Quantcast
Channel: volvo – Teknikens Värld
Viewing all 938 articles
Browse latest View live

Provkörning av Volvo PV51 Cabriolet Nordberg

$
0
0
Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

P

å lite håll är det lätt att ta formerna för en tidig Mercedes eller Opel, kanske till och med förkrigsjänkare. Linjespelet är graciöst, den stora suffletten upplevs inte alls tung utan mer som ett florsockerpudrat semmellock, om än i sotsvart kanvastyg. Det är först när frontgrillen syns som ursprunget röjs, eller när man kommer­ så pass nära att man ser det snirkliga ”Volvo” i signalrött på de stora kromade hjultallrikarna.

Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

För så är det, PV51 var Volvos massproduktionsvagn 1937 men den gråvita öppna damen har delvis ändrad genuppsättning. Volvo hade för tiden ingen egen cabriolet­ – det skulle dröja ända till 1954 med Volvo Sport ”P1900” och sedan på nytt 1997 med C70 – däremot gjorde man så kallade leverans­chassin för påbyggnation. Särskilt före andra världskriget var det vanligt med enskilda karosseri­verkstäder och Gustaf Nordberg Vagnfabrik AB i Stockholm var en sådan.

Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

Nordberg byggde inte bara cabrioleter baserade på Volvo utan även Cadillac, Rolls-Royce och flera andra bilmärken. Mest känd är nog kung Gustav V:s limousine, en specialgjord Cadillac med sittning även mot färdriktningen. Enligt skrönan kunde då V-Gurra spela kort med sina medpassagerare under sina bilresor.

Kopplingen till Volvo var naturlig för Nordbergs. Redan 1933 hade firman byggt konceptbilen ”Venus Bilo” för Volvo med extrem, strömlinjeformad kaross signerad Gustaf Ericsson, kändisson till telefonmagnaten Lars Magnus – L.M. – Ericsson. Nuvarande ägaren till PV51 Cabriolet ”Nordberg” är Niklas Nordberg, sitt efternamn till trots inte släkt med karosseri­ familjen. Däremot är Niklas passionerad­ Volvofantast ut i fingerspetsarna med ett 20-tal göteborgsbilar i sina garage, alla i princip i minutiöst fint skick med låga mil. Niklas har bland annat en 244 i absolut­ nyskick eftersom bilen i fråga endast rullat någon kilometer..! All vaken tid verkar Niklas ägna sitt Volvointresse, utom på sin arbetstid som spårvagnsförare i Göteborg.

Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

Med ett mycket vant och enkelt handgrepp fäller Niklas den stora svarta sufflettoppen på sin Nordbergare i ett svep. Mekanismen har stor inbyggd hantverkskvalitet, taket lägger sig direkt till ro ovanpå bagageutrymmet. Det märks tydligt att Nordberg Vagnsfabrik var specialister på egna tekniska lösningar, perfektionen finns där. Sufflettskyddet är stort och byngligt men Niklas kan sin PV51 Cabriolet och snäpper fast det i en handvändning.

Dags för provkörning! Undertecknad har en PV 444 1957 hemma i sina hobbybilsgarage och det hjälper när det ska köras ytterligare 20 år äldre PV51. Enkelheten är densamma, men hos den gamle är allt lite flottare med en tyngre, mer solid känsla. Treväxlad låda där ettan är rejält lågt växlad, tvåan går i nästan direkt. Den råstarka sidventilssexan har björnkrafter redan strax över tomgång och tredje växeln går i på unge herr Nordbergs direktiv.

Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

Utan att protestera börjar den gråvita damen röra på sig, accelerationen är med dagens mått sävlig men hela tiden sugande upp till marschfart vid dryga 80 km/h. Styrningen är inte snackig av sig men det går att placera bilen relativt enkelt på de smala landsvägarna när vi utforskar ”Hisingslandet” bortom Volvos före detta provbana Stora Holm. Hjulen är höga 16-tummare, däcken av fabrikat ”B.F. Goodrich Silvertown” förmedlar betydligt mer vägkänsla än vad man först kan tro.

