Quantcast
Channel: volvo – Teknikens Värld
Viewing all 938 articles
Browse latest View live

Volvo XC40 laddhybrid kostar närmare en halv miljon kronor

$
0
0
Volvo XC40 T5 Twin Engine

För några veckor sedan blev Volvo XC40 T5 Twin Engine tillgänglig via Volvos leasingalternativ Care by Volvo. 7 995 kronor per månad kostar modellversionen, nästan 8 600 kronor i månaden om man lägger till vinterhjul.
Nu har Volvo tillgängliggjort XC40 T5 Twin Engine för dem som inte önskar leasa bilen. I märkets bilbyggarfunktion ser vi att den i ”avskalat” Momentum-utförande kostar 459 900 kronor.

Vill man i stället ha den i Inscription-utförande börjar priset på 503 900 kronor och i R-Design-utförande på 506 900 kronor. Lägger man till lite paket, parkeringssensorer, elstolar samt annat smått och gott sticker priset lätt iväg. Några klick senare hamnar vi på 541 500 kronor, och då har vi inte klickat i allt man kanske vill ha. Det kan anses vara mycket pengar för en suv av denna storlek.

XC40 T5 Twin Engine har en 180 hästkrafter stark trecylindrig bensinmotor som assisteras av en 82 hästkrafter stark elmotor. Tillsammans står de för 262 hästkrafter och 265+160 newtonmeter. 0-100 km/h går på 7,3 sekunder och toppfarten anges till 205 km/h.
Enligt NEDC-korrelerad beräkning är förbrukningen 0,17 liter per mil och koldioxidutsläppet 38 gram per kilometer. WLTP-siffrorna är 0,21 liter per mil och 48 gram.
Samtliga siffror är preliminära.


Volvo visar PV36 på Techno Classica

$
0
0
Volvo PV36 1935

Omkring 200 000 besökare väntas betala entré för att titta på de tusentals bilar som ställs ut på Techno Classica Essen som öppnar i morgon onsdag den 10 april. Till denna världens största utställning av historiska bilar tar Volvo Cars med sig en PV36, eller Carioca som den kom att kallas under 1930-talet. Det rör sig inte om vilken PV36 som helst utan om det exemplar som mellan 1935 och 1938 ägdes och kördes av Gustaf Larsson, en av de två Volvo-grundarna. Han sålde bilen 1938 till en Per-Erik Wallin som lät den gå i arv under flera årtionden framöver. I dag står bilen, när den inte är i montern på Techno Classica, på Volvos museum i Göteborg.

Volvo PV36 1935

PV36 var Volvos första modell med strömlinjeformad kaross, starkt inspirerad av hur bilarna i USA såg ut under 1930-talet. ”Art Deco i rörelse” kallades designtrenden som egentligen gick under namnet ”Streamline Moderne”. PV36:an hade föregåtts av riktigt kantiga fordon så som ÖV4, PV4 och PV651.
Ingenjör Gustaf L.M. Ericsson hade redan tidigare under 1930-talet fått i uppdrag att ta fram en strömlinjeformad modell åt Volvo och 1933 visades konceptbilen Venus Bilo upp på Lidingö, en udda skapelse som stannade i just konceptstadiet. Men den blev ändå startskottet till PV36 som ritades av Ivan Örnberg som nyligen hade anställts av Volvo efter att ha varit verksam inom den amerikanska bilindustrin.

Volvo Venus Bilo

Beteckningen PV36 utgörs av två delar. Dels PV som står för Personvagn och dels 36 som syftar på årtalet 1936. Modellen lanserades 1935, men Volvo ville vara före sin tid och gav därför en beteckning som skulle få köparna en känsla av att de köpte en bil skapad för framtiden. Bland annat svenska polisen köpte ett antal PV36.

Volvo PV36 1935

Under huven på Volvo PV36 satt, och sitter fortfarande i utställningsbilen, en sidventilssexa på 3,7 liter som levererar drygt 80 hästkrafter. Motorn är sammanlänkad med en treväxlad manuell låda med osynkad första växel.

Ur PV36 växte även modellen PV51 som kom 1936. Den var mindre och billigare än PV36 som på den tiden kostade 8 500 kronor, vilket i dag motsvarar cirka 265 000 kronor.
Utställningsbilen, som har chassinummer 85, är däremot ovärderlig i och med dess historia samt att den har få mil på mätaren och är näst intill i originalskick (vilket syns). Den har endast blivit omlackerad en gång, något som skedde tidigt under exemplarets existens.

Volvo PV36 1935

Vid sidan om PV36 visar Volvo i sin monter på Techno Classica även upp en PV4 från 1929, en Amazon från 1966, en 164 från 1969, en 240 Turbo från 1981, en 850 T5-R från 1995 och nya S60 från 2019.

Rapport från världens största veteranbilsmässa – Techno Classica i Essen

$
0
0
Techno Classica Essen 2019

Varje vår vallfärdar veteranbilsentusiaster från världens alla hörn till staden Essen i västra Tyskland, drygt fem mil från gränsen till Nederländerna. Så har de gjort sedan 1989. Anledningen är gammelbilsutställningen Techno Classica Essen som är världens största av sitt slag. Närmare 200 000 besökare brukar lösa entré för att titta på vad de långt över tusen utställarna och drygt 200 veteranbilsklubbarna från mer än 40 länder har att visa upp i form av tusentals bilar från förr som står utspridda över mer än 120 000 kvadratmeter.

Techno Classica Essen 2019

Det är inte enbart fantastiska bilar som skiner ikapp i strålkastarljuset, även 300 reservdels- och renoveringsföretag visar upp vad de har att erbjuda. Saknar du något till din Packard Twin Six från 1916 hittar du det nästan garanterat på Techno Classica.

Techno Classica Essen 2019

Teknikens Värld är på plats på årets mässa. Andreas Mau, som normalt ligger gömd i en snödriva i Arjeplog eller i ett buskage runt Nürburgring, har bytt ut rörliga motiv mot stillastående som dessutom saknar maskering. Vi ringer honom för att höra hur pulsen är där nere i Essen…

Hallå Andreas! Har du tittat på alla bilar än?
– Haha, absolut inte. Jag har gått här hela dagen och jag har inte ens hunnit beta igenom hälften av bilarna. Här är oerhört många fordon, det är nästan svårt att greppa. Jag kommer fortsätta att strosa runt bland bilarna i morgon.

Techno Classica Essen 2019

Har du någon favorit bland alla bilar?
– Oj! Måste jag välja? Det går ju nästan inte, för många underbara bilar. Men låta mig fundera…

– Då väljer jag en vit Porsche 993 GT2 som jag föll för direkt.

Inget äldre?
– Det är som att gå in i en godisbutik med tusentals sorter, hur ska man välja? Plötsligt står man och beundrar en Mercedes 540K och så dras ögonen till två Lancia Stratos en bit bort. Bara för att upptäcka att däremellan står en oerhört ovanlig gammelbil som man bara kan drömma om att få se live.

Techno Classica Essen 2019

Volvo är också på plats, vilket i och för sig inte första gången. Hur är deras monter? Vi skrev ju om PV36:an för några dagar sedan.
– Volvos monter drar inte riktigt så mycket folk som vissa andra montrar, men deras monter är en av de snyggare här. Väldigt elegant, lite nordiskt kylig i utförandet.

Volvo PV36 och Amazon Techno Classica Essen 2019

– Helt rätt av Volvo att synas på denna typ av tillställningar. Intresset för gammelbilar bara växer och allt fler ute på kontinenten får upp ögonen för Volvos gamla modeller, de bjuder på någonting lite annorlunda än de bilar som traditionellt syns i detta sammanhang.

PV36:an nämnde du, men Volvo har ytterligare några fina pärlor i sin monter, bland annat en Amazon från 1966.

Mer från Techno Classica i Essen

$
0
0
Techno Classica Essen 2019

I går öppnade Techno Classica i Essen där tusentals äldre, gamla och jättegamla bilar trängs i en mängd hallar. Vi passade då på att bjuda på en rapport direkt från utställningen som av många anses vara den bästa av dem alla när det gäller gammelbilar.

Nu har vår utsände, Andreas Mau, fått ännu en dag på sig att botanisera bland alla blankpolerade karosser (alla är det inte, skall tilläggas) och vi har så klart lite nya frågor att ställa till honom.

Techno Classica Essen 2019

Tjena Andreas! Nu har du fått ytterligare en dag på Techno Classica. I går hade du inte ens hunnit halvvägs genom utställningsbilarna. Hur har det gått i dag, färdig med hela mässan?
– Nu har jag gått igenom hela mässan. Eller ja, inte riktigt, men nästan. Har lite kvar. Det är så galet många bilar här som är såååå vackra. Man tror knappt sina ögon.

Techno Classica Essen 2019

– Jag pratade ju i går om att det är som att komma in i en konfektyraffär med tusen sorters godis. Jag måste revidera det uttalandet. Det är nämligen som att komma in i en godisbutik med tre, fyra tusen sorter. Det kan aldrig bli för mycket, men nästan.

Techno Classica Essen 2019

Du hade en vit Porsche 993 GT2 som favorit i går. Har du hittat någon ny bil som du har fastnat extra för i dag?
– Eftersom jag visste att du skulle tvinga av mig ett svar på den frågan har jag gått och grubblat lite över det under dagen… Och visst har jag ett svar, eller två svar faktiskt.

Techno Classica Essen 2019

– Min favorit i dag är en bil jag såg även i går, nämligen en Ferrari 250 GT Berlinetta passo corto från 1959 (bilden ovan). Den är helt fantastisk! Designad av Pininfarina och har en treliters V12:a med tre Weber 40 DCL/6-förgasare. 280 hästkrafter var mycket på den tiden, likaså toppfarten på 268 km/h.

