Quantcast
Channel: volvo – Teknikens Värld
Viewing all 938 articles
Browse latest View live

Geely sneglar på Alfa Romeo och Maserati

$
0
0
Alfa Romeo Maserati Volvo

Zhejiang Geely Holding Group har under flera år haft spenderbyxorna på, och de ser inte ut att vilja ta av dem. 2010 köptes Volvo Cars, 2013 The London Taxi Company, 2017 Terrafugia, Proton, Lotus och andel i Volvo Lastvagnar, och under 2018 ville Li Shufu, Geelys vd och ordförande, köpa in sig i BMW men fick kalla handen och köpte i stället en del av Daimler och är numera den tyska koncernens största delägare.

Nu figurerar det uppgifter i italiensk media att Geely är intresserade av två klassiska varumärken som ingår i Fiat Chrysler Automobiles (FCA) portfölj, nämligen Alfa Romeo och Maserati. En försäljning av dessa FCA:s flaggskeppsvarumärken skulle inbringa många sköna miljarder till den amerikanskitalienska fordonskoncernen som nyligen kommit överens om att sälja Magneti Marelli till japanska Calsonic Kansei för motsvarande 64 miljarder kronor. Den affären väntas gå i lås under 2019.

Medan FCA:s likvida medel skulle stärkas ordentligt av en försäljning skulle Geely samtidigt få in två biltillverkare som i bilvärlden klassas som premium respektive lyx. I dag står Volvo Cars överst på Geelys ”klasstege” och har blivit ett väldigt lukrativt företag sedan kineserna tog över först snart nio år sedan.

Geely sägs alltså rikta sina blickar mot Italien, och det är främst ett helt annat varumärke som fångat deras intresse extra mycket. Detta varumärke är Iveco, den italienska lastbils- och transportbilstillverkaren som i dag ägs av CNH Industrial.


Volvo återkallar 200 000 bilar – 37 000 rullar i Sverige

$
0
0
Volvo V70, XC70 och S80 2016

Ett problem med sprickor inuti en bränsleslang som kan leda till att diesel läcker ut i motorrummet har upptäckts hos elva olika Volvo-modeller. Den vanligaste indikationen på läckage är bränslelukt. Några incidenter finns inte kopplade

– Undersökningar Volvo Cars har gjort har visat på detta problem med en bränsleledning där det kan uppstå sprickor och därför återkallas berörda bilar som en säkerhetsförebyggande åtgärd. Vad som kan hända är att bränslet över en längre tid eventuellt kan läcka ut i motorrummet, säger Volvos informationschef Annika Bjerstaf till Aftonbladet.

volvo-s60-v60-xc60-r-design

Modellerna som berörs är V40, V40 Cross Country, S60, S60 Cross Country, V60, V60 Cross Country, XC60, V70, XC70, S80 och XC90 av årsmodell 2015 och 2016.
Berörda Volvo-ägare ska brevledes redan ha blivit kontaktade av Volvo Cars. I brevet uppmanas ägarna att genast kontakta en auktoriserad Volvo-verkstad för att få bokat en tid då felet kan åtgärdas kostnadsfritt. Det tar uppemot två timmar att få felet åtgärdat.

– På verkstaden byts bränsleledningen ut. Det är helt kostnadsfritt att åtgärda bilen och den kund som fått ett brev ringer sin Volvoverkstad och bokar en tid. Att boka en tid och åka till verkstaden är frivilligt men Volvo Cars erbjuder alltså detta som en förebyggande säkerhetsåtgärd, säger Annika Bjerstaf till Aftonbladet.

I Sverige berörs omkring 37 000 bilar, i världen runt 200 000 bilar.

Nya Volvo V60 Cross Country – tre snabba från provkörningen

$
0
0
Hans Hedberg med nya nya Volvo V60 Cross Country

Hej Hans! Luleå alltså… inne i de centrala delarna eller?
– Ute på den 60-70 centimeter tjocka isen på Bottenviken.

Och nya V60 Cross Country då?
– Jag kör T5 AWD med 250 hästkrafter och 350 newtonmeter samt fyrhjulsdrift. En motor som i vanliga V60 är trevlig, om än med bara framhjulsdrift.

Volvo V60 Cross Country 2019

– Bilen och chassit agerar följsamt, så som vi blivit vana vid hos Volvos SPA-bilar (60- och 90-serierna, reds anm) de senaste åren. Detta trots hög markfrigång på 21 centimeter, 6,3 centimeter mer än hos vanliga V60. Notera att markfrigångssiffrorna hos både V60 och V60 Cross Country har reviderats med ett par centimeter vardera sedan de presenterades från allra första början.

– På utsidan ser man tydligt skillnad mellan V60 och V60 Cross Country, men på insidan gör man det inte. Det anser jag är synd, lite exklusiva V60 Cross Country-detaljer eller -lösningar hade suttit fint.

Volvo V60 Cross Country 2019

Vad kostar nya V60 Cross Country, när har den säljpremiär och när är det leveransdags?
– Priserna börjar på 369 900 kronor och det är då V60 Cross Country D4 AWD som avses, den enda modellversion som går att bygga på Volvos sajt för tillfället. Premiär hos Volvo-handlarna är det kommande helg, det vill säga 2-3 februari. Leveranserna kommer igång fram mot sommaren.

Läs hela provkörningen av nya Volvo V60 Cross Country i kommande nummer av Teknikens Värld.

Skippa årets Super Bowl-final – vinn en Volvo

$
0
0
Volvo USA Super Bowl-kampanj 2019

Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll, ses normalt av över 100 miljoner tevetittare. Siffrorna lär bli höga även i år, när finalen för säsong 2018 avgörs på Mercedes-Benz Stadium i Atlanta söndagen den 3 februari. Därmed är det återigen upplagt för ”reklamkrig” mellan biltillverkarna, även om ”kriget” inte är lika intensivt som för några år sedan. Biltillverkarna betalar uppemot 45 miljoner kronor för 30 sekunder i rampljuset, något ett antal biltillverkarna inte vill vara delaktiga i – däribland Volvo.

Volvo har tidigare kört sina egna kampanjer under Super Bowl, bland annat gav de under 2015 års final bort bilar till fem utvalda personer som skrev under en Volvo-hashtag på Twitter varje gång en bilreklam dök upp på teven under finalen. Sannolikt ett betydligt mer kostnadseffektivt sätt att nå ut med sina produkter och tjänster till en bred massa.

Även i år gör Volvo något liknande men går ett steg längre. De vill nämligen att Super Bowl-tittarna inte ska titta på finalen utan i stället titta på filmer från Volvo i mobilen. Gör man så har man nämligen en chans att vinna en ny Volvo S60.

Volvo USA Super Bowl-kampanj 2019

Kampanjen som Volvo USA kallar för ”The Longest Drive” går ut på att användarna/deltagarna går in på en unik Volvo-app där de ska titta på filmer där nya S60 ses köra på vägar. Det måste göras på en mobiltelefon med en ”selfie-kamera” (kamera på skärmsidan av mobiltelefonen) eftersom kameran registrerar om användarens blick är riktad mot Volvo-filmen i mobilen eller inte. Så fort blicken tas ifrån skärmen avslutas tittsessionen och den påbörjas igen när blicken återigen har ”rätt fokus”.

Klockan 18.00 lokal tid (östra USA) börjar Volvos kampanj och de tre personer som vid slutet av Super Bowl har tittat längst/mest på Volvos filmer vinner var sitt Care by Volvo-abonnemang med en sprillans nya S60 T6 AWD Momentum under två år. För att kunna deltaga måste man vara minst 18 år gammal och ha körkort.

Det är oklart om det går att ”fuska”, exempelvis att man låter någon annan titta på skärmen medan man själv tittar på Super Bowl-finalen. Det gör även tävlingen upplagd för att vinnarna antagligen kommer att vara personer som inte är intresserade av Super Bowl, men det spelar sannolikt mindre roll för Volvo så länge deras kampanj får uppmärksamhet.

LÄS MER: Provkörning av Volvo S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered

En pickup – Volvos väg till succé i USA?

$
0
0
Volvo pickup

USA är en viktig marknad för i princip alla biltillverkare, även för Volvo. Den svenska biltillverkaren har, efter några tuffa år under första halvan av 2010-talet, lyckats locka amerikanerna på ett helt annat sätt sedan SPA-modellernas intåg med framför allt nya XC60 och generation två av XC90. Men likväl ligger Volvo en bra bit bakom exempelvis Audi som i fjol sålde drygt 223 000 bilar i USA. Volvo landade med ungefär 125 000 bilar färre på totalt 98 000 bilar, lite drygt. Volvos marknadsandel i USA i fjol var 0,57 procent medan Audi hade 1,29 procent.

