt i kurs i dag utan även ”matching numbers”.
Vi anar att många läsares ögon nu är klistrade på Lennart. Du ser inte behovet av Luigi. Det är inget att skämmas över, det är trots allt en skillnad i verkshöjd. Men se det går inte att bara bjuda på en. Lennart och Luigi är som marsvin, de dör om man skiljer dem åt. De säljs alltså som ett oskiljbart, gift, katolskt marsvinspar.
Det är också som par de kommer att göra skillnad i resten av ditt liv.
Med Lennart och Luigi i garaget behöver du inte längre välja mellan att ”leva svenskt och köra italienskt” eller ”köra svenskt och leva italienskt”.
Så enkelt allt plötsligt blir.
Se så, vad väntar du på? Kolla vad du har i spargrisen, prata inte med frugan om det, och skicka in ett bud och posta inbjudningarna till ditt första garagevernissage.
Mejla oss ditt bud!
Mejla ditt bud till marcus.engstrom@teknikensvarld.se.
Observera att epostadressen i tidningen är felaktig då den innehåller svenska tecken. Använd adressen ovan.
Luigis och Lennarts tid tillsammans
Del 1: Teknikens Värld nr 16/2018
Vi köper Luigi, en Fiat 132 med dalamotiv, i Rättvik men redan i Tällberg börjar han tjura.
Del 2: Teknikens Värld nr 18/2018
Luigi är en riktig festpajare och vi puttar runt honom i Stockholmstrafiken.
Del 3: Teknikens Värld nr 19/2018
Vi tröttnar på Luigi och köper Lennart, en Volvo 343, och målar italienska motiv på honom.
Del 4: Teknikens Värld nr 20/2018
Tävling: ”Lev svenskt, kör italienskt” mot ”lev italienskt, kör svenskt”.
Del 5: Teknikens Värld nr 21/2018
Träff med marknadschefen bakom ”lev svenskt, kör italienskt”.
Det är alltså laddhybriden S60 T8 Twin Engine det handlar om, alltså modellversionen som får 390 hästkrafter när den kommer till Sverige. I Polestar Engineered-utförande pumpas effekten upp till 405 hästkrafter i Sverige, och hela 415 i USA.
Men denna bil handlar inte så mycket om effekt utan om andra optimeringar, inte minst chassit som ingen mindre än Öhlins Racing har varit med och utvecklat och finjusterat.
Om modellen bjuder på det där lilla extra eller inte, det berättar Hans för dig i filmen nedan.
Skulle du vilja läsa mer om nya S60 och T8 Polestar Engineered-versionen, vilket du så klart vill, rekommenderar vi dig Teknikens Värld nummer 24/2018 som finns ute i butik nu. Där berättar Hans betydligt mer än vad han hinner med mellan rattvarven i filmen.
I årets sista krocktestomgång utförd av europeiska krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP ingick inte mindre än nio olika modeller varav två egentligen kan räknas som en, nämligen nya Volvo S60 och V60. Dessa båda bilar är i grunden desamma, bara karossen skiljer dem åt.
Gammal Panda håller inte måttet
Vi börjar i den lägre änden av betygsskalan och där hittar vi Fiat Panda som har tillverkats sedan 2011. När den var ny krocktestades modellen av Euro NCAP och fick då fyra av fem stjärnor. Men under de snart åtta år som förflutit sedan dess har det hänt mycket med utvecklingen och konstruktionen av bilar, och Euro NCAP har de senaste åren därför rejält skruvat upp kraven på bilarna som krocktestas. Därför fick Fiat Panda nu inte ens en stjärna av Euro NCAP, modellen fick nämligen noll (!) stjärnor och gör därmed sitt större syskon Fiat Punto sällskap i det föga smickrande sällskap som nollats. Det var i december förra året som Punto visade upp sin veka sida.
Nu tänker många av er att det är avsaknaden av aktiva och passiva förarstödsystem, något de flesta nya bilar har i dag, är orsaken till att Panda fallerade i krocktestet. Och visst saknar modellen dylika system. I grenen förarstödsystem fick Panda därför bara 7 poäng av 100 möjliga. De sju poängen fick den för att bältespåminnare finns.