Techno Classica Essen 2019

Du sa att du hade två svar, vilken är din andra favorit då?
– Jag har också en favorit bland mer ”vanliga” bilar, en Pagoda. Det vill säga en Mercedes 280 SL (bilden ovan). En otroligt vacker bil.

Techno Classica Essen 2019

Missa inte att titta på de 97 bilderna i galleriet nedan, där hittar du massor av bilar som får snålvattnet att rinna…

Så nära är biltillverkarna att nå 95 gram per kilometer

$
0
0
Toyota Corolla Hybrid 2019

I bilindustrin pågår ett febrilt arbete med omställningen till elektrifiering. 2021 träder de stränga EU-kraven, som innebär att tillverkarnas fordon inte får ha ett högre genomsnittsutsläpp på mer än 95 gram koldioxid per kilometer, i kraft.
Men enligt Jatos rapport har deras ansträngningar hittills inte gett någon effekt. Tvärtom har snittutsläppet för alla bilar som säljs i Europa ökat. 2017 vände kurvan uppåt med 0,3 gram och analysföretaget visar nu på att trenden förstärktes med en ökning på ytterligare 2,4 gram i fjol. I dag ligger snittet på 120,5 gram per kilometer. Nu måste branschen på kort tid sänka sina utsläpp drastiskt. Annars väntar miljardböter.

Bensin och diesel

Bensinbilarna motverkar
Ökningen sker på nästan alla av de 23 analyserade marknaderna, bortsett från Nederländerna, Finland och det elbilstäta Norge.
Bakom ökningen finns två huvudsakliga förklaringar: vikande försäljning av dieselbilar och för litet utbud respektive efterfrågan på modeller med eldrift.

Uppgifterna om avgasfusk kopplat till höga utsläpp av farliga kväveoxider och debatten om miljözoner har fått allt färre kunder att välja diesel. Det har skett en förskjutning mot bensin, men eftersom de dieseldrivna bilarna generellt sett är snålare leder det till högre utsläpp. Samtidigt har det saknats både efterfrågan och utbud av elektrifierade fordon för att väga upp för påslaget av koldioxid som kommer med bensinbilarnas ökade popularitet.

”Den positiva effekten dieselbilar haft för utsläppen har tonat ut när efterfrågan har rasat dramatiskt under det senaste året. Om den här trenden fortsätter och alternativa bränslen inte accelererar, kommer industrin att tvingas ta till mer drastiska åtgärder för att möta utsläppsmålen på kort sikt”, står det i rapporten.

Mercedes GLS 2016

Mercedes har lång väg att vandra
Sett till bilarnas snittutsläpp är det Mercedes, Mazda och Volvo som ligger allra sämst till. Störst ökning från året innan uppvisar Mercedes, BMW och Volvo. Om de förut var långt ifrån att klara målet på 95 gram per kilometer är de alltså ännu längre därifrån nu. Volvo ansågs dock för ett par år sedan vara en av få biltillverkare som kommer att klara målen.

– Det beror på att kunderna väljer bensin i stället för dieselbilar, men vi tror att ökningen kommer att bromsas i år när vi introducerar mildhybrider och kan öka produktionen av laddhybrider betydligt, säger Stefan Elfström, presstalesperson för Volvo Cars, till Dagens Industri.

Inom några veckor kommer Volvo att rulla ut sina första mildhybrider. Vid sidan av en traditionell förbränningsmotor har de ett system på 48 volt som återvinner och lagrar kraft genom att bland annat återvinna bromsenergi. På sikt ska tekniken finnas i alla märkets bilar, vilket väntas reducera utsläppen med mellan 10 och 15 gram koldioxid per kilometer.
Senare kommer också en renodlad elbil från syskonmärket Polestar och en helt eldriven version av suven XC40. Volvo hoppas att det ska snygga till siffrorna ytterligare.

Citroën C1, Peugeot 108 och Toyota Aygo

Toyota nästan i hamn
I andra sidan av spektrumet hittar vi Toyota, som tar ledartröjan tack vare att andelen sålda hybrider ligger på hela 60 procent. Med ett utsläpp på 99,9 gram per kilometer är den japanska tillverkaren redan nära att klara de nya kraven. Därefter kommer de franska Peugeot, Citroën och Renault som är duktiga på att sälja mindre bilar med lägre utsläpp.
Totalt var det fem av märkena i undersökningen som minskade sina utsläpp. Störst förbättring stod Nissan för, med en sänkning på 5,2 gram som till stor del förklaras av lanseringen av elbilen Nissan Leaf.

Genomsnittsutsläpp per bilmärke 2018
1. Toyota 99,9
2. Peugeot 107,7
3. Citroën 107,9
4. Renault 109,1
5. Nissan 110,6
6. Suzuki 114,2
7. Skoda 116,7
8. Seat 116,9
9. Volkswagen 118,8
10. Fiat 119,2
11. Kia 120,4
12. Dacia 120,8
13. Hyundai 123,3
14. Ford 123,7
15. Opel 125,6
16. Audi 127,6
17. BMW 128,9
18. Volvo 130
19. Mazda 135,2
20. Mercedes 139,6

Källa: Jato

Tillverkning av Volvo XC40 startar i Kina

$
0
0
Volvo XC40 Kina

Volvos suv XC40 har nu börjat att tillverkas i Kina. Modellen, som debuterade 2017 och blev märkets första att få utmärkelsen Årets bil, har hittills bara tillverkats i belgiska Gent och över 100 000 exemplar har sålts globalt.

Geelys fabrik i Luqiao.

Nu har produktionen av XC40 dragit i gång i Geelys fabrik i kinesiska Luqiao och bilarna som byggs där är avsedda för den kinesiska marknaden. I fabriken byggs även modellerna Lynk & Co 01 och nästa år ansluter elbilen Polestar 2. Alla bilmodellerna bygger på CMA-plattformen, Compact Modular Architecture.

LÄS MER: Volvo XC40 laddhybrid kostar närmare en halv miljon kronor

– Att bygga XC40 i Luqiao ökar kapaciteten, skapar flexibilitet för vårt globala nätverk och är en klar signal på vår strategi ”bygg där du säljer”, säger Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson.

Volvo XC40 testades senast i Teknikens Värld nummer 4/2019 mot Audi Q3, Jaguar E-Pace och Mercedes GLA. Hur den klarade sig kan du läsa här.

Provkörning av Volvo V60 D3

$
0
0
Volvo V60 D3

Det här är nytt!

Motorn
Borta är de fläskiga motorversionerna från introduktionen och kvar står en klassisk dieseldriven bruksmotor på 150 hästkrafter och 320 Nm vridmoment. VEA-motorn på 1 969 kubikcentimeter, här i sitt svagaste utförande. Starkaste dieselversionen heter D5 och är på 235 hästar och 480 Nm.

Volvo visade nya V60 första gången under vintern 2018, närmare bestämt den 21 februari. Med andra ord har modellen nu över ett år på nacken, men redan när den visades så var det en förväntad form som tittade fram. Inte så konstigt, nyhetsvärdet i Volvos nya formspråk har trubbats av lite grann för varje ny modell som lanserats från XC90 generation 2 och framåt. Med det sagt, det är fortfarande fräscht. Riktigt fräscht.

Första provkörning publicerad i nummer 12 ifjol konstaterade att V60 gjorde allt som förväntades av den. D4-dieseln ansågs göra ett gott jobb, kraften räckte för att ge goda prestanda. Samtidigt märktes att V60 är en tung pjäs. Vid första testet, också med D4, underströks upplevelserna från provkörningen – med ett undantag. I konkurrens med Audi A4, BMW 320, Mercedes C220 och Volkswagen Passat tog Volvo V60 en övertygande seger. Egentligen inte genom att vara bäst på allt, utan att vara bra på allt samtidigt som riktiga klavertramp undveks.

Volvo V60 D3

Prestandamässigt klarade sig D4 bra med friska accelerationstider kombinerat med bra bränsleförbrukning. Allt detta i en bil som egentligen är tyngre än sina framhjulsdrivna konkurrenter. På den punkten är Volvo V60 med D3-motorn lite av en överraskning då den väger 1 828 kg. Det är riktigt mycket bil att släpa på, inte minst för en motor med 150 hästkrafter och 320 newtonmeter.

Vad innebär det i praktiken? I stadstrafik drabbas bilen inte av den lägre effekten. Kombinationen med den 8-växlade­ automatlådan är bra, det är en effektiv lösning­ som dock inte går helt ryckfritt alla gånger. När vi kommer ut på öppen väg i högre hastig­heter runt 80-100 så märks direkt den lägre effekten. Där D4-versionen utan problem­ kunde genomföra en effektiv och säker omkörning i alla situationer, där blir D3 klart långsammare.

Volvo V60 D3

För långsam? Nej, det ska vi inte säga. Men det är på gränsen och klart är att D3 kräver betydligt bättre planering och överblick från föraren vid omkörning. Med full last då? Då kommer vi in på en annan punkt, för vår V60 D3 får bara lasta 402 kg. Att automatiskt betrakta Volvo V60 som en laståsna är därmed fel.

Förbrukningen längs landsväg och motorväg landar på snåla 0,58 i ytterst normalt tempo, inte illa för en bil som rullar på dubbdäck. Förvisso Nokian Hakkapeliitta 9 som vi från vinterdäckstesterna vet rullar lätt, men ändå. Just när det gäller vinterdäcken måste vi skjuta in en detalj då provkörningsbilen är extrautrustad med luftfjädring, så kallat aktivt chassi med Four-C. Vad som inte framgår alla gånger är att detta tillbehör (+11 900 kronor) även innebär att bromsarna blir större och att detta i sin tur innebär att även vinterhjulsfälgarna måste vara minst 18 tum stora.