Hur ska Volvo kunna äta upp försprånget? Förvisso har de precis lanserat nya S60, men den kan inte få Volvo att komma ikapp. Det bästa vore att slå till där det känns mest hos bilköparna, det vill säga i amerikanernas hjärtan. Vi syftar således på en pickup. Jänkarna är pickupfolket, de älskar sina flakbilar.

Volvo och pickuper har diskuterats tidigare, inte minst här på teknikensvarld.se, och vi har sett illustrationer av bland annat XC90 och XC40 i pickuputförande. Nu har det i sociala medier dykt upp ännu en Volvo-pickup, den vi ser ovan. När duktiga illustratörer skapar en ny Volvo blir det inte sällan en pickup, vilket kan tolkas som ett tecken för att ett visst intresse finns.

De tidigare alstren vi sett har varit ganska beskedliga till utseendet, men denna pickup, skapad av en Maestasdesign på Instagram, visar upp ett betydligt mer självsäkert och stabilt utseende. Tror du att en pickup av detta slag skulle vara något som går hem hos spekulanterna, kanske även de svenska?

Byte av backspegel – extremt dyrt

$
0
0
Byte av backspegel Volvo V70 2009

Volvo V70 2009
Backspegelbyte: 6 000 kr.

Backspeglar sticker ut från karossen och får sig en del törnar. Det är en av de mest skadefrekventa delarna på en bil. Parkeringsskador, passeringssmällar – och ibland ger elmotorn helt enkelt upp.
Det sistnämnda drabbade Kjell Berg i Västerås. En dag ville inte höger backspegel på hans Volvo V70 vika in sig. En viktig funktion i Kjell Bergs fall.
– Jag har bara en centimeter till godo på vardera sida om garageporten. Bilarna har blivit bredare och bredare, men garageporten är lika smal som förr. Att backa in utan att kunna fälla in speglarna är knepigt, berättar Kjell Berg.

Byte av backspegel Volvo V70 2009

Bilia, Volvo-handlaren i Västerås, kontaktades för en backspegelreparation.
– De sade att en reparation av höger backspegel skulle gå på omkring 6 000 kronor. Bara de skadade delarna i backspegeln skulle kosta omkring 4 000 kronor i material och själva arbetet skulle gå på runt 2 000 kronor. Det är ju inte klokt, säger Kjell Berg.

För att få ner kostnaden köpte Kjell Berg därför en begagnad spegel på en skrot i Västerås. 1 700 kronor fick han ge för en komplett backspegel, ett ovanligt lågt pris med tanke på att spegeln är både elstyrd och har dödavinkelvarning. En ny, komplett V70-spegel med BLIS-funktion (döda vinkel-varning) kostar 8 691 kronor hos Bilia.
Kåpan flyttas över från den gamla spegeln, så någon lackering behövs inte.
Så återstod bara monteringen. Tid bokades på Bilia-verkstaden i Västerås.

Att byta en backspegel kan betraktas som en rutinåtgärd på skadeverkstaden. Det finns förmodligen mekaniker som skulle kunna göra det med förbundna ögon. Därför är det inte konstigt att Bilia har fast pris på arbetet – 2 488 kronor, inklusive 90 kronor i förbrukningsmaterial.
Men det som fick Kjell Berg att känna sig blåst av Bilia var tidsåtgången i relation till kostnaden.
– Jag var med på verkstaden medan arbetet­ gjordes. Det tog inte mer än en halvtimme, sedan var bilen klar, berättar Kjell Berg.

Att jobbet görs snabbt är förstås bra, men priset förvånar. Räknat på en halvtimmes arbete motsvarar det fasta priset en timdebitering på 4 794 kronor.
– Jag sade till verkstadschefen att det måste vara fel på prissättningen. De hävdade dock att de absolut inte har gjort något fel. De skyllde på att det är ett fast pris som de måste följa. Men att kalkylera med flera timmars arbete för en åtgärd som bevisligen tar 30 minuter för mekanikern måste vara fel, menar Kjell Berg.

Anders Rydheimer, marknadschef på Bilia AB, ger svar angående arbetskostnaden.
– Det stämmer att det är fast pris på detta arbetet. Ibland går vissa arbeten snabbt och andra tar längre tid. Våra erfarna tekniker har lång erfarenhet och har genomgått många utbildningar vilket resulterar i att arbetet gick snabbt denna gång. Vidare är arbetet förberett innan kunden besöker oss och vid byte av spegel krävs ofta till exempel uppdatering av mjukvara.

Mazda 626 1998
Backspegelbyte: 3 106 kr.

Ett spegelbyte behöver inte kosta som hos Volvo. Ett märke som uppenbarligen inte anfrätts av premiumprissättning på verkstaden är Mazda. Catherine Sundin har en Mazda 626 från 1998. Tio år äldre än ovanstående Volvo V70 och enbart elstyrd och eluppvärmd.
– Jag skulle backa ut från uppfarten och missade att grinden inte var helt öppen. Backspegeln hakade i grinden och gick i kras, berättar Catherine Sundin.

Byte av backspegel Mazda 626 1998

En lackerad komplett backspegel kostar 2 359 kronor hos Mazda-handlaren. Själva arbetet att byta backspegel tar man 747 kronor för, mindre än en tredjedel jämfört med vad Volvo tar för backspegelbyte på en V70.
– Men det är ju ändå en kostnad som man reflekterar över. Den här bilen är ju inte värd så mycket, säger Catherine Sundin.

Det går att komma billigare undan. Bildelar på nätet kostar ofta en bråkdel av vad märkeshandlarna tar. Med grundlackerad kåpa kostar samma Mazda-backspegel 405 kronor på bildelaronline24.se. Är elmotor och värme inte trasigt kan det för övrigt räcka med att byta spegelglas. Det kostar 813 kronor hos Mazda-handlaren. Har man tur kan man hitta ett glas hos en fristående reservdelshandlare, och då kan det priset stanna på en hundralapp.
Det allra billigaste (men kanske inte det bästa) sättet att laga spegelglaset är att köpa klippbart spegelglas på Biltema för 70 kronor.

Fiat Panda 1989
Backspegelbyte: 126 kr.

Som av en händelse har jag själv ett privat backspegelbytesbehov. På min Fiat Panda har inställningsmekanismen gått sönder på höger sida. Det innebär inget dyrt elmotorbyte. Inställningen är nämligen i högsta grad en mekanisk affär. En spak genom dörren vrider och vänder på spegelglaset utanför. Eftersom bilen är så smal är det heller inget större problem att nå spaken på passagerardörren från förarplatsen.

Byte av backspegel Fiat Panda 1989

Att köpa en ny backspegel är inte ruinerande. Jag jämför utbudet på nätet och fastnar för spegeln som motordoctor.se erbjuder för 126 kronor. Jo, du läste rätt. Det går 2019 att köpa en ny backspegel för 126 kronor. Prissättningen på de flesta Fiat Panda-delar är för övrigt så låg att begagnathandel från bilskrotar känns fullständigt överflödig. Jag beställer backspegeln och en del andra delar som kan vara bra att ha. Det är ju så billigt att det är svårt att låta bli.

Monteringen är nästa glädjeämne. Medan monteringen av en backspegel på en modern bil kräver ett visst intresse för bilskruvning är backspegelbytet på en Panda så generande enkelt att min mops skulle klara av det. Och Trogmeyer är inte ens händig, han har mopstummen mitt i tassen.
Tre skruvar skruvas ur, spegeln byts och sedan skruvas tre skruvar på. Klart!

Teknikens Världs nyhetsbrev – det senaste varje dag

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

Explosionsartad ökning av elbilar i januari

$
0
0
Elbilar Renault Zoe Nissan Leaf Hyundai Ioniq Electric BMW i3s

Antalet nya bilar som registrerades i Sverige under januari 2019 var lägre än samma månad ett år tidigare. 20 478 bilar infördes i bilregistret förra månaden vilket är 10,9 procent färre än ett år tidigare då 22 980 bilar registrerades.