Men Panda misslyckades även i de andra grenarna. I vuxenskyddet nådde den upp till låga 45 poäng av 100 möjliga och i skyddet av barn till uselt låga 16 poäng. Bäst, utan att vara speciellt bra, var Panda i skyddet av fotgängare med 47 av 100 möjliga poäng.
En gammal konstruktion som har sitt ursprung i Panda-generationen som kom 2003 är orsaken till att Fiats A-segmentare inte nådde någon framgång i sitt andra försök hos Euro NCAP. Något annat betyg (Lex Punto) var alltså inte att vänta.
Illa för nya Wrangler Värre då för nya Jeep Wrangler, en helt ny generation (JL) som nyligen kommit ut på marknaden. Av en modern bil kan man förvänta sig mer av än en 16 år gammal konstruktion, och visst klarar sig Wrangler bättre Fiat Panda, men bara så mycket bättre att det blir en stjärna av totalt fem möjliga.
I skyddet av vuxna fick Wrangler 50 av 100 möjliga poäng, i skyddet av barn 69 av 100 poäng, i fotgängarskyddet 49 av 100 poäng (med den fronten är det svårt att nå mycket högre) och i förarstödsystem blev det endast 32 av 100 poäng, Wrangler har nämligen bara bältespåminnare och fartbegränsare och det räcker inte till 2018.
Euro NCAP skriver att nya Jeep Wrangler ligger väldigt långt bakom sina konkurrenter vad gäller krocksäkerhet. Så här säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen om Wrangler:
– Det är verkligen en besvikelse att se en helt ny bil som säljs år 2018 utan autonomt bromssystem och ingen filassist. Det är hög tid att vi får se en produkt från Fiat-Chrysler-gruppen som erbjuder säkerhet som kan konkurrera med sina rivaler.
Full pott för övriga bilar Övriga sju krocktestade modeller, det vill säga nya Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 samt Volvo S60 och V60, nådde högsta betyget fem stjärnor. Men det gick inte helt smärtfritt. Bland annat ska Hyundai Santa Fes krockgardiner ha rivits sönder när de utlöstes. Panoramaglastakets konstruktion var boven i dramat. Hyundai ska redan ha vidtagit åtgärder vid produktionsbandet och de bilar som redan hämtats ut av kunder ska plockas in för åtgärd.
BMW X5 hade också lite problem eftersom knäkrockkudden på förarplatsen inte löstes ut korrekt vilket gav sämre skydd för förarens ben. Samma problem uppmättes när senaste 5-serie krocktestades i fjol.
– Trots det arbete som biltillverkarna utfört under utvecklingen av sina fordon ser Euro NCAP fortfarande en brist på robusthet i vissa grundläggande säkerhetsområden. För att vara rättvis har Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 och Volvo V60/S60 satt standarden mot vilka andra bedöms denna gång, och andra biltillverkare kan göra bättre ifrån sig genom att följa deras exempel. I-Pace visar framför allt att framtida fordon kommer att vara bra för miljön men också ge hög krocksäkerhet, säger generalsekreterare Michiel van Ratingen.
Nedan länkar till Euro NCAP:s webbplats där du kan fördjupa dig i respektive bils krock- och säkerhetstest:
Fotnot: När denna artikel skrevs var Euro NCAP:s webbplats otillgänglig, vi har därför inte haft möjlighet att ytterligare fördjupa oss i respektive modells säkerhetsbetyg.
Tidigare i veckan rullade den 100 000:e S90:n ut genom fabriksporten i Daqing-fabriken, ett högerstyrt exemplar med silvergrå kaross som ska skeppas till en köpa i Storbritannien. Det firade med en liten ceremoni.
Volvo S90 har hittills i år sålt i 52 034 exemplar varav nästan 60 procent av bilarna har sålts i Kina där modellen är en av de snabbast växande i sitt segment. Med drygt 52 000 exemplar är S90 Volvos femte mest sålda modell i världen, slagen av XC60 (169 074 exemplar), XC90 (85 159), XC40 (67 104) och V40 (55 340). Som vi ser är det suvarna som dominerar.
Totalt sysselsätter Volvos Daqing-fabrik omkring 4 000 personer, underleverantörer inkluderade.