Trots sin storlek väger inte bilen mer än 1,6 ton, vilket är mindre än en modern mellanklassare. Sittbrunnen är perfekt för fyra resenärer, med sidorutorna uppvevade behövs endast värmande plädar över benen trots att det är minusgrader i luften. Bilen är helt original och Niklas köpte bilen för några år sedan från Nordbergssläkten, han är alltså andra ägaren på vagnen!

Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

– På sommaren brukar jag köra till olika bilträffar runt om i Sverige, berättar Niklas. Det är en härlig långtursvagn, rullar på som bäst i landsvägsfart. Överallt man kommer spanar folk in bilen och vinkar!

I nuläget har bilen rullat strax under 10 000 mil och vi hoppas att Nordberg Jr kommer att fortsätta att köra sin unika Volvo under många kommande år. Ägar- och karosserifamiljen Nordbergs lät renovera bilen under 1950-talet, efter det är det mesta orört. Ja, förutom att Niklas har rivit ner motorn och satt ihop den igen ”bara för att det var kul”! Det är bra att det är gott gry i motorynglingar även i våra dagar.

Volvo PV51 Cabriolet Nordberg 1937

Patinan gör PV51 Cabriolet Nordberg till ett tidsdokument över en svunnen tid. Lite naggad i kanterna gör inget eftersom helhetsintrycket förmedlar en sådan enastående historiebeskrivning. Den tunnkransade ratten med sin marmorbakelit, den strama blåvita sätestextilen och mekanikkänslan i allt är påtaglig. Byggd i en tid då ingen visste vad som komma skulle. I ett svep är de senaste 82 åren som bortblåsta där vi far fram över slätterna i ett solblekt vårvinterlandskap. Jo, vissa saker var bättre förr.

Volvo 50-serie

Volvo PV51

I mitten av 1930-talet kände Volvo av konkurrensen från europeiska och amerikanska biltillverkare. Nya PV51 lanserades som en ”folkbil” även om det skulle dröja till mitten av 1950-talet innan svensken började köra och köpa bil på allvar.

Fyrdörrars stålkaross var identisk för 50-serien men eftersom PV51 samt PV57 även tillverkades­ som så kallade leveranschassin kunde bilar som PV51 Cabriolet Nordberg bli till. Oftast var leveranschassin ämnade för mindre last- och distributionsbilar.

För modellerna PV53-57 fick motorhuv och front nytt mer modernt utseende, PV53/54 var standardmodell medan PV55/56 var lyxversioner, bland annat med fällbara framstolar.

50-serien producerades under brinnande andra världskriget, många bilar gick till försvaret med gengasaggregat. Ersättaren, PV60-serien, lanserades tillsammans med PV 444 redan 1944, men 60-produktionen kom i gång först 1946 på grund av kriget.

Volvo PV 51-57 1936-1945

Modell År/Antal/Version
PV51 1936-1938/1 754/Standardmodell
PV51 och 1936-1938/205/Chassi
PV52 1937-1938/1 046/Lyxmodell
PV53 1938-1945/1 204/Standardmodell
PV54 1938-1945/814/Standardmodell med utbyggt bagagerum
PV55 1938-1945/286/Lyxmodell
PV56 1938-1945/1 321/Lyxmodell med utbyggt bagagerum
PV57 1938-1945/275/Chassi

Volvo PV 51 Cabriolet Nordberg 1937

Pris
Ursprungligt pris (1937): Ca 60 000-70 000 kronor. Uppskattat pris (2019): Cirka en miljon kronor.


Motor
Bensin. 6-cylindrig längsmonterad radmotor med sidventiler. Cylindervolym 3 670 cm3. Max effekt 86 hk vid 3 400 r/min.


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 3-växlad manuell låda.


Hjul
6,00-R16.


Mått/vikt (cm/kg )
Axelavstånd 288, längd 485, bredd 168. Tjänstevikt 1 630, maxlast 370. Tank 50 liter.


Fartresurser
Toppfart ca 120 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 1,0 l/mil.