– Nyregistreringarna av personbilar minskade med elva procent i januari. Nedgången var väntad mot bakgrund av kvardröjande effekter av bonus-malus-systemet och förlängda leveranstider i samband med införandet av den nya testmetoden WLTP. Dessutom så jämför vi med ett mycket starkt januari förra året, som var den näst bästa januarimånaden någonsin för personbilar. Vi får räkna med tuffa jämförelsetal under hela första halvåret beroende på de höga registreringssiffrorna i fjol inför bonus-malus den 1 juli. Vår totalmarknadsprognos för i år på 335 000 bilar innebär en minskning med drygt fem procent jämfört med 2018, till följd av ett svagare konjunkturläge. Andelen registreringar på juridisk person fortsätter att öka och uppgår till 66 procent, vilket kan kopplas till konjunkturläget och den fortsatta osäkerheten avseende styrmedel på fordonsmarknaden, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

BMW 320d xDrive Touring BMW 530d xDrive Touring Jaguar XF Sportbrake 25d AWD Mazda 6 2,2 DE 175 hk AWD Mercedes C 250 d 4Matic Kombi Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain Opel Insignia Country Tourer 2,0 Turbo 260 hk 4x4 Skoda Octavia Scout TSI 180 4x4 Skoda

Allt utom laddbart tappade
Till sänkningen bidrog bensin- och dieselbilarna, elhybriderna (icke laddbara), etanol- och gasbilarna. Nämnda biltyper tappade vardera 15, 16, 6, 75 samt 63 procent.
De laddbara bilarna bidrog däremot inte till januari månads registreringstapp. Laddhybridernas ökning var dock blygsam, från 1 573 bilar i januari 2018 till 1 601 bilar i januari 2019 är en ökning om 1,8 procent.

Elbilarna gick sin egen väg
Största ökningen, både sett till antal enheter och relativt räknat, stod de helt eldrivna bilarna för. Ökningen för dessa var minst sagt explosionsartad. 1 084 nya elbilar registrerades under januari månad i år, en ökning om hela 483 procent jämfört med januari i fjol som såg 186 elbilsregistreringar.
Antalet elbilar i januari var också nästan dubbelt så högt som den genomsnittliga månadssiffran under 2018 (589 st). Januarisiffran var dock inte stark nog att rå på siffrorna för november (1 098 st) och december (1 203 st) förra året.

Japanskt i topp – koreansk raket
Vinnaren bland elbilarna i januari var Nissan Leaf med 264 registrerade exemplar. Den följdes tätt av koncernsyskonet Renault Zoe med 239 registrerade exemplar. Nyligen lanserade Kia e-Niro (tidigare Niro EV) klättrade in på en tredjeplats med 175 exemplar. Nedan följer registreringssiffror för samtliga elbilar under januari 2019.

1. Nissan Leaf, 264 st
2. Renault Zoe, 239 st
3. Kia e-Niro, 175 st
4. Hyundai Ioniq Electric, 101 st
5. BMW i3, 95 st
6. Kia Soul EV, 53 st
7. Hyundai Kona Electric, 42 st
8. Volkswagen e-Golf, 37 st
9. Tesla Model S, 29 st
10. Volkswagen e-Up, 21 st
11. Jaguar I-Pace, 16 st
12. Tesla Model X, 8 st
13. Smart Fortwo Electric Drive, 3 st
14. Nissan e-NV200, 1 st

Elbilar Nissan Leaf Renault Zoe

Övriga bilar
När vi ändå är inne och grottar ner oss i statistiken passar vi på att snabbt kika på övriga data, exempelvis vilka bilmodeller, oavsett drivmedel, som registrerades flitigast under januari 2019. Topp tio-listan ser ut som följer.

1. Volvo S60/V60, 1 227 st
2. Volvo S90/V90, 1 209 st
3. Volkswagen Tiguan, 839 st
4. Volvo XC60, 796 st
5. Volkswagen Golf, 770 st
6. Kia Niro, 614 st
7. Mitsubishi Outlander, 470 st
8. Volvo XC40, 442 st
9. Volkswagen Passat, 428 st
10. Ford Focus, 403 st

Noterbart i ovanstående lista är att Volkswagen Passat brukar hålla till betydligt högre upp, ett eventuellt tecken på att Passat-spekulanterna redan inväntar nya generationen som har premiär alldeles strax.
Än mer noterbart är att Nissan Qashqai har lämnat topp tio-gänget medan både Kia Niro och Mitsubishi Outlander har klivit in i rampljuset, dessutom en bra bit in i det.

Volvo återkallar 167 000 stycken XC60

$
0
0
Volvo XC60 2019

För bara ett par veckor sedan meddelades det att Volvo återkallar runt 200 000 bilar av elva olika modeller världen över. Nu nås vi av informationen att Volvo tvingas till ännu en stor återkallelse. Denna gång handlar det om cirka 167 000 bilar av modellen XC60 årsmodell 2018 och 2019.

– Det är en återkallelse om handlar om XC60-modellen 2018 och 2019 och det rör flera marknader. I Sverige handlar det om 13 000 bilar, totalt globalt berör det 167 000 XC60 av årsmodell 2018 och 2019, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars, till Göteborgs-Posten.

Volvo XC60 2019

Återkallelsen grundar sig i en felaktig komponent på XC60 med elektrisk baklucka. Mer precist sägs det handla om lyftanordningen till bakluckan som kan lossna och skapa oljud. Enligt Stefan Elfström kan det i värsta fall uppstå personskador när man hanterar bakluckan, och det är i kallt klimat risken finns. Volvo har inte fått några rapporter om att personskador faktiskt har inträffat men tar det säkra före det osäkra genom att åtgärda felet, som först upptäcktes i Kina, i förebyggande syfte.

De exemplar av XC60 som berörs av felet ska vara tillverkade mellan den 19 oktober 2017 och den 26 oktober 2018. Ägare av bilarna kommer att kontaktas av Volvo där de ombeds åtgärda felet kostnadsfritt.


Sveriges mest sålda bilar till privatpersoner

$
0
0
Mest sålda bilarna till privatpersoner i Sverige 2018

Sverige är ett Volvo-land, utan tvekan. År efter år säljer den svenska biltillverkaren fler bilar än någon annan och oftast är det någon av Volvos modeller som sålt bäst när ett avverkat år summeras.
Under 2018 var det Volvos modeller S90 och V90, som klumpas ihop till en enhet då det är samma bil men med olika karossform, som drog det längsta strået med 24 346 registreringar i Sverige. En bra bit bakom hamnade Volkswagen Golf på andra plats med 17 095 registreringar och Volvo S60 samt V60 (som även de klumpas ihop) med 16 412 registreringar.

Men hur ser topplistan i Sverige ut om vi rensar bort alla nybilsregistreringar som gjorts på juridiska personer, det vill säga bilar som under fjolåret registrerades på företag, verksamheter eller organisationer. Till juridisk person hör inte enskilda firmor eller enskilda näringsidkare då de faller under benämningen fysisk person (privatperson).

Volkswagen Golf 2018

Plötsligt ser vi att Volkswagen Golf var Sveriges mest sålda bil under 2018 – till privatpersoner. Volkswagen-modeller hittar vi även på plats två och fyra, och däremellan hittar vi en Volvo-modell. Sett till antalet är det alltså fortfarande Volvo- och Volkswagen-dominans. Men det finns ytterligare en aspekt att hugga in i och som nog får ses som än mer intressant…

Tittar vi i stället på hur stor andel privatpersoner som köper en viss bilmodell ser vi att Volvo ligger rätt risigt på det. Det beror framför allt på att Volvo till största del bara har större och dyrare modeller att erbjuda bilköparna. Undantagen är V40 som är en mindre modell men som ändå har ett relativt högt instegspris.

Sett ur detta perspektiv ligger Volkswagen bättre till än Volvo. Exempelvis Golf har ett lägre instegspris än Volvo V40 och samtidigt större valmöjligheter som tilltalar en större skara, och inte minst har Volkswagen mindre modeller som Polo som ytterligare sänker påverkan på bilköparnas plånböcker.
Dessutom är Volkswagen, och dess koncernmärken, relativt aggressiva i sina privatleasingskampanjer som så klart lockar en större skara privatköpare. Det finns andra märken som också har bra privatleasingserbjudanden, exempelvis Peugeot, men volymerna är mindre.

Peugeot 2008 2018

Ta nu en rejäl titt i tabellen nedan och titta framför allt på kolumnen längst ut till höger där andelen privatköpare listas. Där ser vi tydligt att det är småbilarna som dominerar med Peugeot 2008 i topp med en privatandel på drygt 80 procent.