Många har sett fram emot en något nättare och mer plånboksvänlig laddhybrid från Volvo i och med tillkomsten av XC40 T5 Twin Engine. I början av 2018 hette det att modellversionen skulle börja tillverkas under hösten men under höstmånaderna var det ovanligt tyst om en modell som ska gå i produktion. Så kom då informationen, den icke-officiella vägen, att XC40 T5 Twin Engine är försenad. En Volvo-handlare hävdade att förseningen var så pass kraftig att produktionen inte kommer igång förrän i maj 2019.
Och visst är laddhybridvarianten av XC40 försenad, men inte alls i den omfattning som nämndes i höstas.
För teknikensvarld.se berättar Volvo Cars presschef Annika Bjerstaf att produktionen kommer igång efter årsskiftet, med andra ord i inledningen av 2019. Hon poängterar att det är modellår 2019 som då kommer att tillverkas och att dessa bilar kommer att vara en så kallad First Edition-serie som man kan lägga vantarna på endast genom att abonnera via Care by Volvo.
Modellår 2020 av XC40 T5 Twin Engine börjar tillverkas senare, under våren. Då kommer det sannolikt gå att bli ägare av modellversionen utan ett Care by Volvo-abonnemang. Är man tidigt ute med sin beställning av modellår 2020 bör man, enligt Volvo Cars, kunna få sin bil levererar lagom till semestern. Man ska dock räkna med att XC40 generellt har längre leveranstider än övriga Volvo-modeller.
XC40 T3
Nyligen lanserades XC40 T3 med samma trecylindriga bensinmotor som i XC40 T5 Twin Engine finns inte längre i Volvos onlinekonfigurator. Det beror inte på att modellen har plockats bort ur utbudet utan helt enkelt att modellår 2019 är slutsåld. Efter årsskiftet kommer XC40 T3 tillbaka, då som modellår 2020.
Volvon skaffade sig ett försprång i ett tidigt skede, passerades sedan av Toyotan men vann till slut med 49 poäng: 363 mot 314. Volkswagen Polo kom trea med 197 poäng, Toyota Crown blev fyra med 170 och femma kom Mitsubishi Eclipse Cross med 165 poäng.
Juryn bestod av 60 personer varav 40 motorjournalister och omröstningen hölls i Tokyo International Exchange Center. Förra året fick Volvo XC60 samma utmärkelse.
När bilauktionsfirman KVD sålde ut konkurslagret av Saab Automobile AB gick Saabfanatikern Michel Annink i spinn. Han ropade in en Saab 9-5NG (New Generation) SportCombi som rullat internt hos Saab cirka 6 000 mil, för cirka 185 000 kronor. En bilmodell som bara hann tillverkas i 33 eller 35 exemplar innan produktionen stoppades och konkursen var ett trist faktum. Ingen tycks veta exakt hur många det blev men 33 är den mest vedertagna siffran. Efter krocktester och annat finns idag 27 bilar kvar, spridda i Europa. Kanske någon hos en entusiast i USA, vem vet.
Denna är vit, vilket är en färg som endast finns på en annan 9-5 SportCombi. Den är dessutom en av de sista tillverkade och har några specifika detaljer, bland annat ”flygplansinstrumentet” som är en hommage till flygplanens höjdmätare, men i bilen bläddrar hastighet fram i stället för höjd. Pricken över i är den klassiska Saab flygplansloggan i nederkant.
Alla 9-5 kombi var så kallade förseriebilar och omöjliga att registrera – sa alla. Men en Saabvän i Tyskland hade fått sin 9-5 godkänd av TÜF, den tyska motsvarigheten till vår transportstyrelse. Michel körde bilen till Tyskland (på exportskyltar) och lämnade in den på TÜV. De tog flera dagar eftersom de går igenom bilen med lupp, mäter och kollar precis allt. I och med detta blev den EU-godkänd. Glad i hågen for Michel hem på tyska plåtar och beställde tid för svensk registreringsbesiktning. När han kom till Bilprovningen blev det kalla handen, man sa att det inte gick att besiktiga bilen. Det hade den egenmäktiga Transportstyrelsen bestämt och besiktningsmännen vägrade att befatta sig med den EU-godkända bilen.
Turerna med Transportstyrelsen blev sega och långdragna, och de hävdade att det inte gick att besiktiga en förseriebil – av princip. De godtog alltså inte det som TÜV kommit fram till, och då är TÜV ändå en av de mest renommerade och kunniga instanserna i branschen. Dessutom kan inte ett EU-land ändra ett beslut taget i ett annat. Michel fick nys om ett liknande fall i Belgien där EU hotade med stämning och miljonbelopp i böter. Med detta i bakfickan föll svenska Transportstyrelsen äntligen till föga, och bilen godkändes vid registreringsbesiktningen.