Volvo V60 D3

Den här bilen rullar på 235/45 R18-däck, något som innebär en kännbar prisökning jämfört med de 225/50 R17-däcken som bilen kan rulla på i standardutförande. Komforten i vår extrautrustade bil (Klimatpaket, Lastpaket, Loungepaket pro, Teknikpaket pro med mera) är bra, men inte överdrivet bra. Långsittning i stolarna ger en något trött kropp och chassit sorterar inte bort de mindre ojämnheterna – oavsett inställning av det luftdämpade aktiva chassit.

Volvo V60 D3

Samtidigt är bilen trygg och säker i sina reaktioner utan att vara sportigt lagd. Just där brister V60, eller vinner – beroende på vem man frågar. Men själva tanken med justerbar luftfjädring­ och olika körlägen bör väl vara just olika upplevelser? Sammantaget framstår V60 fortfarande som en kompetent vagn som skakade av sig morgonstart utan motorvärmare vid -25 grader utan bekymmer. Men D3 är i svagaste laget.

Volvo V60 D3

Pris
Från 336 900 kronor, säljs nu.


Motor
Diesel. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 16,0:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 969 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 3 750 r/­min, max vridmoment 320 Nm mellan 1 750-3 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring fram, tvärgående bladfjäder bak, krängningshämmare fram/bak/fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 2 tvärställda länkarmar per sida.


Styrning
Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum, däck 235/45 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 287, längd 476, bredd 185, höjd 143, spårvidd f/b 161/161. Markfrigång 12,8. Tjänstevikt 1 828, maxlast 402, max släpvagnsvikt 1 800. Tank 55 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 529-1 441 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,9 s, toppfart 205 km/h.


Bränsleförbrukning
Stad 0,55 l/mil, landsväg 0,42 l/mil, blandad körning 0,47 l/mil. CO2 120 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
4 282 kronor per år under de tre första åren därefter 2 430 kronor per år.

Rivaler

Audi A4 Avant 2019

Audi A4 2,0 TDI 150 Avant
Framhjulsdriven med 150-hästarsdiesel och 320 Nm, alltså i stort sett identisk med V60. Uppdateras inför 2019, men ytterst marginellt.
Pris: 376 100 kronor.

Mazda 6 Wagon

Mazda 6 2,2D 150 Wagon automat
Samma antal hästar, men mer vrid (380 Nm). Fick en mild uppdatering 2018, men interiört börjar 6:an kännas till åren.
Pris: 314 400 kronor.

Följ med i Rickard Rydells Volvo 850

$
0
0
Rickard Rydell 850 film

Rickard Rydell är i dag känd som expertkommentator men de flesta har tydliga minnen av honom på tävlingsbanorna, kanske mest från det brittiska touringmästerskapet BTCC där han körde åren 1994 till 2000. Sista året körde han för Ford men annars var det Volvo-bilar som gällde.

Rickard Rydell

Rickard Rydell

Sju säsonger i BTCC men även åtta i WTCC för Rickard Rydell. Hjälmen hamnade på hyllan 2015.

I klippet nedan, publicerad på Youtube-kanalen davide458italia, ser du Rydells Volvo 850 sedan, som han körde 1995/1996 efter att kombin blivit bannlyst, ta sig an Modena-banan i Italien.

1995 kom att bli ett bättre år för Rydell än 1994. Han slutade trea i sammandraget och körde hem fyra vinster och ett gäng Pole Positions under året och säsongen 1996 gick i samma melodi. 1998 nådde han hela vägen och blev brittisk mästare – dock i en Volvo S40.

Nåja. Tillbaka till 850 i BTCC-utförande. En bil med en femcylindrig tvålitersmotor på 290 hästar kopplad till en sexväxlad sekventiell låda och med ett riktigt maffigt motorljud. Klicka nedan och hör bara.


Kia i topp med låga koldioxidutsläpp i Sverige

$
0
0
Lista biltillverkare koldioxid Sverige 2019 Q1

Med hjälp av försäljningsstatistiken från årets första kvartal har fordonsmarknadsstatistiksajten Vroom sammanställt genomsnittligt koldioxidutsläpp för de tio största bilmärkena på svenska marknaden. Då visar det sig att de bilar som Kia sålde under årets första tre månader i genomsnitt släpper ut minst koldioxid, nämligen i genomsnitt 85 gram per kilometer. Det är en bra bit under EU:s krav om max 95 gram per kilometer som börjar gälla 2021.

Strax bakom Kia landade i Renault med ett genomsnittsutsläpp på 88 gram koldioxid per kilometer. Den franska biltillverkaren är alltså också på rätt sida EU-kravet – sett till den svenska marknaden (det är dock snittet i hela Europa som räknas från och med 2021).

På fel sida, men ändå väldigt nära, EU:s kommande krav hamnade Toyota med 98 gram per kilometer.

Att denna trio bland de tio största bilmärkena i Sverige står i en klass för sig är inte oväntat. Samtliga tre säljer många mindre bilar i jämförelse med många andra märken i listan som har merparten av försäljningen hos större modeller. En annan anledning är så klart också de elektrifierade modellerna som främst Kia och Toyota saluför. Kias mest sålda modell under första kvartalet var Niro som finns i utförandena hybrid, laddhybrid och elbil. Det håller nere utsläppssiffrorna. Kia säljer även större modeller och bland dessa är modellen Optima storsäljaren, även den en laddhybrid.

Toyota Yaris 2018

För Toyota är det samma visa. Hybridmodellerna håller koldioxidutsläppen i schack, men inte lika mycket som hos Kia då Toyota i princip saknar laddhybrider.
Renault vinner mycket på att de är väldigt stora på små bilmodeller samt att de har en storsäljare i elbilen Renault Zoe.

Tar vi Volkswagen som exempel så säljer detta märke också många laddhybrider och en del elbilar. Dock utgörs den stora massan av märkets försäljning av icke-elektrifierade bilmodeller, exempelvis bensin- och dieseldrivna versioner av Golf, Tiguan och Passat (VW:s tre storsäljare i Sverige) som håller uppe CO2-siffran.

I listan nedan ser du topp tio i Sverige vad gäller koldioxidutsläpp från sålda bilar under kvartal ett 2019. Siffran inom parentes står för bilmärkes position i Sverige sett till antalet sålda bilar.

1. Kia (3) 85 g/km
2. Renault (9) 88 g/km
3. Toyota (8) 98 g/km
4. BMW (5) 126 g/km
5. Volvo (1) 127 g/km
6. Volkswagen (2) 128 g/km
7. Audi (6) 129 g/km
8. Ford (10) 130 g/km
9. Skoda (7) 131 g/km
10. Mercedes (4) 140 g/km

Volvo tog trippeln i april

$
0
0
Volvo-modeller 2019

Årets aprilmånad såg 30 253 nybilsregistreringar, ett tapp om 11,6 procent jämfört med samma månad förra året då 34 215 nya bilar registrerades. Att årets månad inte skulle matcha fjolårets, som registrerades som den bästa aprilmånaden någonsin, var väntat i och med en försvagad svensk tillväxttakt, det nya skattesystemet bonus/malus som trädde i kraft 1 juli 2018 (som drev upp antalet registreringar innan nämnda datum) och även WLTP-omställningen som fortfarande sägs påverka leveranstiderna för många bilmodeller.

Flest nybilsregistreringar stod Volvo för, 5 768 stycken. Tvåa var Volkswagen med 3 714 och trea Mercedes med 2 831. Medan Volvo och Volkswagen tappade jämfört med för ett år sedan (21 respektive 31 procent) ökade Mercedes (plus 42 procent).
Störst procentuell ökning stod DS för. Det franska märket ökade med hela 750 procent vilket kan låta imponerande, men synar man registreringssiffrorna handlar det om få bilar. DS ökade från två till 17 bilar.
Även Jaguar ökade kraftigt – plus 585 procent. Inte heller här handlar det om många bilar, dock betydligt fler än för DS. Jaguar gick i april från 27 till 185 bilar.

Topp tio bilmärken april 2019
1. Volvo 5 768
2. Volkswagen 3 714
3. Mercedes 2 831
4. Kia 2 182
5. BMW 1 815
6. Toyota 1 807
7. Audi 1 562
8. Skoda 1 510
9. Ford 840
10. Renault 821

På modellnivå blev det en trippel för Volvo. Volvo S60 och V60 toppade med 2 490 exemplar. En bra bit bakom på andra plats landade S90 och V90 med 1 179 exemplar och på tredje plats XC60 med 1 093 exemplar. XC60:s marginal till fyran Volkswagen Tiguan var dock hårfin då tysken registrerades i 1 075 exemplar.
Det var för övrigt andra månaden i rad som Volvo plockade hem trippeln.

Topp tio bilmodeller april 2019
1. Volvo S60/V60 2 490
2. Volvo S90/V90 1 179
3. Volvo XC60 1 093
4. Volkswagen Tiguan 1 075
5. Volkswagen Golf 912
6. Mercedes C-klass 861
7. Kia Niro 667
8. Volkswagen Passat 640
9. Toyota Corolla 614
10. Mercedes E-klass 541

Dieselbilarna har tappat under en lång period men andelen i april var på nivå med april månad förra året – 38,5 jämfört med 39,3 procent. Dieseltappet ser ut att ha stagnerat.