Det vi tar med oss, om vi måste välja en grej efter att ha granskat listan nedan som vi har tagit fram genom att sammanställa statistik från Bil Sweden, är att av de Audi A6, BMW 5-serie och Volvo S90 samt V90 som vi ser rulla på vägarna är det väldigt få som är privatägda.
A6 har med 7,9 procent lägst privatägarandel av samtliga bilar i listan. 5-serie är inte mycket bättre med 8,5 procent och S90/V90 når bara aningen högre upp med 10,6 procent. Trion får se sig brädade av Mercedes E-klass som når upp till 18,7 procent.

Inte ens ovan nämnda bilmodellers mindre syskon – Audi A4, BMW 3-serie, Mercedes C-klass och Volvo S60/V60 – kan skryta med att de är speciellt mycket bättre.

Totalt sett, av alla nya bilar i Sverige under 2018, registrerades 34,3 procent till privatpersoner, drygt tre procentenheter lägre andel än året innan.

# Bilmodell Sålda totalt (st) Sålda till privatperson (st) Andel till privatperson (%)
1 Volkswagen Golf 17 095 5 912 34,6
2 Volkswagen Tiguan 9 821 4 342 44,2
3 Volvo XC60 13 293 3 597 27,1
4 Volkswagen Polo 4 590 3 379 73,6
5 Nissan Qashqai 6 344 2 928 46,2
6 Volvo S60/V60 16 412 2 774 16,9
7 Toyota Yaris 5 274 2 771 52,5
8 Kia Ceed 4 792 2 577 53,8
9 Volvo S90/V90 24 346 2 574 10,6
10 Kia Niro 5 405 2 479 45,9
11 Renault Clio 4 766 2 477 52,0
12 Toyota Auris 5 387 2 446 45,4
13 Toyota C-HR 4 074 2 387 58,6
14 Skoda Fabia 4 081 2 378 58,3
15 Volkswagen Passat 13 650 2 315 17,0
16 Volvo XC40 6 175 2 096 33,9
17 Peugeot 3008 3 178 1 979 62,3
18 Volvo V40 7 151 1 918 26,8
19 Peugeot 2008 2 020 1 622 80,3
20 Toyota RAV4 3 613 1 555 43,0
21 Renault Captur 2 902 1 479 51,0
22 Skoda Octavia 5 348 1 455 27,2
23 Audi A3 2 678 1 389 51,9
24 Dacia Duster 2 608 1 331 51,0
25 Seat Leon 2 678 1 307 48,8
26 Volkswagen T-Roc 2 752 1 287 46,8
27 Kia Rio 1 814 1 225 67,5
28 Mercedes A-klass 2 925 1 137 38,9
29 Kia Sportage 1 985 1 129 56,9
30 Subaru XV 1 695 1 121 66,1
31 Mazda CX-3 1 550 1 089 70,3
32 Peugeot 208 1 789 1 089 60,9
33 Skoda Karoq 1 939 1 057 54,5
34 Kia Picanto 1 877 1 029 54,8
35 Mazda CX-5 1 689 1 017 60,2
36 BMW 1-serie 2 310 1 007 43,6
37 Ford Focus 2 415 1 005 41,6
38 Subaru Outback 1 864 998 53,5
39 Mercedes E-klass 5 302 989 18,7
40 Seat Arona 1 555 985 63,3
41 Kia Stonic 1 535 981 63,9
42 Seat Ibiza 1 207 948 78,5
43 Ford Fiesta 1 852 947 51,1
44 Skoda Kodiaq 2 691 915 34,0
45 Citroën C3 1 676 904 53,9
46 Nissan Leaf 1 831 902 49,3
47 Peugeot 308 1 799 880 48,9
48 Peugeot 5008 1 393 692 49,7
49 Mercedes GLC 3 177 673 21,2
50 Nissan X-Trail 1 051 672 63,9
51 Mini 3d/5d 1 647 670 40,7
52 BMW 3-serie 4 452 664 14,9
53 Skoda Superb 2 783 657 23,6
54 Dacia Sandero 935 651 69,6
55 Mazda 3 1 089 632 58,0
56 Audi A1 980 621 63,4
57 Toyota Aygo 930 579 62,3
58 Mercedes C-klass 3 099 572 18,5
59 Ford Kuga 1 761 550 31,2
60 Suzuki Vitara 972 545 56,1
61 Renault Zoe 1 663 543 32,7
62 Suzuki Swift 888 518 58,3
63 Honda Civic 1 220 495 40,6
64 Audi Q5 1 928 492 25,5
65 Seat Ateca 1 050 477 45,4
66 Audi Q2 1 276 477 37,4
67 Volvo XC90 2 559 470 18,4
68 Subaru Forester 879 465 52,9
69 Audi A4 3 465 460 13,3
70 Opel Astra 1 614 457 28,3
71 Toyota Avensis 1 084 451 41,6
72 Kia Optima 3 448 447 13,0
73 BMW 5-serie 5 016 428 8,5
74 Renault Kadjar 1 212 426 35,1
75 Kia Soul 710 420 59,2
76 Mercedes CLA 1 490 414 27,8
77 Mitsubishi Outlander 3 247 413 12,7
78 Hyundai i20 728 407 55,9
79 Opel Insignia 1 450 397 27,4
80 Honda HR-V 747 372 49,8
81 Audi A6 4 561 360 7,9
82 Hyundai Tucson 863 353 40,9
83 Citroën C4 Cactus 983 346 35,2
84 Hyundai i30 1 070 345 32,2
85 Fiat 500 962 341 35,4
86 Opel Corsa 1 438 326 22,7
87 Renault Mégane 1 320 324 24,5
88 Honda CR-V 769 323 42,0
89 Audi Q3 534 319 59,7
90 Porsche 911 429 310 72,3
91 Dacia Logan 418 285 68,2
92 Citroën C3 Aircross 690 281 40,7
93 BMW X1 1 312 275 21,0
94 Mitsubishi ASX 426 275 64,6
95 Ford Mustang 551 274 49,7
96 Volkswagen Touran 586 273 46,6
97 Nissan Juke 661 272 41,1
98 Ford EcoSport 671 262 39,0
99 Mitsubishi Eclipse 557 251 45,1
100 BMW X3 1 731 247 14,3

Ökad vinst för Volvo Cars

$
0
0
Volvo XC40

642 253 bilar sålde personbilstillverkaren Volvo under 2018 vilket var en ökning med 12,4 procent jämfört med 2017. Det genererade en kraftigt ökad nettoomsättning som landade på 252,7 miljarder kronor, 21 procent mer än under året innan.
Även rörelseresultat (vinst före räntor och skatter) blev högre än under 2017, om än mer liten marginal. Vinsten landade på 14,2 miljarder kronor, en ökning med 0,9 procent.

Rörelsemarginalen, det nyckeltal som anger hur stor andel av omsättningen som finns kvar för att täcka räntor och skatt samt ge vinst efter att företagets kostnader har betalats, sjönk dock. 2018 års rörelsemarginal var 5,6 procent, lägre än både 2017 (6,7 procent) och 2016 (6,1 procent).

– Det här resultatet är i linje med våra förväntningar, men det lever inte helt upp till våra långsiktiga ambitioner. Både omsättning och försäljning hade en hälsosam tillväxt, men lönsamheten påverkades av externa faktorer som handelstullar och en ökad prispress på flera marknader, säger Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson som tror på ett ännu bättre 2019.

– Vi förväntar oss att 2019 blir ännu ett år med ökade volymer, i linje med våra långsiktiga ambitioner. Men vi måste vara realistiska och acceptera att lönsamheten kommer att fortsätta vara under press.

Volvo Cars har som mål att 2020 nå upp till 800 000 sålda bilar, 25 procent fler än under 2018.

Tittar man enbart på siffrorna för fjärde kvartalet 2018 är den finansiella bilden av Volvo Cars mer positiv än sett över helåret. Under fjärde kvartalet uppgick nettoomsättningen till 73 miljarder kronor, 20 procent högre än under samma kvartal 2017. Rörelsemarginalen låg samtidigt på 6,2 procent, 0,3 procentenheter högre än under 2017 års tre sista månader.

Bilden ovan är hämtad från vårt suvtest i Teknikens Värld nummer 4/2019 som finns ute i butik nu. I testet ställer vi nya Audi Q3 mot Jaguar E-Pace, Mercedes GLA och Volvo XC40.