Detta är alltså den första 9-5 SportCombi som fått svenska skyltar och den blev ett prejudicerande fall. Nu finns åtta svenskregistrerade 9-5 kombi. Medan bilen var nere i Europa fick den sig en omgång av Hirsch Performance, specialister sedan länge på just Saabtrim. Motorn är på 1,6 liter och i standardutförande ger den 180 hästkrafter. En maskin som också finns i Opel Insignia. Nu är den på 205 hästkrafter och även vridmomentkurvan har förbättrats i lika hög grad.
Bilen har fått borrade bromsskivor fram, tröskelbreddare, frontspoiler och diffuser bak samt mustigare avgassystem. Den låter dovt, som om motorn är mycket större än vad den är. Fjädringen är också sänkt och spacers har monterats mellan bromsskiva och fälg för att hjulen ska harmoniera bättre med karossidan. Bilen ser homogen ut och linjeföringen är extremt harmonisk. Den står självsäker och utstrålar attityd. Ser mer modern ut än många nya bilar.
Hur är det med reservdelar? Problemet är löst i möjligaste mån, Michel och flera andra 9-5-ägare har gått samman och köpt upp lagret av de specifika kombidelarna. Allt det som sitter bakom bakdörrarna på en vanlig 9-5 sedan således. Som baklucka, bakljus, stötfångare etcetera.
Övertecknad fick förmånen att köra denna unika bil, närmast en klenod. Den i sammanhanget lilla motorn gör ett stort jobb och det är riktigt bra ös i den relativt tunga bilen när turbotrycket stiger. Också styrkänslan är mycket skön och precis medan fjädringen inte känns för hård trots sänkningen. Trots hård kurvtagning kränger den nästan ingenting.
Vart man än kommer väcker bilen uppmärksamhet, inte bara hos Saab-ägare utan bilintresserade i gemen. Det tittas, frågas och fotograferas. Den har det mesta i utrustningsväg som moderna bilar med backkamera, skyltigenkänning och sidokollisionsvarning i backspeglarna. Det är egentligen bara avsaknaden av autobroms som talar för att det inte är en ny bil.
9-5 SportCombi är en rackarns bra bil och det är väldigt synd att det inte gick som för Volvo och deras fantastiska resa. Saab satsade på fel kinesiska stall. Ett stall där det fattas hästar, eller ekonomiska muskler. Eller om det var ödet, schabbel, Victor Muller eller om ledningen felsatsade. Det gör egentligen detsamma, gjort är gjort och resten är historia.
Saab 9-5 skulle rent teoretiskt kunna möta Volvo V90 och andra premiumkombibilar vad gäller utrymmen, prestanda och tekniska innovationer. Om inte om hade funnits. Den finns inte mer, men kommer ändå leva kvar tack vare eldsjälar som Michel. Vad Michel har mer? En Saab 9-4X så klart. En Saabifierad cuv (crossover utility vehicle) som bygger på Cadillac SRX och som tillverkades i drygt 800 exemplar innan konkursen. Bilen hittades i USA och är även den i en ovanlig färg, en rödorange metalliclack.
Michel sparar lite på sina Saabar och kör till vardags en Tesla Model X. Det stora Saab-intresset dök upp redan i unga år hemma i Holland. En klasskompis farsa hade en Saab 99 Turbo och Michel fick åka med i baksätet. Därifrån hade han uppsikt över turbotryckmätaren som är placerad uppe på instrumentpanelens vänstra sida. Han hade aldrig sett något liknande (eftersom det inte fanns på andra bilar) och Michel tyckte den var så fruktansvärt cool att han aldrig glömde det – och det är på den vägen det är.