Gratis bärgning för alla Volvo-bilar i USA – oavsett hur gamla de är

$
0
0
Volvo 244 Turbo

Går bilen sönder på långresan är det bra med mer än en trafikförsäkring, bilbärgning ingår nämligen normalt i halv- och helförsäkring. Har man ingen vägassistansförsäkring får man helt sonika jaga rätt på en bärgare vilket kan bli kostsamt om man befinner sig långt ifrån en verkstad.
Detta dilemma har inte längre amerikanska Volvo-ägare, oavsett om de kör en ny eller gammal bil. Volvo Car USA har nämligen introducerat tjänsten ”Tow for Life”, ungefärligt översatt till ”livstids bilbärgning”.

Bilbärgning ingår redan i nybilsgarantin, ”Tow for Life” träder i kraft när denna löper ut.

Parkerad Volvo XC90

– Tow for Life säkerställer att det finns hjälp om ett haveri skulle inträffa, oavsett fordonets ålder, säger Scott Doering som är kundserviceansvarig vid Volvo Car USA.

Den livstidslånga bilbärgningstjänsten gäller över hela USA oavsett Volvo-modell och kostar ingenting extra. ”Haken” är att bilen bärgas till vad Volvo kallar för expert som använder äkta Volvo-delar och -reparationsmetoder, med andra ord en verkstad auktoriserad av Volvo.

– Detta kommer att få kunden tillbaka på vägen snabbare och är en försäkran om att reparationen genomförts korrekt, säger Scott Doering.

Volvo 164

Tow for Life fungerar i kombination med nyligen lanserade appen Volvo Car Accident Advisor (en sorts nödtjänstapplikation i mobiltelefonen) och garantin Volvo Lifetime Replacement Parts & Labor Warranty som innebär att man som Volvo-ägare inte behöver betala mer än en gång för en reservdel, oavsett hur många gånger den behöver bytas (gäller inte slitdelar som exempelvis torkarblad, bromsbelägg etc).

Volvo och Uber visar självkörande produktionsbil

$
0
0
Volvo XC90 Uber självkörande bil

Volvo Cars och Uber var i fjol rejält på tapeten, inte minst på grund av den tragiska dödsolyckan i Arizona i USA, där Volvos säkerhetssystem enligt uppgift var avstängt.
Nu har det appbaserade taxibolaget och Volvo Cars presenterat en gemensamt utvecklad självkörande produktionsbil. Den är en del av det avtal som de två företagen ingick år 2016 och som innefattar leverans av tiotusentals självkörande bilar under de kommande åren. Flertalet prototyper har redan tagits fram.

– Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag, säger Volvos vd Håkan Samuelsson och fortsätter:

– Vårt avtal med Uber understryker vår ambition att vara förstahandsvalet för världens ledande appbaserade taxibolag.

Volvo XC90 Uber självkörande bil

XC90 har flera säkerhetsfunktioner redan i grundutförandet, vilket gör att Uber smidigt kan installera sitt självkörande system. Bland funktionerna finns flera reservsystem för såväl styr- och bromsfunktioner och extra räckvidd genom ett integrerat batteri (Volvo nämner inget om det, men vi förmodar att de syftar på att bilen är en laddhybrid). Reservsystemen är utformade för att kunna stanna bilen snabbt om de primära systemen slutar fungera.
Dessutom är sensorer installerade ovanpå och inbyggda i bilen, detta för extra säkerhet och manöverduglighet i stadsmiljö.

– Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta. Volvo har länge varit känt för sitt engagemang för säkerhet, vilket är hörnstenen i deras senaste produktionsklara självkörande bil i grundutförande. Kombinerad med vår självkörande teknik kommer denna bil att vara en viktig ingrediens i Ubers autonoma produktsvit, säger Eric Meyhofer, vd för Uber Advanced Technologies Group.

Volvo XC90 Uber självkörande bil

När Volvo Cars lanserar framtidens självkörande bilar i början av 2020, planeras ett liknande koncept. Nästa generation Volvo-modeller, som är baserade på fordonsarkitekturen SPA 2, ska också innehålla funktioner möjliggör en övervakad autonom körning, exempelvis på motorvägar och ringleder.

Enligt Volvo Cars kan autonom körning leda till en betydande trafiksäkerhet i samhället i stort. Innan alla bilar har blivit självkörande finns andra fördelar, däribland en bättre körupplevelse.

– I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma, säger Håkan Samuelsson.