Världens 25 största biltillverkare 2018

$
0
0
Världens största biltillverkare 2018

För tredje året i rad kan Volkswagen AG titulera sig världens största biltillverkare, detta trots att de för bara drygt tre år sedan förklarade att siktet inte längre ligger på att bli störst. Uttalandet kom i samband med det stora utsläppsfusket som snabbt blev känt under namnet dieselgate.

Det är framför allt tre fordonskoncerner som dominerar i världen; nämnda Volkswagen samt Toyota och Renault-Nissan-Mitsubishi. Denna trio är ensamma om att komma upp i försäljningssiffror över tio miljoner bilar.

Volkswagen Tiguan TSI 180 GT

Volkswagen-gruppen, med märkena Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche, Lamborghini, Bentley och Bugatti, nådde upp till drygt 10,83 miljoner sålda bilar under 2018, en ökning med 2,2 procent jämfört med året innan. Det betyder att Volkswagens globala marknadsandel under fjolåret uppgick till 11,4 procent.

Toyota RAV4 2019

Toyota Motor Corporation, med märkena Toyota, Daihatsu, Lexus och Scion, ökade sin försäljning lika mycket som Volkswagen-gruppen, det vill säga 2,2 procent. Ökningen var därmed för liten för att ta sig förbi den tyska giganten. Toyota-koncernen landade på totalt drygt 10,52 miljoner sålda bilar vilket innebar en marknadsandel om 11,1 procent.

Renault Zoe 2018

Alliansen Renault-Nissan-Mitsubishi ökade också sin försäljning under fjolåret men inte lika kraftigt som ovan nämnda koncerner. Med en ökning om 1,3 procent slutade den franskjapanska alliansen på drygt 10,36 miljoner sålda bilar vilket gav dem en global marknadsandel på 10,9 procent.
I Renault-Nissan-Mitsubishi ingår märkena Renault, Nissan, Mitsubishi, Dacia, Lada, Infiniti, Renault Samsung, CMC och ZNA.

Chevrolet Corvette Stingray Coupé

General Motors var under 77 år världens största biltillverkare, men 2008 gick Toyota om och var större än den amerikanska jätten under tre raka år. 2011 blev GM återigen störst i världen. Det var senast de kunde titulera sig som större än alla andra. Numera huserar GM på fjärdeplatsen, långt ifrån en pallplats och samtidigt även på (än så länge) ganska betryggande avstånd från biltillverkarna bakom. Knappt 8,8 miljoner bilar av märkena Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac, Holden, Ravon, Wuling och Baojun sålde den amerikanska bilkoncernen som alltså tappade två procent av sin försäljning från 2017. GM:s marknadsandel uppgick under 2018 till 9,2 procent.

Kia Niro Plugin Hybrid

Bakifrån närmar sig Hyundai Motor Group med märkena Hyundai, Kia och Genesis då denna koncern under fjolåret ökade med 3,2 procent. Drygt 7,5 miljoner bilar sålde de vilket gav dem en marknadsandel på 7,9 procent.

Ford Focus 2019

Ford Motor Company, med märkena Ford och Lincoln, måste också nämnas. Tyvärr för deras resa nedåt i tabellen. De förlorade visserligen inte sin position som världens sjätte största biltillverkare under 2018, men tappade rejält i sin globala försäljning. De backade i fjol med 8,9 procent. En gång i tiden låg Ford betydligt högre upp och slogs om pallplatser.

Volvo XC60 2018

Volvo Cars är en liten spelare på världsmarknaden, men den svenska biltillverkaren ingår sedan 2010 i den kinesiska koncernen Zhejiang Geely Holding Group som avancerar snabbt upp mot toppen. I fjol sålde Geely-koncernen knappt 2,3 miljoner bilar, en uppgång med 18,6 procent och en marknadsandel som uppgick till 2,4 procent. Volvo Cars utgjorde 28 procent av Geelys totala försäljning.

Notera att samtliga siffror innefattar personbilar samt lätta transportfordon. Tunga transportfordon och bussar är inte inkluderade i statistiken.

# Fordonskoncern Antal bilar 2018
1 Volkswagen AG 10 830 625
2 Toyota Motor Corporation 10 520 655
3 Renault-Nissan-Mitsubishi 10 360 992
4 General Motors 8 786 987
5 Hyundai Motor Group 7 507 945
6 Ford Motor Company 5 734 306
7 Honda Motor Company 5 265 125
8 Fiat Chrysler Automobiles 4 840 664
9 PSA 4 125 683
10 Suzuki Motor Corporation 3 213 224
11 Daimler AG 2 742 249
12 BMW AG 2 493 740
13 Zhejiang Geely Holding Group 2 293 780
14 Mazda Motor Corporation 1 633 977
15 Tata Motors 1 302 166
16 Changan Automobile 1 260 458
17 Subaru Corporation 1 068 334
18 Dongfeng Motor 962 645
19 BAIC Group 945 029
20 SAIC Motor 926 531
21 Great Wall Motors 924 031
22 Chery Automobile 719 685
23 GAC Group 532 145
24 BYD Company 478 165
25 Mahindra & Mahindra 463 598
Källa: Focus2move

Volvo numera i botten sett till pålitlighet

$
0
0
Volvo JD Power 2019

För åttonde året i rad toppar japanska Lexus J.D. Powers pålitlighetsindex ”U.S. Vehicle Dependability Study” som baseras på amerikanska bilägares utlåtande om pålitligheten hos tre år gamla bilar som de haft i sin ägo sedan de var nya (det vill säga sedan 2016). Rankingen sorteras på antal upplevda problem per 100 bilar, baserat på 32 952 bilägares svar. Lexus har alltså lyckats försvara sin topposition trots att de i jämförelse med i fjol har ett sämre resultat – 106 upplevda problem i stället för fjolårets 99 problem per 100 bilar. Positiv trend Toyota och framför allt Porsche brukar ligga strax bakom Lexus, och så även i år. I 2019 års studie är det dött lopp mellan de båda biltillverkarna med 108 problem per 100 bilar. En tydlig trend under flera år är att medelbilens pålitlighet blir allt bättre. 2017 låg medelbilen på 156 problem, 2018 på 142 problem och i år – 2019 – på 136 problem per 100 bilar. Trenden är alltså rejält positiv. Volvo sjunker som en sten Ur svenskt perspektiv är inte allt lika positivt. Volvo går nämligen tvärtemot trenden i industrin med färre problem med bilarna och därmed högre pålitlighet, enligt den amerikanska studien av J.D. Power. 2017 låg Volvo något bättre än medelbilen med 154 problem per 100 bilar. 2018 hade Volvo ökat till 162 problem per 100 bilar och landade därför långt under medelbilen, men ändå en bra bit från absoluta botten. I år redovisas Volvo med, i sammanhanget, enorma 204 upplevda problem per 100 bilar vilket ger märket rejäl bottenkänning. Endast Land Rover och Fiat klassas som sämre än Volvo med 221 respektive 249 problem per 100 bilar. Masstillverkning bättre än premium En slutsats som J.D. Power drar efter årets studie är att masstillverkarna har högre pålitlighet än de som tillverkar så kallade premiumbilar. Masstillverkarna har i snitt 135 upplevda problem per 100 bilar medan premiumbilstillverkarna har 141 problem per 100 bilar.

Biltillverkare Problem per 100 bilar
Lexus 106
Porsche 108
Toyota 108
Chevrolet 115
Buick 118
Mini 119
BMW 122
Audi 124
Hyundai 124
Kia 126
Infiniti 128
Volkswagen 131
Mercedes 134
Subaru 136
Medelbilen 136
Nissan 137
Chrysler 146
Ford 146
Honda 146
Lincoln 147
Mitsubishi 158
Mazda 159
GMC 161
Cadillac 166
Jeep 167
Jaguar 168
Acura 171
Ram 171
Dodge 178
Volvo 204
Land Rover 221
Fiat 249

I tabellen nedan ser du vilka bilar som rankas som mest pålitliga i respektive segment (observera att segmentindelningen är annorlunda jämfört med vad vi i Europa är vana vid).