Plus och minus: Saab 9-5NG SportCombi
+ Unik
Alla tittar, pekar, plåtar i kombilandet Sverige. Vad är det där? En ny Saab! + Ökar i värde
En samlarbil som går att använda. – Säljs ej
Och kommer så aldrig göra. Sedanen går att hitta som begagnad. – Reservdelar
Kör försiktigt. Det kan bli svårt att hitta delar…
Plus och minus: Volvo V90
+ Komfort
Volvos stolar är i världsklass, och V90 går mjukt men stabilt. + Går att köpa
En enorm fördel för Volvo är att de inte har gått i konkurs. – Vanlig
I dag går det 13 på dussinet. Grannen gäspar… – Dyr
Det kostar att ligga på topp, som det heter. En V90 som är specad som man vill är dyr.
Vinnare: Saab 9-5NG Sportcombi
Okej, det ska erkännas att jämförelsen haltar lite. Volvos nya 90-serie kan vara den bästa som kommit från Torslanda. Volvo V90 är direkt nybakad från ugn och fullproppad med teknik.
Andra generationen Saab 9-5, även kallad 9-5NG visades i Frankfurt 2009 vilket gör den nästan tio år gammal. För att inte tala om kombin som bara finns som förseriebil. Men vi faller ändå pladask. Eller är det bara bitterljuv nostalgi? Spelar det någon roll?
9-5NG SportCombi är en kompetent bil för familjen med bra innerutrymmen och bra tydlig interiör. Snygg är den också. LED-listen som sveper kring kombibakluckan är ännu snyggare i verkligheten. Sen är den ju en unik samlarbil som gör att den till motsats till Volvon har ett högre värde nu än vid inköp. Saab vinner!
Saab 9-5NG SportCombi 1,6T
Pris
329 500 kronor (SportSedan, när den såldes).
Motor
Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression i.u. Borrning/slag i.u. mm, cylindervolym 1 598 cm3. Max effekt 180 hk (134 kW) vid 5 500 r/min, max vridmoment 230 Nm vid 2 200 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk och krängningshämmare. Bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 11,5 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälg 8,0 tum, däck 245/45 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 284, längd 501, bredd 187, höjd 148 (med antenn 152), spårvidd f/b 159/159. Tjänstevikt ca 2 080, maxlast ca 450, max släpvikt 1 800. Tank 70 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 527-1 600 liter.
Fartresurser
Toppfart 220 km/h. Acceleration 0–100 km/h 9,5 s.
Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 0,60 l/mil. CO2 ca 179 g/km.
Garantier
0 år. Saab försattes i konkurs 2012.
Skatt
3 208 kronor per år.
Volvo V90 T4
Pris
339 900 kronor.
Motor
Bensin. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,8:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 5 000 r/min, max vridmoment 300 Nm mellan 1 600-4 000 r/min.
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Fram skruvfjädring, bak luftjädring. Krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.
et är inte vilken bil som helst som får heta Volvo. När Volvo hösten 1972 köpte 33 procent av aktierna i nederländska DAF var syftet glasklart – man ville ta en genväg för att snabbt få fram en småbil. Men någon Volvo-småbil blev det inte än på några år. DAF hade passande nog en ny och fräsch modell kallad 66. Efter samgåendet tog Volvo över ansvaret för försäljningen av 66 på den nordiska marknaden.
Problemet var bara att DAF-bilarna inte var kända för att hålla någon högre kvalitet. 66:ans föregångare DAF 55 av årgångarna 1971 och 1972 hade fått utstå hård kritik från Svensk Bilprovning som allra minst uppskattade avgassystemet. Detta gick inte ihop med Volvos grundfilosofi att bygga bilar av hög kvalitet. Det var med andra ord bara till att sätta igång och jobba.
Under de följande åren förbättrades DAF 66 i flera omgångar, dörrkonstruktionerna ändrades, sätena fick nackskydd, värmeanläggningen uppgraderades och rostskyddet förstärktes. Först 1975 ansåg Volvo att man kunde sätta sitt namn på holländaren. Från och med nu hette bilen Volvo 66.
Volvos samarbete med DAF hade bara börjat. När Volvo kom in i bilden hade DAF redan börjat utveckla modell 77. Volvo tajmade sitt intåg så pass att man hann påverka såväl teknik som utseende på bilen. Den italienske designern Giovanni Michelotti som formgivit alla tidigare DAF-modeller hann också säga sitt och man kan därför se likheter med italienska klassiker såsom Alfa Romeo 33 och Lancia Delta. DAF:s och Volvos första samutvecklade bil, Volvo 343, stod färdig 1976 och på hösten samma år fanns bilen att köpa i Sverige.