Stort test av kombibilar i tre olika storleksklasser

$
0
0
Ford Focus Kombi, Kia Ceed SW, Toyota Corolla Touring Sports, Volkswagen Golf Sportscombi, Kia Optima SW, Mercedes C-klass Kombi, Volkswagen Passat Sportscombi, Volvo V60, Audi A6 Avant, BMW 5-serie Touring, Skoda Superb Combi, Volvo V90

C-segmentet (golfklass)

  • Ford Focus Kombi Titanium 1,5T EcoBoost 150 hk
  • Kia Ceed SW 1,4 T-GDi DCT GT Line
  • Toyota Corolla Touring Sports 2,0 Hybrid
  • Volkswagen Golf Sportscombi TSI 150 DSG GT

D-segmentet (mellanklass)

  • Kia Optima SW Plug-In Hybrid Advance Plus
  • Mercedes C 200 d Kombi SE Edition
  • Volkswagen Passat Sportscombi GTE 1,4 TSI
  • Volvo V60 D3 Automat Momentum Special Edition

E-segmentet (storbil)

  • Audi A6 Avant 40 TDI 204 hk quattro Proline
  • BMW 520d xDrive Touring
  • Skoda Superb Combi TSI 150 ACT DSG
  • Volvo V90 D4 Automat Momentum Advanced Special Edition

Ladda ner testet


Bli prenumerant

Prenumerera på Teknikens Värld och få omedelbar tillgång till samtliga test.

= 49 kr
Köp 2 nummer för 49 kronor.
Du kan då gratis ladda ned samtliga test. Max 10/vecka.

Volvo XC40 T5 Twin Engine – tre snabba från provkörningen

$
0
0
Volvo XC40 T5 Twin Engine 2020

Volvo XC40 T5 Twin Engine, det vill säga den av många efterlängtade laddhybridversionen av Volvos minsta suv, var tänkt att komma under hösten 2018. Så blev det inte. I stället dröjde det till april 2019 innan Volvo presenterade modellen och dess prisuppgifter.

Nu, nästan två och halv månad efter presentationen, har XC40 T5 Twin Engine bjudit upp till dans för första gången. Vi är med andra ord iväg och kör bilen. Jan-Erik Berggren befinner sig i ett soligt Visby när vi slår honom en signal via ett mycket labilt mobilnät.

Tjena Jan-Erik! Vad är dina första intryck av XC40 T5 Twin Engine?
– Att den kommer lite för sent och att den kostar alldeles för mycket för att vara Volvos ”folkhybrid”. Låt mig återkomma till detta i en av dina senare frågor.

Volvo XC40 T5 Twin Engine 2020 med Jan-Erik-Berggren

Hur är den att köra?
– Den trecylindriga bensinmotorn på 1,5 liter och 180 hästkrafter, som driver framhjulen, samverkar bra med den 82 hästkrafter starka elmotor som snurrar igång med hjälp av ett 10,7 kWh stort litiumjonbatteri. Även elmotorn driver framhjulen. Ingen märkbar ryckighet när det växlas mellan de två drivkällorna. Däremot hörs en del surrande som irriterar.

– Räckvidden på el enligt NEDC uppges ligga mellan 5,0 och 5,4 mil. WLTP-körcykeln, som är bättre förankrad med verklig körning, säger 4,2 till 4,6 mil.

Volvo XC40 T5 Twin Engine 2020 står på laddning

Vad kostar XC40 laddhybrid och när får kunderna ta del av den?
– Nu kommer uppföljningen till svar under första frågan. Ingångspriset är detsamma som när du skrev artikeln i april, det vill säga 459 900 kronor för XC40 T5 Twin Engine Momentum. Det är väldigt mycket pengar för märkets minsta suv med märkets tillika minsta laddhybriddrivlina. Och priset drar lätt iväg med några tillval.

– Bilen går som sagt redan att beställa, men kundbilarna börjar inte byggas förrän i vecka 46, med andra ord i mitten av november 2019. De första kundleveranserna sker alltså – tidigast – strax innan årsskiftet.

Hela provkörningsrapporten innehållandes allt du kan tänka dig vilja och behöva veta om XC40 T5 Twin Engine läser du i Teknikens Värld nummer 15/2019 som utkommer den 4 juli.