Segment Högst pålitlighet
Småbil Chevrolet Sonic
Kompaktbil Buick Verano
Sportig kompaktbil Mini Cooper
Kompakt MPV Kia Soul
Kompakt premiumbil Lexus ES
Mellanklass Toyota Camry
Sportig mellanklass Dodge Challenger
Premium mellanklass BMW 5-serie
Storbil Buick LaCrosse
Liten SUV Volkswagen Tiguan
Liten premium-SUV Audi Q3
Kompakt SUV Chevrolet Equinox
Kompakt premium-SUV BMW X3
Mellanstor pickup Nissan Frontier
Mellanstor SUV Hyundai Santa Fe
Mellanstor premium-SUV Lexus GX
Minivan Chrysler Town & Country
Stor SUV Ford Expedition
Lätt pickup Toyota Tundra
Tung pickup Chevrolet Silverado HD

Nya Volvo V60 Cross Country – film från provkörningen

$
0
0
Volvo V60 Cross Country 2019

Det var ett tag sedan nya Volvo V60 Cross Country premiärvisades. Nu, snart fem år senare, är modellen sedan ett par veckor tillbaka synlig hos Volvo-handlarna. Kort innan lanseringshelgen var Teknikens Världs Hans Hedberg och körde nykomlingen för första gången. En stor del av körningen gick på den tjocka isen som täcker Bottenviken utanför Luleå. Det är här du som teknikensvarld.se-besökare kommer in i bilden. Fotograf Glenn Lindberg var nämligen med och förevigade provkörningen på film och du får därmed hänga med på första provturen samtidigt som du får höra Hans tankar om nya V60 Cross Country.

Teknikens Värld nummer 5/2019

Hela provkörningen av nya Volvo V60 Cross Country, där du matas med än mer information och bra att veta-grejer, tar du så klart del av i Teknikens Värld nummer 5/2019 som finns i butikernas tidningshyllor från och med i dag den 14 februari, alltså Alla hjärtans dag.

Längre fram mot våren kan du räkna med ett djuplodat test av nya V60 Cross Country som då får gå en tuff match mot konkurrenterna. Missa inte det!

Volvo dubbelt prisade i Storbritannien

$
0
0
Volvo XC40 V60 Årets bil UK

Volvomodellerna XC40 och V60 har utsetts till bästa bilmodell i sina klasser under omröstningen av Årets bil i Storbritannien – UK Car of the Year. I och med kvalar de vidare för att bli Årets bil, en titel som Volvo XC60 tog förra året. V60 vann kombiklassen och XC40 den lilla femdörrarsklassen eller hur man nu bästa ska översätta ”Best Small Hatch”. Juryn, bestående av 29 motorjournalister från såväl motormagasin som dagspress, prisar XC40 för sin originalitet, design, innerutrymmen och flexibilitet. ”Som en fläkt av iskall fräsch luft från Sverige” säger en jurymedlem om bilen. V60 får plus för personlig design, köregenskaper, goda utrymmen och praktiska egenskaper. ”Kan vara den snyggaste kombin som någonsin byggts”, menar en jurymedlem. Övriga klassvinnare och därmed finalister är Alpine A110, Bentley Continental GT, Ford Fiesta ST, Jaguar I-Pace, Mazda MX-5, Peugeot Rifter, Rolls-Royce Cullinan, Skoda Karoq, Suzuki Jimny och Volkswagen Polo. Vi på Teknikens Värld har kört dem alla utom Jimny och länkarna ovan går till våra provkörningar av bilarna i fråga. Vinnaren av Årets bil i Storbritannien presenteras den 1 mars.

Nya Audi Q3 mot E-Pace, GLA och XC40

$
0
0
Audi Q3 mot Jaguar E-pace, Mercedes GLA och Volvo XC40 2019

I testet ingår följande bilar:

  • Audi Q3 35 TFSI 150 hk S tronic Proline Advanced
  • Jaguar E-Pace Signature FE P200 AWD Aut
  • Mercedes GLA 200 d SE Edition
  • Volvo XC40 T3 FWD Man Momentum Edition

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

= 39 kr
Köp 2 nummer för 39 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Nu börjar Volvo S60 exporteras från USA till Europa

$
0
0
Volvo S60-tillverkning i USA

I höstas drog Volvo igång produktionen i sprillans nya fabriken i Ridgeville, strax nordväst om Charleston, South Carolina. Den enda bil som för närvarande tillverkas där är nya S60 och alla hittills tillverkade enheter har varit ämnade för den nordamerikanska marknaden.

Men nu ställer produktionen om till att även tillverka exportbilar. Det meddelar Volvo USA i ett kort pressmeddelande.

– Vi påbörjade kommersiell produktion av S60 här i South Carolina för bara sex korta månader sedan, och vi är glada över att få bygga bilar till kunder över hela världen. Exportmarknaderna är avgörande för en långsiktig framgång hos vår fabrik och vi är på banan med att leverera fordon till våra kunder över hela världen, säger Jeff Moore som är produktionschef för Volvo Cars i Nordamerika.

Volvo S60 T8 Twin Engine Polestar Engineered

De S60-bilar som ska exporteras till Europa kommer att lämna South Carolinas hamnar för att sig över Atlanten och sedan lossa lasten i belgiska hamnstaden Zeebrygge. Via Volvos distributionscenter i Gent transporteras bilarna vidare till återförsäljarnätverken i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Belgien, Irland, Storbritannien, Italien, Spanien, Tyskland, Schweiz, Österrike, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Tjeckien, Slovenien och Polen.

Senare i år breddas exportmarknaderna med ytterligare 96 länder, däribland Turkiet, Australien och Nya Zeeland.

Volvo XC90 facelift avslöjad!

$
0
0
Volvo XC90 facelift 2020

Volvo XC90 facelift är nu officiellt presenterad!

I augusti 2014 var det världspremiär för andra generationen Volvo XC90, det vill säga den generation som finns hos Volvo-handlarna. Redan i september samma år påbörjades försäljningen med så kallade First Edition-versioner. Dessa sålde slut blixtsnabbt och tillverkningen av de 1 927 exemplaren slutfördes innan den ordinarie produktionen startade under vecka 5 året därpå.

Nuvarande XC90 är alltså fyra år gammal och Volvo har filat på en uppdaterad version som ska leva kvar ett par, tre år till innan det är dags för tredje XC90-generationen att ta över, en generation som ska tillverkas i nyöppnade USA-fabriken från och med 2021.
Den uppdaterade versionen av XC90 är inte tänkt att visas upp i dag, men tack vare läckta bilder via Nya Zeeland kan vi redan nu se vad det är för förändringar som tar plats. Och rent visuellt handlar det inte om några jättestora justeringar.

Volvo XC90 T8 Twin Engine R-Design facelift 2020

Det första som slår oss i förändringsväg är grillen. Den har blivit konkav, det vill säga den buktar inåt ”i mitten”. Volvos konceptbilar som föregick 90-serien hade tydligt konkava grillar, XC90 fick inte den detaljen men S90, V90, S60,V60 och delvis XC40 har de böjda ribborna. På XC90 facelift blir denna detalj ännu tydligare, åtminstone i Inscription-utförande. I utförandet R-Design är grillen mer konventionell men mönstret är uppdaterat och i högglansigt svart.
Strålkastarna ser likadana ut som tidigare, eventuellt att de fått någon ny teknik som inte syns utifrån.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light Metallic

Nedre delen av fronten har fått ny design, både hos Inscription och R-Design. Dimljusen har också försvunnit.
Baktill är förändringarna minimala. R-Design ser vi inga förändringar hos, men Inscription-varianten har fått ett krominlägg som löper hela vägen mellan reflexglasen. Vi noterar också svarta backspegelkåpor påXC90 R-Design.

Två nya karosskulörer för XC90 ser vi att det blir, dels Birch Light Metallic som redan finns till V60 och dels Thunder Grey som XC40 kan beställas i.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020

Vi kan inte se att Volvo har tagit några större tag interiört, men vi ser en ny, mindre växelspaksknopp från Orrefors i Inscription-bilen. Spaken skiljer sig tydligt från den Orrefors-historia som finns i XC90 Excellence i dag.

Teknikens Världs nyhetsbrev – det senaste varje dag

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

Vad som inte syns på bilderna är däremot det uppdaterade Sensus Connect-infotainmentsystemet med bättre stöd för framför allt Android Auto. Det lär inte bli det helt nya operativsystemet som är Android-baserat och som Polestar 2 blir först med. Det är sagt att först nästa generation XC90 får det nya systemet.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light Metallic

Tillverkningen av uppdaterade XC90 påbörjas i Torslanda i maj i år. Marknadslanseringen äger rum under tredje kvartalet, förmodligen i augusti.