Även om Volvo 343 kanske hade hjärterum för fem passagerare fanns det endast stjärterum för fyra vuxna. Med hjälp av en Renault-motor på 1,4 liter fick 343 en toppfart på cirka 145 km/h. Fjädringen framtill var av fjäderbenstyp, bakaxeln av De Dion-typ och på framhjulen satt bromsskivor. Trots allt detta blev 343 mest känd för sitt Variomatic-system. traditionsbundna Volvo-förare lät sig inte övertygas om fördelarna med DAF:s unika transmissionssystem i första taget.
Hösten 1976 utsatte Teknikens Värld Volvo 343 för ett intensivt test. Bara på några veckor fick bilen gå drygt 1 000 mil och när testintrycken sammanfattades handlade mycket om Variomatic-lådan. Känslan att köra 343, eller ”Rem-Johan” som den kom att kallas, var klart annorlunda. Vid växlingarna märktes inga ryck som i en vanlig automatlåda. Motorn arbetade på höga varv redan vid låga farter och märkligt nog sjönk varvtalet i takt med att farten byggs upp.
Enligt testförare Dag E Hogsten var motorljudet irriterande högt i farter under 50 km/h då lådan arbetade på lågväxel. I låga farter fick man också en kraftig motorbromseffekt som kunde förstärkas ytterligare med en lågväxelfunktion som aktiverades med en knapp på mittkonsolen.
Trots att Volvo och DAF hade ansträngt sig för att höja kvaliteten drogs 343 med många barnsjukdomar. Teknikens Världs testförare fick till exempel vara med om den otrevliga upplevelsen att köra en bil där både växelväljare och dörrpanel lossnade under färd. Det mest kända felet gav upphov till en slogan: ”Bilen som kom för att stanna”. Ett konstruktionsfel gjorde att bilen ofta fick för sig att inte starta alls när temperaturen sjönk mot noll.
Vägegenskaperna var det dock inget fel på, så gott som alla höll med om att 343 var en pigg och körglad liten bil. Dessvärre var den så kallade familjebilen försedd med ett undermåligt baksäte som inte ens under kortare turer kunde härbärgera en normallång vuxen. 343 hade ingen lätt barndom. Vissa svenska tidningar excellerade i att klanka ned på bilen men några konstaterade också att 343 nog skulle bli bra när Volvo fått ett eller annat år på sig att finjustera bilen. De senare skulle få rätt.
Volvo tog sig an att förbättra 343, bilen fick en manuell växellåda, värmesystemet förbättrades och oviljan att starta i köldgrader rättades till. När 1978 års modell av 343 lanserades var det mesta åtgärdat och det var nästan en helt annan bil än den som lanserats tre år tidigare. Den manuella växellådan var välkommen. ”Nu blir Rem-Johan spak” löd rubriken på det första testet av 343 DL manuell. En riktig växellåda ansågs eliminera en av de allvarligaste svagheterna hos Volvo 343 men det konstaterades även att ”Rem-Johan” kanske ändå inte behövde hälsa hem eftersom 1979 års version av automatlådan hade förbättrats så pass att den manuella lådan endast var obetydligt snabbare vid omkörningar.
Men Volvo var inte färdiga med 340-serien. 1979 lanserades femdörrarsversionen 345 och två år senare kom en ny och längre front med integrerad spoiler och ny grill och strålkastare som gjorde att 340-bilarna föll in i linje med Volvos större vagnar. 1982 var den stora nyheten toppmodellen 360 GLT som drevs av den välkända tvålitersmotorn B19E. I standardutrustningen ingick bland annat lättmetallfälgar, plyschklädsel och yttertemperaturmätare. Man kunde känna igen den lyxiga 360 GLT på spoilern baktill och på frontspoilern med infällda dimljus. 360 GLT var dessutom sänkt 15 millimeter och utrustad med styvare fjädrar.
Volvo fick med tiden ordning på sitt problembarn. Efter att barnsjukdomarna botats vann 340-serien en trogen publik och när produktionen avslutades 1989 hade en dryg miljon exemplar tillverkats. En av de mest bespottade Volvo-modellerna växte upp och blev en av de mest sålda.
Texten är hämtad från boken Stora Guiden om Volvo, utgiven av Teknikens Värld 2011. Fler artiklar ur serien ”Historien om” hittar du här.