Skåpbilen med Volvo-teknik nästan officiell

$
0
0
LEVC transport

Över ett år har gått sedan LEVC, London Electric Vehicle Company, visade bilden på sin kommande transportbil, LCV kallad. En bil baserade på ”London-taxin” TX med laddhybridteknik från Volvo. Nu har företagets vd Joerg Hofmann och Londons borgmästare Sadiq Khan täckt av bilen och med det får vi se mer av bilen och även ta del av information. Men bara lite.

När det kommer till räckvidden håller den vad man tidigare har lovat. Transportbilen kommer 80 miles på enbart el och 377 miles med ”räckviddsförlängaren” som utgörs av en trecylindrig bensinmotor på 1,5 liter signerad Volvo (se XC40 T5 Twin Engine). Det är samma siffror som för den tidigare presenterade taxin TX och båda bilarna använder samma laddhybridteknik som man döpt till e-City.

LEVC transport

Transportbilen riktar sig till chaufförer som kör omkring 100 miles (16 mil) dagligen och hämtar gods utanför städers kärna för att köra in dessa till centrala delar och kan därmed skifta mellan el- och bensindrift efter miljö. Den typen av transporter domineras i dag av dieseldrivna transportbilar. I London uppskattar LEVC att det görs 64 000 sådana transporter varje dag.

Bilen är förvisso presenterad men orderböckerna öppnas inte förrän i slutet av 2020. Ändå har LEVC som ambition att bli Europas ledande tillverkare när det kommer till elektrifierade transportfordon då fler modeller finns på dagordningen.

LÄS MER: London-taxin intar Berlin

Viktiga fakta som lastkapacitet och pris nämns inte i dagsläget, mer data släpps när modellen blir officiell på riktigt. Bilens ska dock vara i framkant när det gäller säkerhet och förarassisterande system och påstås erbjuda ”bäst ägandeomkostnader i klassen” då den inte behöver tankas med bränsle och samtidigt ha låga servicekostnader.

LEVC transport

När det gäller taxin TX har närmare 2 000 exemplar kommit ut på vägarna, de flesta rullar i London. Inte bara taxifloran är under förändring i staden, polis och brandförsvar är inne på samma spår. 2030 ska 40 procent av deras skåpbilar vara elektrifierade och fem år senare allihopa.

LÄS MER: Polisen i London väljer vätgas

Skiftet från diesel till elektrifiering spås gå fort i London. 3 500 pund (cirka 41 600 kronor) utbetalas vid skrotning av transportbilar som inte uppfyller Euro 6-standard. Samtidigt får köpare av fordon med modernare drivlina som eldrift eller laddhybrider ett bidrag på 8 000 pund, motsvarande 95 000 kronor.

Både Volvo och LEVC ingår i Geely-koncernen som har pumpat in 500 miljoner pund (cirka 5,9 miljarder kronor) i fabriken i Coventry där skåpbilen ska tillverkas sida vid sida med taxin TX.

Volvo On Call blir standard i alla nya bilar

$
0
0
Volvo On Call

Volvo On Call introducerades 2001 och så sent som för ett par år sedan uppdaterades systemet till att bland annat innehålla fler uppkopplade tjänster. Från början var Volvo On Call, ibland förkortat till VoC, ett system för säkerhet, trygghet och spårning med hjälp av ett installerat SIM-kort i bilen. Vid exempelvis utlösning av krockkuddarna skickade VoC automatiskt ett larm om incident, med bilens position. Systemet kunde även triggas manuellt via On Call-knappen (placerad bredvid en SOS-knapp) och de åkande fick då kontakt med en operatör. Dessa funktioner finns kvar än i dag, precis som den uppskattade möjligheten att fjärrstarta parkeringsvärmaren (möjligt via SMS sedan 2011), men VoC har under åren byggts ut allt mer och omfattar i dag även en mobiltelefonapplikation som bland annat hjälper bilägaren att hitta sin bil på parkeringen, erbjuder synkronisering mellan användarens kalender och bilens navigation, styra bilens lås och föra körjournal. Är bilen en av Volvos laddhybrider finns det också funktioner för att se batteristatus, förvärma eller -kyla bilen, senarelägga laddning och mycket annat.