Volvo XC90 facelift officiell

$
0
0
Volvo XC90 R-Design facelift 2020

För ett par timmar sedan avslöjades Volvo XC90 facelift. Om det var läckan som fick Volvo Cars att vakna till liv, eller om det var planerat att officiellt släppa materialet just nu, låter vi vara osagt.

Det yttre
Oavsett vilket är Volvo XC90 facelift nu officiellt presenterad och förändringarna rent visuellt är små. Vi beskrev dessa i förmiddagens artikel, men lite kort handlar det om en ny, konkav grill, nya exteriörfärger (Thunder Grey och Birch Light Metallic samt eventuellt fler), nya fälgar och några extra kromlister.

Volvo XC90 T8 Twin Engine R-Design facelift 2020 Thunder grey

Det inre
Interiört är den största nyheten fler stolsrads- och sittplatskonfigurationer, från fyrsitsiga Excellence-varianten till sjusitsiga familjeutförandet, inklusive det helt nya utförandet med sex platser.
Nya interiörmaterial, bland annat en ullblandning, tillhör också nyheter på insidan.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020

Drivlinorna
Uppdaterade Volvo XC90 blir först ut av märkets modeller att erbjudas med den nya B-beteckningen, exempelvis B5. B:et står för Volvos mildhybridsystem med bromskraftåtervinning, där energi vid retardationer och inbromsningar tas till vara. Volvo säger att förbrukning och utsläpp kan minska upp till 15 procent under verklig körning tack vare den nya brake-by-wire-tekniken.
Mildhybridmodellversionerna är en del av Volvos omtalade elektrifieringsstrategi som även inkluderar dagens laddhybrider samt de snart kommande elbilarna. Mildhybridsystemen kombineras med både befintliga bensin- och dieselmotorer.

Volvo B5

XC90 T8 Twin Engine har försetts med den nya brake-by-wire-tekniken men även fått ett nytt batteri för effektivare lagring (inga specifikationer släppta ännu). Det ska ge modellversionen upp till 15 procent längre räckvidd än tidigare. Mer precisa än så är inte Volvo. Effekten har dessutom pumpats upp till 420 hästkrafter. Tidigare hade modellen ”bara” 390 hästkrafter, detta sedan införandet av partikelfilter på bensindrivna modeller.
Förändringarna kommer även övriga modeller i 90-serien samt i 60-serien till godo.

Volvo XC90 T8 Twin Engine Inscription facelift 2020 Birch Light Metallic

Förhöjd säkerhet
XC90 facelift proppas full med allt det senaste som Volvo presenterat i säkerhetsväg, exempelvis Oncoming Lane Mitigation-systemet som introducerades med XC60 för ett par år sedan. Cross Traffic Alert-systemet inkluderar även autobroms.

Volvo och Android

Android
Infotainmentsystemet Sensus har än en gång uppgraderats och vid sidan om Apple Carplay finns nu även Android Auto fullt ut, samt Spotify-integration på de marknaden där det är möjligt.

Uppdaterade XC90 är beställningsbar från och med nu. I Torslandafabriken ställer man om tillverkningen till den uppdaterade varianten i maj.

Provkörning av Volvo 245 Turbo

$
0
0
Volvo 245 Turbo

E

tt nytt decennium var fött, 80-tal, disco-eran var redan inledd, yuppietrenden stod för dörren och Volvo gläntade på den sportiga lyxbilsvärlden på sitt vis. Volvo hade lyckats rejält med sin satsning på 240-serien i mitten av 1970-talet. Trots sina rötter i 140-serien gillade kunderna världen över säljsnacket om ”tillförlitlig, säker, tidlös”.

Men en ny modell stod för dörren, den moderna 700-serien skulle avlösa men tji fick planerarna i Torslanda. Det skulle nämligen dröja ända till försommaren 1993 innan 240-serien skulle ända. 1981 tog Volvo mod till sig och introducerade turbokonverteringen på 240. Svenska folket var redan bortskämda eftersom Saabteknikerna i Trollhättan hunnit före med att bulta fast turbo på både 99 och 900.

Volvo 245 Turbo

I Sverige lanserades endast fyrdörrars 244 Turbo men utomlands fanns även 245-kombin att köpa, till en början under modellnamnet GLT Turbo. Volvo 245 GLT fanns för övrigt under samma period med både fyrcylindrig B23-motor och V6 B28-motor, leveransmatriserna från Volvo Personvagnar under tidigt 1980-tal är minst sagt ett sammelsurium att studera. Just kombinationen kombi och turbo är på den svenska marknaden koncentrerad till modellåren -84 och -85, något som givetvis höjer exklusiviteten hos modellen.

I samband med Volvos årliga ÄT (Ändrings Tillfälle) på hösten 1983 för årsmodell -84 passade man på. Versionerna GLT, GLE och Turbo fick den högre grillen som tidigare endast funnits på 260-serien och på vissa utländska marknader. De sportiga GLT och Turbo var utseendemässigt snarlika med allt sitt mattsvarta listverk men märkeskännare spejade in turbomodellens unika femekrade Virgo-fälgar för att stilla sin nyfikenhet. De tydliga ”Turbo”-emblemen i grill och på bakluckan sorterade ut om den nyinflyttade grannen var mellanchef (GLT) eller rent av verkställande direktör (Turbo). Det satte liksom nivån på skvallret i kvarteret.

Volvo 245 Turbo

Vi lånar en vit 245 Turbo 1984 som ägs av Per-Åke Fröberg, till vardags chefar han passande nog över Volvo Cars klassikeravdelning ”Heritage”.

– Just 245 Turbo var drömbilen för många under 80-talet, den var spjutspetsen hos Volvo och har fortfarande fartresurser att matcha moderna bilar! berättar en stolt Fröberg. Även om almanackan säger vintertid och snön ligger fläckvis vit på marken tvekar inte Per-Åke att lämna över den tunna bilnyckeln med sin typiska topp i svart lakritsliknande hårdplast.

Alla som kört Volvo 240 känner igen ljudklangerna när nyckeln sätts i dörrlåset, när dörrhandtaget lyfts och gångjärnen öppnar. Något ihåligt, samtidigt solitt, som är genomgående för alla 240. Just Per-Åkes exemplar har rullat över 29 000 mil och är delvis renoverad, men känns max fem-tio år gammal. Hos en fräsch och väl omhändertagen Volvo 240 sitter nämligen allting fast även om den rullat långt.

Volvo 245 Turbo

– Att finna en svensksåld 245 Turbo är svårt, de fick ofta slita hårt som nya och som begagnad i fel händer har många Turbo gått till skroten, fortsätter Fröberg. Nu när 240-serien nått samlarstatus är det många som liksom jag åtrår ”värstingen” Turbo-versionen.

Just kombinationen kombi och turbo är… något som givetvis höjer exklusiviteten hos modellen.

Vad det vita värdeskåpet på garageutfarten kostade Per-Åke låter vi vara hemligt men 245 Turbo börjar stiga rejält på hobbybilsmarkader både i Europa och i USA. Räkna med 100-150 000 kronor och uppåt för fina exemplar. Hjärtat hos 245 Turbo heter B21ET med sitt ”röda” klassiska motorblock i gjutjärn och lättmetalltopp. Borrning och slaglängd var samma som hos enklaste DL-versionen, men där förgasarvarianten B21A gav 106 hästkrafter frustade turbomotorn med sin insprutning ur sig hela 155 hk vid 5 500 r/­min. Vridmoment 240 newtonmeter vid 3 750 r/ min var björnstarkt på sin tid.

Ägaren

Per-Åke Fröberg

Per-Åke Fröberg lever som han lär. Till vardags basar han över Volvo Cars historiska avdelning Heritage. Känslorna för 245 Turbo är starka och köpjakten tog sin tid.

I Sverige kopplades turbotekniken endast ihop med manuell växellåda M46 med fyra växlar plus elektrisk överväxel. En titt under den plåtiga näbbhuven avslöjar att tidigare ägare låtit montera laddluftkylare ”Volvo Original Intercooler” med sitt extra kylarpaket bultat bakom ordinarie kylare plus fler anslutningar. Effektökningen angavs av Volvo till +15 hästkrafter och såldes egentligen mest till tävlingskonverteringar.