De laddbara bilarna (elbilar och laddhybrider) ökade i april med 44 procent och det var framför allt elbilarna som ökade kraftigt, med hela 271 procent. Nästan hälften av de laddbara bilarna utgjordes i april av elbilar.
Tesla Model 3 var den absolut mest registrerade laddbara bilmodellen under april månad. Med 446 exemplar låg den en bra bit före tvåan Kia Niro Plug-In Hybrid som nådde upp till 302 registrerade exemplar. Kia norpade även tredjeplatsen med sin Optima Plug-In Hybrid som registrerades 289 gånger.

Topp fem laddbara bilar april 2019
1. Tesla Model 3 446
2. Kia Niro Plug-In Hybrid 302
3. Kia Optima Plug-In Hybrid 289
4. Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid 245
5. Volvo XC60 Twin Engine 215

Volvo XC40 folkets val i Storbritannien

$
0
0
Volvo XC40 Storbritannien

Volvo XC40 blev Årets Bil i Europa 2018 och utsågs även i Japan till årets bästa bil. Efter det har utmärkelserna fortsatt att ramla in för Volvos kompaktsuv, eller crossover som vissa väljer att benämna den som. Volvo själva räknar till 15 stycken utmärkelser och särskilt populär tycks bilen vara på de brittiska öarna.

Tidningen What Car? utsåg den till bästa bil 2018 och i årets upplaga av The UK Car Of The Year, vars jury består av motorjournalister, vann den sin grupp och tog sig till final där den dock inte nådde hela vägen fram.

Nu har emellertid även det brittiska folket lagt sin röst, eller i alla fall de som besöker sajten honestjohn.co.uk. Volvo XC40 har nämligen där röstats fram till både årets premium-crossover och årets bil.

– Ingen annan bil har kunnat matcha modellens populäritet på sajten och det är lätt att förstå varför våra besökare rankar denna lyxiga crossover så högt, säger journalisten Honest John själv.

Vad Teknikens Värld testlag tycker om XC40 kan du läsa i vårt senaste test av modellen där den ställs mot Audi Q3, Jaguar E-Pace och Mercedes GLA.

Volvo M lanserat för dig som inte vill äga bil

$
0
0
Volvo M

Sommaren 2018 meddelade Volvo Car Mobility, fristående företag till Volvo Cars, att de inom kort ska lansera ett nytt så kallad mobilitetsvarumärke – M. Nu har man, lite i smyg, lanserat tjänsten i Stockholm. Det handlar om en form av betalansering där konsumenternas användande ska leda till en allt bättre produkt som i en senare fas är redo för en bredare introduktion.

M är en tjänst för delning av bilar. Volvo har snappat upp människors allt större intresse av att inte äga bilar utan kunna få åtkomst till bil endast när behov av uppstår.
Med en månadsavgift på 295 kronor ska M-användarna kunna boka bil per timme eller per dag. Kostnaden per timme är 145 kronor och per dag 995 kronor. Maxpriset per dag, även vid hyra per timme, överstiger aldrig 995 kronor. 30 mils körning per dag ingår i varje bokning, övermil kostar 25 kronor per mil.
Under betaperioden, när tjänsten helt enkelt testas och utvärderas, får bilarna inte lämna Sverige.

I dagsläget finns det fem olika bilmodeller att välja mellan: XC40, V60, XC60, V90 och XC90. De två sistnämnda är Twin Engine-laddhybrider.

Volvos bildelningstjänst Sunfleet (dotterbolag till Volvo Car Mobility), inklusive de cirka 1 700 bilar som ingick i tjänsten, har gått upp i M. Bilarna är inte dekalerade, så ingen ser att du kör omkring med en bil från en bildelningstjänst.

I betafasen finns M endast i Stockholm, närmare bestämt i Hammarby Sjöstad, Kungsholmen och Liljeholmen samt NK Parkering, Norra Djurgårdsstaden, Norra Real och Medborgarplatsen. Via M-appen bokar man en bil, hämtar upp den på en av stationerna och återlämnar den på samma plats.

– Mobilitet förändras i grunden och Volvo Cars leder den omvandlingen. Lanseringen av M skapar nya intäkter för Volvo Cars och är ett led i företagets ambition att skapa fler än fem miljoner konsumentrelationer fram till mitten av det kommande decenniet, sa Håkan Samuelsson i samband med presentationen av M i fjol, då han även förklarade att dagens urbana konsument tänker annorlunda än det traditionella bilägandet.

Diskutera: Kan du tänka dig att använda en bildelningstjänst i stället för att äga en bil?

Könsneutral föräldraledighet för Volvo-anställda

$
0
0
Volvo föräldraledighet

Föräldraledigheten ter sig olika världen över. Nu inför Volvo Cars på eget initiativ en könsneutral föräldraledighet på sammanlagt sex månader med en bibehållen lön på 80 procent. Förebilden är Sverige och villkoren ska överträffa de existerande i många länder och vara unik för bilindustrin, enligt Volvo Cars.

Initiativet införs först i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA-regionen) men kan i ett senare skede komma att omfatta alla de 43 000 som är anställda av företaget världen över.

– EMEA-initiativet är en av flera aktiviteter som syftar till att skapa en inkluderande kultur och attrahera och behålla en mångfald av människor. Initiativet förbättrar balansen mellan arbete och fritid, ger familjer mer tid tillsammans och överensstämmer med ett progressivt, människocentrerat företag som Volvo Cars, säger Hanna Fager, chef för Volvos HR-avdelning.

Volvo föräldraledighet

En föräldraledighet som inte delas lika mellan mammor och pappor är ofta en nackdel för papporna, menar Volvo. En föräldraledighet som delas lika ger ökade arbetsmarknads- och karriärmöjligheter för kvinnor och minskar karriär- och löneklyftorna. Villkoren gäller även samkönade föräldrar och föräldrar till adoptivbarn.

LÄS MER: Volvos p-rutor för den nya familjen 

– Vi måste vara en verkligt attraktiv arbetsgivare för att kunna leverera på våra ambitiösa tillväxtplaner. Att locka till sig och behålla de bästa personerna är avgörande, och vi vet att skickliga talanger kommer att vara mer selektiva i sitt val av arbetsgivare. Vinnarna i denna kamp om talangerna kommer att vara de företag som värdesätter mångfald, moderna och flexibla arbetsmetoder och medarbetarnas välbefinnande, säger Hanna Fager.

Volvo storsatsar med XC100

$
0
0
Volvo XC100

Rykten om att Volvo skulle utveckla en ännu större suv än nuvarande XC90 (internt kodnamn V526) har florerat ända sedan första generationen (P28) debuterade 2002. Tidigt såg man att XC90 var ett nummer för liten jämfört med konkurrenterna, främst i USA. Men stram budget under tidigare Ford-ägande gjorde att Göteborgsfolket fick välja att utveckla andra – viktigare – bilar i stället för en mega-suv.

I samband med kinesiska Zhejiang Geely Holding Groups uppköp av Volvo våren 2010 planerades framtida modellmatris om rejält. Dåvarande vd Stefan Jacoby tillsammans med utvecklingschefen Peter Mertens, båda från Tyskland, drog upp nya riktlinjer där SPA-plattformen skulle ligga till grund för de större modellserierna 60 och 90. Flexibilitet och effektivitet var honnörsord, SPA ligger också som bas för helt olika typer bilar – alltifrån laddhybrid-sportbilen Polestar 1 till lyxlimousinen S90L Excellence.

Volvo XC100

SPA 2 heter kommande ersättningsplattformen som nästa generation stora bilar från Volvo (och Polestar) ska byggas på – anpassad för global produktion i Europa, USA samt Kina. Europeiska konkurrenter som BMW X7, Mercedes GLS och Range Rover LWB läskar fortfarande Volvo att bygga en fullstor suv med rejäla mått. Suv-trenden är starkare än någonsin när tillverkare som Lamborghini, Rolls-Royce och till och med Lotus etablerar sig i segmentet. I USA säljer även Cadillac Escalade, Infiniti QX80, Lexus LX 570 och exempelvis Lincoln Navigator för bra för att Volvo Cars ska låta bli att kliva på megasuv-tåget.

Projekt ”V616” inom Volvo Cars innebär enligt den interna utvecklingsnomenklaturen: 6 – största biltypen, 1 – första generation, 6 – suv/crossover. Projekt V616 är tänkt att kunna premiärvisas någon gång 2022-23, då som Volvo XC100. Exteriörmåtten blir rejäla med svenska mått mätt: axelavstånd på 3,1 meter, längd på 5,2 meter, 1,8 meter hög och två meter bred, en rejäl pjäs helt enkelt. Hörde vi smeknamnet Volvo ”Sugga” igen?
SPA 2 är förberedd för olika grad av elektrifiering: mildhybrid, laddhybrid samt som batteri-elbil. Värstingversionen ”T12 Multi Engine” med tvåliters VEA Drive-E bensinmotor plus tre elmotorer (en fram, två bak) får mer än 600 hästkrafter men drivlinemässigt kommer givetvis mildare alternativ.

Volvo XC100

Designmässigt kommer stilcheferna – tyske Thomas Ingenlath, engelsmannen Robin Page tillsammans med Österrikefödde Maximilian Missoni – fortsätta på den inslagna linjen med balanserat välavvägt formspråk. Just design har blivit ett starkt kärnvärde hos ”det nya” kinesägda Volvo Cars, men räkna med tuffare attityd som exempelvis konceptbilen 360c uppvisade.
Interiört steppar XC100 upp ytterligare designmässigt med framför allt skandinaviska stilgrepp och materialval. ”Avskalad lyx” är ett mantra som säljer och Volvo-kunderna har tagit till sig den nya lyxigare stilen med hull och hår. Räkna även med en sexsitsig version av XC100 för extra bekväm komfortkryssning, något som speciellt eftersöks i Kina med sina långa avstånd och allt tätare trafik. Nuvarande XC90 kommer dock hinna före med den sittkonfigureringen. XC100 förbereds givetvis – liksom alla framtida Volvo – för olika grader av autonom självkörning och snabb nätuppkoppling för den mest bekväma resan.