LÄS MER: Nu måste alla nya bilar i EU ha eCall

Volvo On Call har varit en tilläggstjänst på de nordiska marknaderna. I Sverige har runt 80 procent av sålda Volvo-bilar tillvalet VoC (283 000 aktiva abonnemang), i Norge är motsvarande siffra 95 procent. Från och med årsmodell kommer andelen uppgå till 100 procent. Volvo On Call blir nämligen standard i alla nya Volvo-bilar.

– När Volvo On Call nu blir standard får Volvo-kunder på de nordiska marknaderna, utöver eCall, tillgång till fler tjänster. Tjänster som gör bilägandet både enklare, säkrare och tryggare, säger Jesper Mattiasson, ansvarig för Volvo On Call på Volvo Car Sverige.

LÄS MER: Volvo väljer Google Android

Volvo eCall

Utöver eCall, som enligt ett EU-beslut måste finnas som standard i alla nya bilmodeller sedan 1 april 2018 och som erbjuder automatiskt krocklarm med operatörskontakt, ger VoC tillgång till assistans vid vägkanten oavsett bilens position, stöldvarning och hjälp med spårning och flertalet andra tjänster.

S60, V60 och V60 Cross Country modellår 2019 2020 kan i efterhand uppgraderas till Volvo On Call. För alla Volvo On Call-tjänster krävs ett abonnemang som numera kostar 375 kronor per år.

Unik Volvo S60 Challenge till salu

$
0
0
Volvo S60 Challenge

I början av 2000-talet var Volvo starkt närvarande inom svensk racing. STCC, Swedish Touring Car Championship, drog storpublik och JTCC-serien för juniorer var inkörsporten för yngre talanger. Volvo hade tidigare skördat stora framgångar med Volvo Original Cup, men ville in i STCC-programmet. Därför beslöt Volvo att göra en tävlingsversion av S60 T5-modellen och starta Challenge-serien. Den nya tävlingsklassen blev en språngbräda för talanger som ville vidare till STCC. Tävlingarna kördes under STCC:s tävlingshelger och förarna fick tillfälle att visa upp sig inför en stor publik med uppemot 20 000 besökare per race, i TV-sändningar och med mycket mediabevakning. Bland förarna fanns bland annat Prins Carl Philip och många av dagens stora racingstjärnor.

Volvo S60 Challenge

Bilen som nu auktioneras ut av bilwebauctions.se har startnummer 26 och sparades som reservbil och gömdes undan (från de övriga 25 tävlingsbilarna), på Volvos experimentverkstad under 15 år. Planen var egentligen att visa den på Volvos museum, men nu säljs den i stället. Bilen är fullt körbar, vilket bevisades av Teknikens Världs Hans Hedberg som körde bilen i våras. Bilen har tidigare visats för utländska journalister men aldrig tävlingskörts varför den fortfarande är likvärdig med ny.

Volvo S60 Challenge

Detta var senast som Volvo själva satsade på en egen tävlingsklass med egenutvecklad racingbil. 2,3-liters T5-turbomotorn plomberades av Volvos tävlingsverkstad, detta för att bibehålla jämnheten i Challenge-klassen. Officiell effektsiffra angavs till 265 hästkrafter, men mätningar visade snarare på 285-300 hästkrafter. Bilen är rejält lättad med en startvikt på endast 1 250 kilo, chassit har Öhlins-dämpare. Auktionen avslutas den 27 juni kl 13.30, så missa inte chansen.

LÄS MER: Se annonsen här

Volvo 242 Turbo B21 ET 1983

Om du är mer sugen på bilar som du får köra på allmän väg så auktioneras även en Volvo 242 Turbo B21 ET ut på samma auktionsfirma. Knappa 17 000 mil på mätaren. Två tidigare ägare och originallack, motor och inredning. Ovanlig modell som bara såldes i USA, det här är en 1983:a med den vassaste motorn. Solblekt men inga skador.