Fyra bilder har Geely i dag släppt, mörka bilder som ändå ganska tydligt visar upp märkets senaste i suv-genren – en coupésuv à la BMW X4, skulle man kunna beskriva den. Till bilderna hör ett kort pressmeddelande som beskriver bilen som en uppvisning i Geelys sportiga avsikter, med en bred och säker hållning, nyformad ”Universal Grill” och DRL-ljus som sägs ge bilen en stark känsla av ett kattrovdjur.
Denna coupésuv har ännu inget officiellt namn men betecknas för närvarande FY11, det vill säga företagets interna utvecklingsnamn. Bakom formerna står flera av Geelys designstudios runt om i världen men huvudansvarig har Peter Horbury varit, tidigare Volvos designchef men som numera är designansvarig hos just Geely.
FY11 har fler Volvo-anknytningar än Peter Horbury, den är nämligen byggd på CMA-plattformen som har utvecklats av CEVT i Göteborg, det vill säga Volvos och Geelys gemensamma projekt som påbörjades för några år sedan. CMA-plattformen är samma arkitektur som XC40 står på, det gör FY11 till syskonbil till XC40, tekniskt sett.
I våras visade Geely upp konceptbilen Bo Rui GE som innehöll en hel del designelement som nu finns på FY11. Konceptbilen innehöll en Volvo-utvecklad mildhybriddrivlina med en trecylindrig 1,5-litersbensinare som huvudsaklig drivkälla. Om FY11 i produktionsutförande har samma drivlina återstår att se.
Volvo-koncernen har sålt 75,1 procent av aktierna i dotterbolaget WirelessCar till Volkswagen Group till priset av 1,1 miljarder kronor.
Företaget bildades 1999, blev Volvo-ägt 2007, och har 350 anställda i Sverige, Kina och USA. WirelessCar erbjuder tjänster och lösningar för uppkopplade personbilar. Bland kunderna märks Jaguar Land Rover, Daimler, Nissan och naturligtvis Volvo Cars. Omkring 3,5 miljoner bilar har uppkopplingsteknik från WirelessCar idag.
– Vi är fast beslutna att behålla vår position som ledare inom uppkopplade fordon och tjänster. Det här avtalet gör det möjligt för oss att fullt ut fokusera våra resurser och aktiviteter inom det här området på kommersiella fordon, säger Jan Gurander, vice vd för Volvokoncernen.
WirelessCar kommer tillsammans med Microsoft ingå i Volkswagens bilmoln som nu är under arbete.
– Vår kunder ska ständigt kunna använda digital teknik i sina bilar och telefoner. Vi lägger i en växel till i arbetet med WirelessCar, säger Christoph Hartung chef på Digital & New Business/Mobility Services, Volkswagen.
Försäljningen väntas slutföras under det första halvåret av 2019.
en internationella motorpressen nickade samstämmigt. Med S80 hade Volvo tvättat bort sin träiga image. Mest lättade var brittiska Car: ”Det är roligt att se att Sverige kan producera bilar som inte är fula med flit.”
Nu när S80 går ur tiden är det hög tid att blicka tillbaka, ända till 1986 då samarbetet mellan Volvo, Kungliga Tekniska Högskolan, ABB och Vattenfall startade. Formen hamrades fram av Volvos designkontor i Kalifornien och visades upp under Parissalongen 1992.
S80 var något så ovanligt som en Volvo med former och lite av en föregångare när det kommer till så kallade retrobilar. Motorhuvens bula skulle föra tankarna till PV 444 och de breda höfterna ska ha inspirerats av Amazon. Det som stod i Paris var dock ett koncept vid namn ECC – Environmental Concept Car. Det var inte formen som var det centrala. Modellen var Volvos designstudie på en bil som kunde mäkta med framtida miljölagstiftningar. ECC var en hybridbil som kombinerade el- och gasturbindrift.
Inte bara Teknikens Värld hittade sin favorit, ECC blev salongens stjärna. Hybridbilar hade tidigare varit spolformade saker blott med plats för två, likt ”Blixt Gordons tjänstefordon”, som vår Calle Carlqvist uttryckte det.