Volvo XC100 är bara en av flera helt nya biltyper som kommer att renodlas och utvecklas inom den fortsatt starkt växande Geely-koncernen.

Volvos XC-historia

Volvo ACC Adventure Concept Car

Volvo ACC
Volvo Adventure Concept Car (ACC) presenterades på Detroitsalongen 2001 och förutspådde både V70 XC och XC90. Designen var verkligen i biffig suv-stil med stora hjul och coupéslokande taklinje, inte helt olik dagens sportcoupésuvar som BMW X6 och Audi Q8.

Volvo XC90 generation 1

Volvo XC90
2002 dök Volvos stora familjesuv upp och den viktiga nordamerikanska kundgruppen gillade direkt utförandet. XC90 blev vald till årets suv i USA 2003 och slog alla förväntade försäljningsrekord. Tillverkningen i Sverige avslutades 2015 när den nya XC90 II debuterade men fortsatte att säljas som XC Classic i Kina. Nya XC90 var först ut med ny plattformsstruktur, motorer och design.

Volvo XC60 generation 1

Volvo XC60
Mellanklassuven XC60 visades som koncept i Detroit 2007, dryga året senare debuterade den färdiga bilen på Genèvesalongen. Baserad på den med europeiska Ford-gemensamma plattformen Y20 blev XC60 populär tack vare rätt storlek, fin komfort och hög säkerhetsnivå. På Genèvesalongen 2017 debuterade andra generationen, XC60 II, som delar mycket teknik med XC90.

Volvo XC40

Volvo XC40
När Volvo lanserade kompaktsuven XC40 hösten 2017 var det med en helt ny teknik. Plattformen CMA var svenskutvecklad för hela Geely-gruppen, men delade bland annat drivlinor med de större 60- och 90-serierna. Volvo XC40 blev utsedd till Årets bil 2018 i Europa och bevisade att Volvos suv-filosofi passade mycket väl in även i ett mindre skal.

Kändisbilar under klubban på auktion

$
0
0
auktion Coys 2019 maj

Muhammad Alis Alfa Romeo Spider, Rowan Atkinsons Mercedes 500E, Phil Collins Austin A35 och Frank Sinatras Rolls-Royce Corniche är bara några av de kändisbilar som legat ute för auktion och som vi har skrivit om här på teknikensvarld.se. Nu lägger vi till ett par till – som alla ropas ut av Coys den 18 maj i London.

Coys Lancia Fulvia påven

Lancia Fulvia må vara mest eftertraktad i coupéutförande, inte bara för sina linjer utan kanske än mer för att den nådde stora framgångar i rally. Den bil som ropas ut i London är dock en fyrdörrars sedan från 1971 med 6 700 mil på mätaren. Grå till kulören och med svart/beige inredning. Under huven finns såklart en V4:a, här på 1,3 liter som är kopplad till en femväxlad låda.

Coys Lancia Fulvia påven

Bilen tycks vara komplett men rost och solblekt kaross hamnar på dagordningen för den nya ägaren. En av dess tidigare ägare är påven Johannes Paulus I som ska ha kört bilen till vardags under 1970-talet. Förväntat pris för bilen mellan 4 000 och 8 000 pund, mellan cirka 50 000 och 100 000 kronor.

Cadillac Shahen av Iran

Är du ateist eller inte gillar italienska bilar kanske en Cadillac Fleetwood Brougham från 1973 passar bättre? Namnen Fleetwood och Brougham är synonymt med Cadillac och 1971 slogs namnen ihop till en modell. Bilen som nu ropas ut av Coys ska ha tillhört Shahen av Iran, Mohammad Reza Pahlavi, men någon mer information om bilen ges inte förutom att den är i bra skick och har chassinummer 285373. Bilen väntas gå för mellan 12 000 och 15 000 pund, cirka 155 000 till 188 000 kronor.

Daimler Jaguar Coys

Med största sannolikhet är du bilfantast och är du dessutom anglofil är din lycka gjord. På menyn finns nämligen en Daimler DS420 Limousine från 1987, en modell känd för att fraktat såväl det brittiska kungahuset som agenten James Bond. Det exemplar som nu auktioneras ut byggdes åt John Egan, vd för Jaguar 1980 till 1990, som hade den i tjänsten. Bilen stannade inom koncernen efter hans avgång för att plockas fram vid högtidliga tillfällen.
Bilen har gått strax över 11 000 mil och väntas gå för mellan 17 000 och 25 000 pund – ungefär 213 000 och 313 000 kronor.

Jensen Interceptor Top Gear

Vill du ha något sportigare, men fortfarande brittiskt och inte är allt för noga med det där om kändisägande kan ropa in en Jensen Interceptor III från 1972 med närmare 8 400 mil på mätaren. Original stereo 8-spelare och rostfritt avgassystem höjer pulsen liksom att exemplaret har var med i teve-programmet Top Gear 1994. Pris? Mellan 23 000 och 25 000 pund, det vill säga cirka 288 000 och 313 000 kronor.

Tycker du allt detta är trams så kan du bland annat sikta in dig på en VW-Bubbla från 1947 som levt bakom järnridån, en Volvo 960 med 1 300 mil på mätaren eller ett av alla militärfordon som finns på menyn. Alla bilar hitta du här.


Volvo Cars tvingas göra sig av med hundratals anställda

$
0
0
Volvo Cars Torslanda-fabrik

Geely-koncernen växer och byggs om. I Sverige uppges Volvo Cars, enligt uppgifter från Sveriges Radio, göra sig av med flera hundra anställda. Volvo har inte bekräftat uppgifterna men säger:
– Som ett växande företag tittar vi hela tiden på våra kostnader.

Enligt en talesperson för Volvo Cars berörs inte personal som är direkt involverade i produktionen av några besparingar. De pågående diskussionerna mellan USA, Kina och EU om eventuella tullar och handelshinder påverkar hela bilbranschen och kan komma att tvinga fram ytterligare besparingar.
Volvos plan att bygga modellen S90 i Kina och skeppa den till övriga världen samtidigt som S60 byggs i USA för export till Europa och Kina kan förändras i och med tullarna. SPA-bilar kan byggas i olika fabriker men produktionen måste säkras med hjälp av underleverantörer och rätt verktyg.

När räkenskapsåret 2018 summerades var Volvos ledning inte nöjd med vinstmarginalen som låg under den för konkurrerande preimiummärken. Den låga marginalen kommer att sjunka ytterligare om det blir dyrare att bygga och transportera nya bilar till handlarna. Och trots ökad försäljning under årets första kvartal ligger vinstmarginalen fortfarande för lågt.

Men om Volvo Cars har det kämpigt finns det andra inom Geely-koncernen som sjuder av liv och utveckling. Sportbilstillverkaren Lotus, som köptes av Geely för två år sedan, ska utveckla en egen ny plattform och öka försäljningen till 5 000 bilar per år. För att klara det har Geely lagt en investeringsplan liknande den som gjordes för Volvo för åtta år sedan.
Lotus ska bygga ett nytt utvecklingscenter i Norfolk, England, samt en monteringsfabrik i Wuhan, Kina, där Lotus-bilarna ska byggas. Det blir Lotus allra första bilfabrik utanför Storbritannien.

Batterileverantörer klara för Polestar och Volvo

$
0
0
Polestar 2

Polestars och Volvos elbilar kommer att utrustas med litiumjonbatterier från CATL (Contemporary Amperex Technology) och LG Chem. Det står klart efter ett ”mångmiljardskontrakt” mellan tillverkarna och Volvo Cars.

Första modell ut med batterierna för Polestars del blir Polestar 2 som kommer i produktion i början av 2020. Enligt tidigare uppgifter ska bilen ha ett batteripaket med 27 moduler med en total kapacitet på 78 kWh vilket ger bilen en räckvidd på 50 mil. Laddhybriden Polestar 1 omfattas inte av affären.

Plug-in Hybrid XC40 Volvo Gent

Volvo bygger just nu ett produktionsled för elbilar i belgiska Gent och första elbil att rulla ut där blir XC40. Batterierna från CATL och LG Chem kommer att finnas i bilar byggda på plattformarna CMA och kommande SPA 2.

Både Kinesiska CATL (se tillverkningsprocess nedan) och sydkoreanska LG Chem är väletablerade inom bilindustrin och levererar sedan tidigare batterier till bland annat BAIC, BMW och PSA respektive GM, Renault och… Volvo.

Begagnad Golf i topp

$
0
0
Volkswagen Golf Variant 2009

Kvdbil började sammanställa försäljningen av begagnade bilar första kvartalet 2016 och sedan dess har Volvo abonnerat på förstaplatsen. Det har alltså alltid varit någon begagnad Volvo-modell som sålt bäst under varje kvartal. Men inte under första kvartalet 2019. Nu är det Volkswagen Golf som har sålts i flest exemplar: 4 189 stycken. Det är en ökning med drygt 17 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Naturligtvis tar Volvo hem andraplatsen med V60 (3 057 sålda bilar) följt av Volvo V40 (2 930 bilar).

Totalt såldes det 295 708 begagnade bilar i Sverige under första kvartalet i år, en minskning med 3 851 bilar jämfört med samma period i fjol.
Exporten ökar, utbudet minskar och de lager som finns i Sverige minskar också.