Volvo 242 Turbo B21 ET 1983

Denna bil har ägts från ny 1983 fram till 2014 av en Volvo-entusiast i San Diego, USA, som hade den som andrabil. Bilen kom till Sverige 2015 och är nu inregistrerad och körklar. Bilen är av ovanlig modell då tvådörrars turbo bara såldes i USA. Man sålde 500 bilar 1983 för att kvala in produktionsmässigt till motorsportserien ETCC, Grupp A (European Touring Car Championship) och då var USA en större marknad för dessa bilar.

LÄS MER: Se annonsen här

Volvo 850 T-5R

Lite mer familjevänlig är Volvo 850 T-5R. En Volvo-klassiker som går som en sportbil och byggdes under ett år i begränsad upplaga. Det här exemplaret är mycket välvårdat och förhållandevis lite kört.
Det byggdes bara 2 516 svarta T-5R och knappt 90 blev tilldelade den svenska marknaden, så detta är en mycket ovanlig Volvo även i sitt hemland (mer sällsynt än T-Gul). Bilen känns som en 850, som ”käkat anabola” skrev Teknikens Värld och berömde modellen för sin fina väghållning och prestanda. 226 hästkrafter, men med overboost funktion vid kraftigt gaspådrag får man 240 hästkrafter.

LÄS MER: Se annonsen här

Volvo 850 T-5R

LÄS MER: Alla objekt på auktionen


Volvo har byggt unik akutbil till Tyskland

$
0
0
Volvo V90 Cross Country Medical Intervention Car (MIC)

När olyckan är framme gäller det för ambulanspersonal att kunna agera snabbt – oavsett hur skadorna ser ut. Därför har Volvo Cars specialbyggt en Volvo V90 Cross Country Ocean Race Edition för ett tyskt sjukhus. Bilen ska vara redo för i princip allt.
Den kallas MIC, Medical Intervention Car, och har extra mycket utrymme för både mer utrustning och fler läkare eller expertrådgivare.
Till exempel kommer det gå att göra akuta operationer i bilen och ge blod till svårt skadade. Det tillsammans med fyrhjulsdriften, och de specialbyggda säkerhetsanordningar för allt som transporteras, så blir den här projektbilen unik i hela Tyskland.

Volvo V90 Cross Country Medical Intervention Car (MIC)

– Om en olycka inträffar, vare sig det är på vägen eller i hemmet, så måste snabb och professionell vård säkerställas – även för oväntade eller ovanliga problem. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda det genom denna Volvo V90 Cross Country, förklarar tyske Volvo-chefen Thomas Bach och fortsätter:

– Det här projektet ligger i framkant och passar Volvo och Volvos värderingar perfekt.

FILM: Vi kör Volvo V90 Cross Country Polisbil

Volvo V90 Cross Country Medical Intervention Car (MIC)

Personerna som ska köra bilen genomgår just nu en specialutbildning – och en exakt likadan bil finns förberedd som ersättningsfordon ifall den ordinarie MIC-bilen på något sätt skulle skadas eller gå sönder.

Detta ambulansprojekt kommer kontinuerligt att följas upp för att kostnader och fördelar ska kunna rapporteras.

Volvo V90 Cross Country Medical Intervention Car (MIC)

Volvo har tagit beslutet att begränsa alla nya bilars toppfart till 180 km/h, men begränsningen gäller nödvändigtvis inte utryckningsfordon. På en direkt fråga på Volvo Cars Facebook-sida svarar Volvo som följer:
”Hastighetsbegränsningar kommer att kunna tas bort för de fordon som anses ha ett tydligt behov av det, exempelvis utryckningsfordon.”

Fullt utrustade polisbilar säljs på auktion

$
0
0
Volvo 945 Polisbil 1998

Har du alltid velat åka polisbil? Då har du nu din chans, utan att behöva göra något olagligt först. Det enda du behöver göra är att lägga det vinnande budet på en av de två 1990-talspolisbilar som går under klubban hos Bilweb Auctions de närmaste dagarna.

Volvo 944 Polisbil 1994

Den ena är en väl omhändertagen Volvo 944 från 1994 som har rullat 37 300 mil under sina tjänstgöringsår i Hultsfreds polisdistrikt och sedermera i Vimmerbys motsvarighet.

Volvo 944 Polisbil 1994

Sistnämnda distrikt lät den rulla fram till 2007 innan den såldes till en erkänd polisbilssamlare. Bilen, som har kvar all ursprunglig utrustning, har använts i filminspelningar, vid officiella polishistoriska uppdrag med mera.