Trycket hos drivlinan är påtagligt, särskilt vid fullgasaccelerationer. Den tidstypiska turbofördröjningen hjälper till vid körning på halt underlag. Den förrädiska fläckvisa svartisen motas enkelt bort genom att medvetet köra 245 Turbo på lågvarv. Innan turbomätaren rinner över i gulmarkeringen är den vita blixten följsam, även i slipprigt väglag. Trygg och tung förmedlar den körkänslorna ofiltrerat genom ratt, växelspak och pedaler. Vem var det som sa att 240 var en traktor? Jämfört med en modern bil är urikonen från Hisingen en väloljad upplevelse, framför allt om du glömt bort hur det var att köra bilar förr. Samtidigt fungerar 240-serien som en hyfsat rymlig, komfortabel och billig rajd även i nutid.

Volvo 245 Turbo

Låter den illorangea mätarvisaren på den läskburksstora turboklockan vandra över in gulmarkerat fält och rusa vidare in i toppvarvsrödmarkeringen. Swooosch! B21ET-motorn visar musklerna och slungar iväg mig och min last snabbare än jag någonsin upplevt i en Volvo 245 och jag önskar mig sommarnatt, kompassriktning söderut, Autobahn och ett fulladdat bensinkort. Snacka om expressvagn ämnad för kontinetalkryssningar!

LÄS MER: Volvo 245 Transfer

De allra flesta 245 Turbo beställdes ofta ordentligt extrautrustade men Per-Åkes exemplar är välkommet befriat från attiraljer som elfönsterhissar, elstyrda sidobackspeglar och snobbig skinnklädsel med knappstoppning. Chosefri är ordet som dyker upp i ordbanken när det rattas på vägarna söder om Göteborg. Det som märks mest är de dubbla Volvo Original Tweeter-diskanthögtalarna uppe vid A-stolparna, ljudet är pikant och lokalradion varnar för snösvängen.

Volvo 245 Turbo

Vi tar en paus ”hemma hos” en i dagarna nyligen bortgången stor 245-förespråkare. Ingvar Kamprad körde länge Volvo 245, hans sista var givetvis av sista årsmodellen 1993. Magkänslan säger oss att någon dyrbar Turbo knappast parkerades utanför Kamprads residens. Men Ikea-huset i Kållered som invigdes redan 1972 är i vart fall en kopia av det allra första möbelvaruhuset i Älmhult.

Volvo 245 Turbo

För sin tid var Volvo 245 Turbo ofta något oöverkomligt och kanske väl skrytsam för jantelags-Sverige. Som en verklig ulv i fårakläder eller hellre en racerförare i blåställ som revolutionerade värstingmodellen på den svenska bilmarknaden i mitten av det rusande 1980-talet samtidigt som den visade Volvo som ett kommande lyxbilsmärke. Endast två år fick 245 Turbo lov att flyga i Sverige, men vi lovar att de få återstående exemplaren kommer att höjas till skyarna för fler än enbart redan förlorade Volvo-fans.

Volvo 245 Turbo 1984

Pris
Ursprungligt pris (1984): Ca 95 000 kronor. Uppskattat pris (2018): Brukskick med mellan 15-20 000 mil på mätaren runt 90-120 000 kr. Riktigt fina lågmilare från 150 000 kr.


Motor
Bensin. 4-cylindrig längsmonterad radmotor med överliggande kamaxel,2 ventiler per cylinder. Insprutning, turbo. Cylindervolym 2 127 cm3. Max effekt 155 hk vid 5 500 r/­min, max vridmoment 240 Nm vid 3 750 r/­min.


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 4-växlad manuell låda med elektrisk överväxel.


Hjul
Fälg 6 tum, däck 195/60 R15.


Mått/vikt (cm/kg )
Axelavstånd 265, längd 490, bredd 172, höjd 146, spårvidd f/b 143/136. Tjänstevikt 1 460, maxlast 390. Tank 60 liter.


Fartresurser
Acceleration 0–100 km/h ca 9 s. Toppfart 195 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 1,16 l/mil.

Standardutrustning

Servostyrning
Lättmetallfälgar
Varvräknare
Mattsvart karossdekor
Sportchassi
Växeldamask i läder
Säten i trikåplyschklädsel

Tillval från fabrik

Elmanövrerade yttre backspeglar
Luftkonditionering
Elektriska fönsterhissar
Centrallås
Metalliclack
Färganpassad instrumentbräda
Säten i plysch- eller läderklädsel

Artikeln är tidigare publicerad i Klassiska Bilar 4/2018.

Golf och V60 tampas om förstaplatsen

$
0
0
Volvo V60 och Volkswagen Golf 2019

Inbromsningen på den svenska bilmarknaden fortsätter. Till stor del beror det på den nya fordonsskatt som trädde i kraft den 1 juli 2018. Den straffar törstigare diesel- och bensinbilar, medan snålare modeller belönas med bonus på upp till 60 000 kronor.
Som följd av det hamnade många av storsäljarna i det dyrare spannet, vilket gjorde att ett rekordstort antal svenskar passade på att köpa ny bil strax innan ändringen. Samtidigt har flera tillverkare haft svårt att leverera tillräckligt många el- och laddhybrider på grund av den nya testmetoden för utsläpp, WLTP. Därför upplever bilbranschen nu hur försäljningen mattas av, enligt statistik från branschorganisationen Bil Sweden. I februari minskade antalet nyregistreringar med 15 procent jämfört med samma månad 2018.
På toppen hittar vi i vanlig ordning Volvo och Volkswagen.

Tio mest registrerade modellerna under februari 2019:

  1. Volkswagen Golf 1 720
  2. Volvo S60/V60 1 446
  3. Volvo S90/V90 1 306
  4. Volvo XC60 929
  5. Kia Niro 645
  6. Volkswagen Tiguan 544
  7. Mitsubishi Outlander 520
  8. Skoda Kodiaq 459
  9. Volkswagen Passat 446
  10. Audi A6 432

Tio mest registrerade modellerna hittills i år:

  1. Volvo S60/V60 2 673
  2. Volvo S90/V90 2 515
  3. Volkswagen Golf 2 490
  4. Volvo XC60 1 725
  5. Volkswagen Tiguan 1 383
  6. Kia Niro 1 259
  7. Mitsubishi Outlander 990
  8. Volkswagen Passat 874
  9. Volvo XC40 869
  10. Toyota Yaris 773

Dieselbilar fortsätter minska
Sedan toppnoteringen 2012 har antalet sålda dieselbilar minskat kontinuerligt. Efter att ha varit det dominerande motorvalet hos svenskarna i nästan ett decennium blev bensinalternativen populärare under 2018. Det är en trend som fortsatt under det nya årets första månader.

– I februari hade bensinbilar en andel på 45 procent jämfört med 37 procent för dieselbilar. Dieslarna har sedan toppåret 2012 successivt minskat sin andel. Minskningen verkar dock ha planat ut på en nivå strax under 40 procent, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

Laddbara bilar ökar
Något som däremot ökar är registreringarna av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider. I februari såldes det 52 procent fler än under samma månad 2018.

– Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var tolv procent i februari i år jämfört med 6,7 procent i februari förra året. Var tredje laddbar bil i februari var en ren elbil, jämfört med knappt var femte i februari förra året. Vår prognos för andelen laddbara bilar för hela innevarande år är 13 procent. Sverige håller sig väl framme i ett internationellt perspektiv när det gäller introduktionen av laddbara bilar, säger Jessica Alenius.

Fem mest registrerade laddhybriderna under februari 2019:

  1. Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid 496
  2. Kia Niro Plug-In Hybrid 324
  3. Kia Optima SW Plug-In Hybrid 273
  4. Volvo S60/V60 273
  5. Volvo XC60 135

Fem mest registrerade elbilarna under februari 2019:

  1. Renault Zoe 236
  2. Kia e-Niro 163
  3. Nissan Leaf 153
  4. BMW i3 111
  5. Tesla Model S 52

Sverige Europatrea
När siffrorna för 2018 summerades var Sverige på tredje plats i Europa sett till andel laddbara bilar, efter ettan Norge och tvåan Island. Nu tror Bil Sweden att svenskarna kommer att skynda på omställningen till elektrifiering ytterligare.

– Vi har nyligen justerat upp vår prognos för antalet nyregistrerade laddbara bilar år 2020 och 2021 med närmare 10 000 bilar per år. Andelen laddbara bilar av nybilsregistreringarna väntas enligt den nya prognosen uppgå till 24 procent under 2020 och 30 procent under 2021, jämfört med 19 respektive 25 procent enligt den tidigare prognosen, säger Jessica Alenius.

Viewing all 938 articles
Browse latest View live