– Det råder brist på begagnade bilar vilket påverkar försäljningsvolymerna negativt och prisbilden positivt. Det är en effekt av framför allt två saker. Nummer ett; Den svaga svenska kronan har lyft exporten. Nummer två; bonus/malus infördes i juli 2018 vilket har gjort att färre valt att byta in sina gamla leasingbil mot en ny, något som minskat utbudet på begagnatmarknaden, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Volvo V60 Cross Country D4 AWD

Mest minskade försäljningen av begbilar på Gotland (minus nio procent) och störst prisökning fanns i Blekinge (plus sex procent).

Under tiden som Volvo toppat listorna har även valet av diesel varit populärt. Men för första gången sedan mätningarna startade minskade försäljningen av dieselbilar på begagnatmarknaden. Totalt såldes nio procent färre dieselbilar medan försäljningen av bensinbilar ökade med 15 procent och elbilar med 104 procent.

– Det är en effekt av att diesel tappat i popularitet på nybilsmarknaden sedan några år tillbaka, kommenterar Madeleine Fritz.

Nedan listas 2019 års första kvartals populäraste begagnade bilmodeller (förändring i jämförelse med samma kvartal 2018).

  1. Volkswagen Golf 4 189 (+17,1 %)
  2. Volvo V60 3 057 (+1,4 %)
  3. Volvo V40 2 930 (+34,2 %)
  4. Volvo XC60 2 863 (-5,5 %)
  5. Volkswagen Passat 2 697 (-18,5 %)
  6. Volvo V70 1 699 (-28,0 %)
  7. Volvo XC70 1 569 (-18,9 %)
  8. Kia Cee’d 1 289 (-13,0 %)
  9. Audi A6 1 167 (-10,4 %)
  10. Volkswagen Polo 1 153 (+39,3 %)

Fotnot: Kvdbils statistik över begagnade bilköp i Sverige är preliminär och hämtas från statistikföretaget Vrooms sammanställning från Bilregistret transaktionsdata. Sammanställningen görs vanligtvis en månad efter kvartalets slut för att få med samtliga bilköp, även de köp där ägarskiftet skett via det gula registreringsbeviset.

Klassikerguiden: Bortglömda pärlor

$
0
0
Bortglömda klassiker

Alfa Romeo 6

Alfa Romeo 6 (1979–1986)

Flagga ItalienDenna modell kombinerade sport och lyx. Modellen Alfetta, introducerats 1972, stod som grund men växellådan satt vid motorn och inte bak, kopplad via en transaxel. ”Busso-V6:an” debuterade här och skulle gå i graven först 2002 med modell 166. Motorn hade ursprungligen en förgasare per cylinder men fick 1983 insprutning. I samma veva fick modellen kantiga strålkastare och andra kosmetiska ändringar. En V6 på två liter kom samma år. Alfa 6 finns med både ”vanliga” växellägen och med ”hundben”, med ettans växel neråt.

Tekniska data
Ursprungligt pris: Cirka 80 000 kr (1979). | Teknik: 6-cyl V-motor, 2 492 cm3, förgasare, 158 hk, bakhjulsdrift, 5-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 260, längd 476, bredd 169, höjd 140. Tjänstevikt 1 500. | Fartresurser: 0–100 km/h 10,5. Toppfart 195 km/h. | Pris: Från 50 000 kr.


AMC AMX

AMC AMX (1968–1970)

flagga-usaMuskelbilar? De har man väl koll på, tänker du. Värstingarna av Mustang och Camaro, Dodge Challenger, Plymouth Barracuda. Och… justja, AMC AMX, som möjligen inte var huvudkonkurrent till de övriga då den saknade baksäte. Men att säga att den skulle vara konkurrent till Chevrolet Corvette, som också var tvåsitsig och tillverkad i USA, vore nog att ta i. Om inte annat för att den betingade ett pris nästan en tredjedel lägre än Corvette. AMX hade också kortare axelavstånd än övriga muskelbilar, för att inte konkurrera med syskonmodellen Javelin. AMX fanns bara tre år, men namnet användes senare på prestandamodeller från AMC.

Tekniska data
Ursprungligt pris: 3 245 dollar, motsvarande ca 17 000 kronor (1968). | Teknik: 8-cyl V-motor, 4 749 cm3, förgasare, 228 hk, bakhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 246, längd 450, bredd 182, höjd 131. Tjänstevikt 1 435. | Fartresurser: 0–100 km/h ca 9 s. Toppfart ca 175 km/h. | Pris: Från 250 000 kr.


Audi 100 LS

Audi 100 (1968–1976)

Flagga Tyskland1965 återuppstod bilmärket Audi som en omdekalerad DKW F102, något man fick brottas med under en tid. Med modell 100 slutade folk att retas. Detta var en rymlig bil med modernt snitt och framhjulsdrift. I LS-utförande var den riktigt hurtig och levererade så många hästkrafter som modellnamnet lovade. 100 fanns som två- eller fyrdörrars sedan och som coupé. Den sist nämnda, inspirerad av Aston Martin DBS, kan kosta upp emot en halv miljon kronor. Glöm den och köp en sedan.

Tekniska data
Ursprungligt pris: 17 950 kr (1969). | Teknik: 4-cyl radmotor, 1 760 cm3, förgasare, 80 hk, framhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 268, längd 459, bredd 173, höjd 142. Tjänstevikt i.u. | Fartresurser: 0–100 km/h 13,5. Toppfart 156 km/h. | Pris: Från 30 000 kr.


BMW Neue Klasse

BMW Neue Klasse (1962–1972)

Flagga TysklandMikrobilen Isetta må ha räddat företaget från konkurs under 1950-talet med det var med Neue Klasse som man lade grundstenarna till dagenas BMW. Uppseendeväckande vid debuten var att man lyckats skapa bra prestanda med en relativt liten (1,5-liter) motor. Med tiden växte motorn och gav som mest 124 hk ur två liters cylindervolym. Sedanen blev grunden till en coupé 1965 som i dag är väldigt eftertraktad. Icke hästkraftsstinna BMW-bilar är i dag löjligt billiga, än så länge. Ja, i Sverige vill säga, i Tyskland är de högvilt.

Tekniska data
Ursprungligt pris: 19 000 kr (1964). | Teknik: 4-cyl radmotor, 1 733 cm3, förgasare, 102 hk, bakhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 255, längd 444, bredd 190, höjd 145. Tjänstevikt 1 170. | Fartresurser: 0–100 km/h 14,3. Toppfart 160 km/h. | Pris: Från 15 000 kr.


Fiat 850

Fiat 850 (1964–1972)

Flagga ItalienSmå gulliga bilar har en tendens att gå för överdrivet mycket pengar då inte bara märkesfantaster är spekulanter. Fiat 500, som debuterade 1957, är ett typexempel och även i viss mån den snäppet större 600. Söker du en klassisk och kompakt italienare med motorn bak kan du gott rikta in dig på 850, ersättaren till den sist nämnda. Du får då en större motor och bättre innerutrymmen för en behaglig prislapp. Faller du inte för karossformen så finns samma teknik i coupé- och cabriolet- och buss-kaross (!), men då för mer deg.

Tekniska data
Ursprungligt pris: 8 685 kr (1965). | Teknik: 4-cyl radmotor, 843 cm3, förgasare, 42 hk, bakhjulsdrift, fyrväxlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 203, längd 357, bredd 143, höjd 139. Tjänstevikt 740. | Fartresurser: 0–100 km/h 29,5. Toppfart 125 km/h. | Pris: Från 18 000 kr.


Ford Fiesta (1976–1984)

Flagga TysklandFolklig, nyskapande och numera över 40 år, Ford Fiesta uppfyller egentligen klassikerkraven med råge. Men trots att vi länge lobbat för att den ska bli accepterad i entusiastvärlden så har den stora följarskaran låtit vänta på sig. Fiesta var ett prestigeprojekt för Ford, med framhjulsdrift och halvkombikaross. Även motorn och fabriken den tillverkades i var helt nya. Konkurrenterna var förvisso redan på banan med liknande bilar, men i gengäld kunde Ford undvika deras misstag. Fiesta ansågs ha utmärkta vägegenskaper och närapå storbilskänsla.

Tekniska data
Ursprungligt pris: 29 460 kronor (1978). | Teknik: 4-cyl, 1 117 cm3, förgasare, 53 hk, framhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 229, längd 365, bredd 158, höjd 136. Tjänstevikt 830. | Fartresurser: 0–100 km/h 17,7 s. Toppfart 145 km/h. | Pris: Från 8 000 kr.


Honda Prelude

Honda Prelude (1978–1982)

Flagga JapanEtt preludium är en typ av klassiskt musikstycke, och likt klassisk musiks avsaknad av populärmusikens refränger, så saknar väl också Honda Prelude saker som gör den ihågkommen. När vi testade den i Teknikens Värld nr 13/1980 kallade vi den fåfäng, men med förnuft. Coupékarossen stod för det fåfänga, den begränsade bränsletörsten för det förnuftiga. Huruvida priset, 7 000 kronor över Honda Accord med samma teknik, också var rimligt överläts till läsaren. Oavsett blev Prelude inte en särskilt vanlig syn – varken då eller nu.

Tekniska Data
Ursprungligt pris: 50 900 kronor (1980) | Teknik: 4-cyl radmotor, 1 602 cm3, förgasare, 80 hk, framhjulsdrift, 5-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 232, längd 409, bredd 164, höjd 130. Tjänstevikt 1 000. | Fartresurser: 0–100 km/h 14,1 s. Toppfart 165 km/h. | Pris: Från 30 000 kr.