1998 hade namnet ändrats till S80, den byråhöga bakluckan kapats ner, ögon och mun i fronten öppnats upp. Det var inte längre en hybridbil men surr blev det ändå om det under huven. Volvo hade där lyckats placera en rak sexcylindrig motor på tvären. Det var de emellertid inte först med, engelsmännen hade lyckats med bedriften på en av sina modeller (Austin/Morris 2200 och Leyland Princess) strax innan deras bilindustri kapsejsade.
I Tekniken Värld ställdes S80 genast i test mot Saab 9-5 samt tyskarna Audi A6 och BMW 5-serie och hade mest gemensamt med den sistnämnda. Volvon var förvånansvärt stum och kul att köra – sina rejäla mått till trots.
S80 tillverkades i 368 000 exemplar och var den första och sista modellen att byggas på P2-plattformen. I Teknikens Värld hade vi 2010 en S80 som vinterskott som vi snåltrimmade till den grad att den gick billigare än ”nya” S80 DRIVe.
Historik
1992 Konceptbilen ECC visas upp i Paris. 1998 S80 efterträder S90. 2003 Volvo S80 får en facelift. 2006 En ny generation S80 tar vid. 2010 Snål-e, vår trimmade gamla S80. 2016 Modellen lägg ned.
Texten är tidigare publicerad i Teknikens Värld nummer 10/2016.
För femte året i rad slog Volvo Cars säljrekord. 2017 sålde man 571 577 personbilar världen över men nu sprängde man 600 000-vallen då siffran för 2018 är 642 253, en ökning med 12,4 procent.
Europa är den största marknaden med 317 838 sålda fordon för 2018 men också den region där den minsta ökningen skett jämfört med förra året: 6,4 procent.
Kina är näst störst med 130 593 sålda fordon under förra året. En ökning på 14,1 procent jämfört med år 2017. Ökningen mellan åren 2016 och 2017 var 25,8 procent.
USA, Volvo Cars tredje största marknad, står för den största ökning jämfört med 2017: 20,6 procent upp med 98 263 sålda fordon. Siffran åren 2016 till 2017 var minus 1,5 procent.
Störst hopp sker på posten ”övriga marknader” med en sammanlagd ökning på 24 procent och en försäljningssiffra på 95 559 bilar.
Bäst säljande modell var XC60 med 189 459 exemplar (184 966 under 2017) följd av XC90 med 94 182 sålda bilar att jämföra med 87 518 för 2017. Trea blev V40/V40 Cross Country med 77 587 bilar (95 370 för 2017). Nya suv-modellen XC40 såldes under 2018 i 75 828 exemplar.
Formerna, som tidigare Volvo-designchefen Peter Horbury är ansvarig för, känns väldigt europeiska. Det är tydligt att Geely har sneglat på hur framför allt tyskarna har löst formerna på sina motsvarande suvar.
Den kinesiska biltillverkaren, som sedan 2010 äger Volvo Cars, menar att de har designat utifrån aspekten att bilen ska imponera oavsett vilken vinkel man betraktar den ur.
Märkets så kallade kosmosgrill är närvarande men har utökats med en underliggande kromlist som sträcker sig ut mot de båda strålkastarna. Det ska enligt Geely ge bilen ett mer självsäkert uttryck.
Geely har även tuffat till emblemet. I stället för det vanliga emblemet i blått och guld har de fått till det i svart utförande. Denna svarta variant av emblemet ska i framtiden pryda märkets bilar som sägs ha det där lilla extra – toppmodellerna.
Modellen kallas för stunden FY11 och är baserad på CMA-plattformen som har utvecklats i samarbete med Volvo i Göteborg under CEVT-flagg. Det är alltså samma plattform som används i XC40 och som kommer att användas i övriga modeller i 40-serien, bland annat nya V40.
Geely menar att denna plattform ger dem den flexibilitet och skalbarhet som de eftersträvar vid utvecklandet av nya bilar, samtidigt som grunden för goda köregenskaper läggs.
Geely berättar att det under huven sitter en 2,0TD-motor. Hos Geely (och Lynk & Co står D:et inte för diesel) utan det rör sig om en turbomatad bensinmotor från Volvo. Maxeffekten uppgår till 238 hästkrafter och maxvridet till 350 newtonmeter. Maskinen är med andra ord motsvarigheten till Volvos T5-motor i XC40, men med nio färre hästkrafter.
Både fram- och fyrhjulsdrift ska erbjudas.