Mercedes 190

Mercedes-Benz 190 (1982–1993)

Flagga TysklandNej, du kanske inte tänker på Mercedes 190, eller W201, som en klassiker, men faktum är att modellen numera har nära 35 år på nacken. Anledningarna till att den flugit under klassikerradarn kan vara flera. Kanske berodde det på att den visade upp en ny sida från Mercedes. Aldrig tidigare hade man gjort en bil som var så kompakt. Dessutom visade sig kvaliteten vara hög, i testet från Teknikens Värld 23/1983 beskrevs den som ”en gedigenhet som saknar motstycke”. Än i dag används många ”Kompaktmercor” i vardagsbruk. Över elva år tillverkades nära 1,8 miljoner Mercedes 190, grunden för den modell vi i dag känner som C-klass.

Tekniska data
Ursprungligt pris: 93 800 kronor (1983) | Teknik: 4-cyl, 1 997 cm3, insprutning, 90 hk, bakhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 267, längd 442, bredd 168, höjd 138. Tjänstevikt 1 190. | Fartresurser: 0–100 km/h 15,4. Toppfart 175 km/h. | Pris: Från 10 000 kr.


Renault 16

Renault 16 (1965–1980)

Flagga FrankrikeÅrets bil 1966, tillika världens första halvkombi, eller ”fritidsbil” som det kallades när bilen presenterades i Teknikens Värld 23/1965. Det borde ha säkrat Renault 16:s roll i historieböckerna, och som klassiker. Men någonstans tappades det bort, och få tänker nog på just Renault 16 först när man hör ”klassisk bil”. Nog för framgångarna, det fanns en baksida också. Renault 16 utvecklades nämligen med hjälp av industrispionage på konkurrenten Citroën. Under skalet delades också mycket med den mindre Renault 4. Till exempel hjulupphängningen med torsionsfjädring och egenheten att ha olika axelavstånd på höger och vänster sida. Komforten ansågs dock, för prisklassen, vara svårslagen.

Tekniska Data
Ursprungligt pris: 15 150 kronor (1968). | Teknik: 4-cyl radmotor, 1 470 cm3, förgasare, 65 hk, framhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 265/271 (höger/vänster), längd 423, bredd 165, höjd 145. Tjänstevikt 1 080. | Fartresurser: 0–100 km/h 18,4 s. Toppfart 145 km/h. | Pris: Från 20 000 kr.


Saab 9000

Saab 9000 (1984–1998)

Flagga SverigeJa, att benämna Saab 9000 som bortglömd är väl kanske fel. Men nog är det så, över trettio år på nacken till trots, att den ändå inte ses som en självklart entusiastbil. Och nog är det så, att de 9000 som vi ser på vägarna blir det allt glesare mellan. När vi första gången testade Saab 9000, i Teknikens Värld 1/1985, östes det lovord över bilen. ”Imponerande!” och ”Suverän!” var några av rubrikerna. Saab 9000 var en produkt av Saabs samarbete med Fiat-koncernen, men i jämförelse med den modell som låg närmast, Lancia Thema, var ändå 9000 en ”egen” bil fastslogs det. Bland annat motorer, bakvagn, förarmiljö och övrig inredning skilde. Mest till svenskens fördel, bör vi tillägga, vi tyckte till och med att ingen annan bil på marknaden erbjöd en lika bra helhet.

Tekniska Data
Ursprungligt pris: 141 500 kronor (1984). | Teknik: 4-cyl radmotor, 1 985 cm3, insprutning, 175 hk, framhjulsdrift, 5-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 267, längd 462, bredd 176, höjd 143. Tjänstevikt 1 400. | fartresurser: 0–100 km/h 8,4 s. Toppfart 220 km/h. | Pris: Från 10 000 kr.


Triumph 2500 tc

Triumph 2000 (1963–1977)

UNITED-KINGDOMEn lyxsedan nästan i klass med Jaguar var idén med denna modell och konkurrenten Rovers P6 som debuterade samma år. Rovern hade dock bara en fyrcylindrig motor tills en V8 kom 1968 som alternativ. Samma år fanns denna bil med 2,5-litersmotor och bränsleinsprutning. Triumph 2000 kom i en andra upplaga 1969 och fick utseendet på bilden. En likadan grill fanns på roadstern Stag som kom 1970, en bil även den ritad av Giovanni Michelotti. Triumph är i dag ett eftertraktat märke när det kommer till roadsters, framför allt TR-serien. Sedanmodellerna ger lika mycket englandskänsla men för småpengar.

Tekniska Data
Ursprungligt pris: 18 400 kr (1964). | Teknik: 6-cyl radmotor, 1 998 cm3, förgasare, 95 hk, bakhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 269, längd 441, bredd 165, höjd 142. Tjänstevikt 1 240. | Fartresurser: 0–100 km/h 16,2. Toppfart 150 km/h. | Pris: Från 18 000 kr.


Volkswagen K70

Volkswagen K70 (1970–1974)

Flagga TysklandK70 var en ny bil med framhjulsdrift och vattenkyld radmotor i fronten medan Bubblan, som också fanns på VW-paletten, var från 1930-talet med luftkyld boxermotor bak. Inte konstigt alls då K70 ritats av NSU som köptes av Volkswagen innan modellens debut. K70 räddade företaget, inte försäljningsmässigt men med sitt tekniktänk, men har aldrig fått cred för det. Kanske främst för att den är ful. Modellnamnet hängde med från NSU där K stod för kolvmotor medan bokstäverna hos den större modellen, Ro80, stod för rotationsmotor, dvs wankelmotor.

Tekniska Data
Ursprungligt pris: 22 000 kr (1970). | Teknik: 4-cyl radmotor, 1605 cm3, förgasare, 75 hk, framhjulsdrift, 4-växlad manuellåda. | Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 269, längd 442, bredd 169, höjd 145. Tjänstevikt 1 100. | Fartresurser: 0–100 km/h 16 s. Toppfart 148 km/h. | Pris: Från 25 000 kr.


Volvo 140 Express

Volvo 145 Express (1970–1973)

Nej, Volvo 145 Express är kanske inte en helt bortglömd klassiker, men om vi nu ska lista de Volvo-modeller som kanske inte först kommer upp i tankarna – men som ändå kan dra blickar till sig på en träff – ja, då är Express helt klart med. Med 145 Express, som lanserades fyra år efter vanliga 140-serien, var Volvos plan att följa upp den klassiska Duett som fordon för alla med behov av större lastutrymme, exempelvis hantverkare. Men succén uteblev, Express nådde aldrig samma folkliga status som sin företrädare, och någon fortsättning för Volvos transportbilar blev det inte heller efteråt.

Tekniska Data
Ursprungligt pris: 25 800 kr (1972) | Teknik: 4-cyl rak, 1 986 cm3, förgasare, 82 hk vid 4 700 r/min, bakhjulsdrift, 4-växlad manuell låda. | mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 262, längd 465, bredd 171, höjd 167. Tjänstevikt 1350. | Fartresurser: 0–100 km/h ca 16 s. Toppfart ca 145 km/h. | Pris: Från 25 000 kr.

Artikeln är tidigare publicerad i Klassiska Bilar nummer 9/2016. Prisuppgifterna avser körklara bilar i originalutförande.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

$
0
0
Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Det har blivit riktigt trångt i segmentet för kompakta suvar på sistone. Varenda biltillverkare vill vara med och konkurrera i den mycket trendriktiga klassen men frågan är om vissa modeller har existensberättigande. Vi plockar ut instegversionen av Volvo XC40 som betyder T3-motor och endast framhjulsdrift för att göra upp med nykomlingen från Lexus. Lilla UX säljs endast i utförandet 250h i Sverige vilket betyder hybriddrivlina som levererar 184 hästkrafter.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

På papperet är de storleksmässigt jämförbara när det kommer till längd och axelavstånd där Lexus UX har övertaget i det förstnämnda med sju centimeter extra. Mellan axlarna är dock Volvo XC40 sex centimeter längre. På bild ser XC40 ut som en liten kompakt bil men i verkligheten är den större än den ger sken av. Den fyrkantiga formen är i mina ögon vackert udda och fyller även en funktion då innerutrymmena är goda.

Lexus UX är en helt annan historia och redan när vi hämtar bilen börjar vi tveka på om jämförelsen håller. UX är mycket mindre än XC40 och form har verkligen gått före funktion. Men då är UX en av Lexus mer tilltalande modeller av de senaste årens tveksamma designutveckling, där de flesta av dessa har beskyllts för att se krockade ut av mina kollegor.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

I Stockholms innerstad kryllar det av Volvo XC40, så pass att jag tror att min andrechaufför Oskar Krüger kört vilse när vi är ute och fotar då vår XC40 kör förbi på helt fel gata. Det visar sig dock vara en helt annan exakt likadan babyblå XC40. Sedan lanseringen i början av 2018 har Volvo lyckats sälja hela 7 600 exemplar vilket förklarar den täta XC40-trafiken, en imponerande siffra på drygt ett år och då har ändå V40 sålts jämsides under samma period.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3
Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Bakom ratten känns det mesta igen från andra Volvo-modeller av senare snitt, digital instrumentering, en stor stående infotainmentskärm i mitten och tydliga knappar på ratten. Något som dock inte sitter i gemene mans moderna Volvo är växelspaken som går till en manuell låda. En sexväxlad sådan som har till uppgift att tygla de 156 hästkrafter som den trecylindriga 1,5-liters­motorn levererar. Det känns nästan ovant att köra en ny bil där jag blir tvungen att växla själv, men mest på ett bra sätt. Att på riktigt köra bil är något underskattat och utdöende.

Den lilla trecylindriga motorn ger ifrån sig ett härligt brummande och upplevs faktiskt som pigg. En motor som helt enkelt gör sig bra i XC40-format och är fullt tillräcklig. Trots att XC40 är större än den ser ut är den riktigt smidig även på trängre gator och det är lätt att få god överblick om var den befinner sig tack vare dess kantiga form. Sittpositionen är riktigt bra, dels sett i relation till ratt och pedaler men även i själva kupén. En kupé som ger en ombonad känsla på grund av högt dragen fönsterlinje och mörka interiörfärger, men det stör ändå inte det viktigaste. Sikten.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Volvo redovisar en snittförbrukning på 0,73 liter per mil enligt den nya WLTP-körcykeln och det är en siffra som visar sig stämma rätt bra under den körning vi avverkar i denna duell. Växelindikatorn i instrumenteringen vill dock att jag ska ligga på en mycket högre växel än vad jag vill hela tiden. När jag valt trean vill bilen hellre ha femman men trots det stämmer förbrukningen någorlunda med den uppgivna vilket är mer än vad som kan sägas om Lexus.

Deras minstingsuv UX ska enligt dem klara sig på 0,60 liter per mil i samma körcykel. Vid körning i stadsmiljö där elmotorn kan nyttjas i lägre hastigheter stämmer förbrukningen ganska väl men när vi ger oss ut på motorväg dröjer det inte längre förrän siffran stiger hastigt. Efter några mil har snittförbrukningen landat på 0,74. Det kan troligen skyllas på att elmotorn inte gör så mycket nytta i motorvägshastighet och då bara blir till dödvikt att släpa runt på samtidigt som förbränningsmotorn måste jobba hårdare. Dessutom är bränsletanken ganska liten med endast 45 liters volym så det blir ganska tätt mellan tankningarna vid längre resor. Särskilt med fler personer och lite last i bagaget.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3
Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Gällande det sistnämnda ska betoningen verkligen ligga på lite. Bagageutrymmet är skrattretande litet. Lastgolvet är högt och bakrutan kraftigt framåtlutad vilket gör UX till en usel lastare, endast 320 liter går det in upp till insynsskyddet. Hur många liter som ryms om baksätesryggarna fälls bryr sig Lexus inte ens om att redovisa. Det höga lastgolvet trodde jag berodde på att batterierna förvaras där men ack så fel jag hade. Där finns bara en skrymmande frigolitkonstruktion avsedd till förvaring av varningstriangel och liknande. Här hade Lexus verkligen kunnat nyttja utrymmet bättre.

I XC40 har Volvo ett lastgolv som kan fällas upp och därmed frigöra ytterligare lite utrymme och har dessutom försett detta med smidiga lastkrokar för matkassar eller liknande.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Vår Lexus UX är standardversionen som endast driver på framhjulen men de erbjuder även en fyrhjulsdriven version. Den kostar 19 000 kronor extra och då får du en extra elmotor på sju hästkrafter som har till uppgift att driva bakhjulen. Tyvärr så stjäl den motorn utrymme från det redan trånga bagaget och då lastar UX endast 283 liter. Det är nästan i klass med lilla Volkswagen Up.

I övrigt är Lexus UX i grunden lyxig med gott om utrustning. Materialvalen känns gedigna och instrumentbrädan pryds av ett slags pappersliknande material från Japan som kallas Washi. Den ljusa skinnklädseln upplevs mjukare än den i XC40 och stolarna har likvärdig komfort även om jag önskat bättre lårstöd i Lexus.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Körpositionen är lite för hög för mina 176 centimeter och jag irriteras över att ratten inte går att höja mer med den elektriska joystick som sitter på rattstången. De digitala instrumenten framför ratten kompletteras av Head-Up-display i vindrutan med krispig tydlighet och färg. Men som vanligt med dessa projicerade skärmar så syns de knappt om föraren bär solglasögon med polariserande glas.

Den stora infotainmentskärmen manövreras med en pekplatta bredvid växelväljaren. En funktion som vi vid tidigare provkörningar och test har kritiserat för att vara allt för känslig, så är även fallet med denna tyvärr. I UX har Lexus kompletterat denna med några knappar och vridreglage monterade vid armstödet som underlättar en del men det blir ändå inte så bra som det borde vara i en bil i denna prisklass.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Körmässigt ger Lexus styrning inte riktigt samma tyngd som hos XC40 men är ändå trevlig. I stadsmiljö upplevs UX som smidig trots att sikten inte är den bästa och då särskilt när du behöver titta bakåt. Högt dragen fönsterlinje och breda D-stolpar döljer mycket.

UX har den senaste generationen steglös CVT-låda som är bättre än de tidigare men det går ändå inte att komma ifrån att det låter som att köra en lövblås när gaspedalen trycks ner. Accelerationen är linjär och inte särskilt snabb men trots det känns UX stundvis körglad. Det beror kanske mest på de kurviga landsvägar jag färdas på vid tillfället.

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Komforten är för biltypen hög och i lägre hastigheter känns bilen riktigt välisolerad. Underbart är dock kort. När jag ger mig ut på motorväg med högre hastighet är UX bullrig, riktigt bullrig. Här tränger både vindbrus och vägljud in i kupén och blir snabbt tröttsamt. Enligt Lexus ska UX kunna köras med enbart elmotor i upp till 115 km/h men jag lyckas endast hinna upp till 35 km/h innan förbränningsmotorn kickar igång. Oavsett hur försiktig gasfot jag har.

UX är en så kallad livsstils-suv men frågan är för vilken sorts livsstil. Detta är en bil i suvformat som går att få med ”fyrhjulsdrift” och har hybriddrivlina som inte kan jobba effektivt under längre körning på motorväg då förbrukningen skjuter i höjden. Lastutrymmet är kraftigt begränsat och behöver du ta med några vänner i baksätet bör de inte vara längre än mig för att få plats. Dessutom är priset högt. Med tanke på det bör kunder inte behöva acceptera så många kompromisser och jag kan konstatera att Lexus UX inte är avsedd för en vanlig livsstil.

Lexus UX 250h

Pris
339 900 kronor.


Motor
Bensin-el. Tvärställd 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 14,0:1. Borrning/slag 80,5/97,6 mm, cylindervolym 1 987 cm3. Max effekt 152 hk (112 kW) vid 6 000 r/­min, max vridmoment 190 Nm mellan 4 400-5 200 r/­min. Elmotor 109 hk (80 kW), total effekt 184 hk.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. Steglös automat (CVT-låda).


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 10,4 m.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7 tum, däck 225/50 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 264, längd 450, bredd 184, höjd 152, spårvidd f/b 156/156. Markfrigång 16. Tjänstevikt 1 737, maxlast 373, max släpvagnsvikt 750. Tank 43 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 320-i. u liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 8,5 s, toppfart 177 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,42 l/mil, landsväg 0,46 l/mil, blandad körning 0,45 l/mil. CO2 103 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Låg 0,58 l/mil, extra hög 0,71 l/mil, hög 0,53 l/mil, medium 0,52 l/mil, blandad körning 0,60 l/mil. CO2 136 g/km.


Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år.


Skatt
1 016 kronor per år de första tre åren, därefter 360 kronor per år.

Plus och minus
+ En av Lexus snyggare modeller.
+ Upplevs som lyxig.
– Bagageutrymmet är riktigt dåligt.
– Inte tillräcklig justermån för ratt och stol.

Volvo XC40 T3

Pris
294 900 kronor.


Motor
Bensin. Tvärställd 3-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamrem. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 82,0/93,2 mm, cylindervolym 1 477 cm3. Max effekt 156 hk (115 kW) vid 5 000 r/­min, max vridmoment 265 Nm mellan 1 600-3 850 r/­min.


Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.


Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel med 1 längsgående länkarm och 3 tvärställda länkarmar.


Styrning
Elservo. Vändcirkel 11,4 m.


Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.


Hjul
Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/55 R18.


Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 270, längd 443, bredd 187, höjd 165, spårvidd f/b 160/163. Markfrigång 21,1. Tjänstevikt 1 661, maxlast 399, max släpvagnsvikt 1 600. Tank 54 liter. Bagagevolym (VDA) 460-1 336 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 9,4 s, toppfart 200 km/h.


Bränsleförbrukning
(NEDC): Stad 0,76 l/mil, landsväg 0,54 l/mil, blandad körning 0,62 l/mil. CO2 144 g/km. Bränsleförbrukning (WLTP): Låg 0,88 l/mil, extra hög 0,78 l/mil, hög 0,62 l/mil, medium 0,70 l/mil, blandad körning 0,73 l/mil. CO2 165 g/km.


Garantier
Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.


Skatt
4 478 kronor per år de första tre åren, därefter 1 086 kronor per år.

Plus och minus
+ Komforten är hög och ljudnivån låg.
+ Smarta lastlösningar.
– Motorn är härlig men i törstigaste laget.
– Med lite utrustning blir den snabbt dyr.

Vinnare: Volvo XC40

Lexus UX 250h mot Volvo XC40 T3

Lexus UX kommer säkerligen att hitta en skara köpare som prioriterar andra saker än en praktisk användbar bil. Se bara på dess kusin Toyota CH-R som faktiskt har sålt ganska bra. Men då är den också cirka 100 000 kronor billigare än UX.

Även om Lexus UX i vissa ögon är attraktiv går det inte att bortse från de många kompromisser som kommer med att äga en sådan. I denna duell står Volvo XC40 som en solklar vinnare tack vare smart och snygg paketering, drivlina, goda utrymmen för sin storlek och prissättning sett till konkurrenten.

Visst har den kanske inte en så lyxig yta som Lexus UX men yta är som bekant inte det viktiga. Dessutom finns XC40 nu även i hybridutförande med i grunden samma motor som i denna T3 men med 262 hästar tack vare elmotor.

Viewing all 938 articles
Browse latest View live