Volvo 944 Polisbil 1994

All servicedokumentation följer med bilen som i skrivande stund har ett bud på 130 000 kronor.

Volvo 944 Polisbil 1994

Den andra är en lika väl omhändertagen Volvo 945 från 1998 med endast knappt 13 000 mil på mätaren. Den började sitt liv som patrullbil men blev snabbt omodern och gick därefter som transportbil mellan polishuset och tingsrätten i Malmö. Där blev den kvar fram till 2014, sedan såldes den till en erkänd polisbilssamlare (förmodligen samma som ovan) som låtit bilen användas vid filminspelningar och annat. Just nu ligger högsta budet för denna poliskombi 160 000 kronor.

Volvo 945 Polisbil 1998

Båda bilarna har 2,3-litersmotorn på 165 hästkrafter som är kopplade till automatlådor.

Volvo 945 Polisbil 1998

Du får lov att framföra en gammal polisbil på allmän väg men då krävs ett personligt sökt tillstånd och att bilens polismärkning och tillhörande symboler täcks över.

Annonsen för polis-944:an ser du här medan polis-945:an finns att beskåda här.

Volvo presenterar XC90 Armoured – bepansrad tungviktare på 4,5 ton

$
0
0
Volvo XC90 Armoured

Bepansrade bilar finns det en hel del av, bland annat erbjuder de tyska premiumtillverkarna säkerhetsversioner av de mest lyxiga modellerna, något som personer runt om i världen i behov av beskydd uppskattar. Den mest kända bepansrade bilen är förmodligen Cadillacs presidentlimousin som amerikanska presidenten åker i när han håller sig på marken (Air Force One används i luften). The Beast kallas presidentlimousinen.

Något svenskt alternativ har personerna med högt skyddsbehov inte kunnat titta på bortsett från några enstaka exemplar – förrän nu. Volvo blir nämligen en biltillverkare av armerade bilar. Att de ger sig in i branschen beror på en allt större marknad (oroväckande tecken) och att den svenska biltillverkaren på senare år har fått flertalet förfrågningar om armerade bilar.

Volvo XC90 Armoured

– Vi är stolta över att kunna erbjuda dessa armerade bilar. Med våra armerade bilar erbjuder vi bilar med hög personlig säkerhet för dem som har ökat skyddsbehov, säger Stephan Green, marknadsdirektör på Volvo Cars Special Vehicles.

Volvos armerade bil baseras på XC90 T6 AWD Inscription men har fått chassikomponenter och bromsar utbytta för att klara de tuffa kraven på en armerad bil, inte minst vikten som har ökat med 1,4 ton till en totalvikt på 4 490 kilo. Totalvikt är fordonets tjänstevikt plus vikten på passagerare (ej föraren då denna är inkluderad i tjänstevikten) och last.

Volvo XC90 Armoured

Bilen är skyddsklasscertifierad enligt VPAM VR8 vilket innebär att den ska uppnå ett 360 graders ballistiskt skydd (t ex en raketattack) samt ett högt sprängskydd (t ex minor).

– Med vår XC90 Armoured i VR8 skyddsklass (VPAM BRV 2009/ERV2010), erbjuder vi ett högt skydd och samtidigt bibehåller vi bilens grundegenskaper. Kunden är exempelvis säkerhetstjänster som använder bilen för att transportera personer med högt skyddsvärde, säger Stephan Green.

Volvo XC90 Armoured

Grunden till bilen tillverkas som vanligt i Volvos Torslanda-fabrik i Göteborg, men alla specialdetaljer utförs av Trasco Bremen på plats i Tyskland som har lång erfarenhet av denna typ av bilar.

– Produktionen sker under sekretess, stränga rutiner och översyn för att uppnå de ballistiska krav som ställs, säger Stephan Green.

Volvo XC90 Armoured

Vad är det då som väger så mycket? Armeringen av höghållfast stål med tio millimeters tjocklek utgör en stor del av extravikten, så även de kraftiga rutorna med en tjocklek på upp till 50 millimeter.

Volvo XC90 Armoured, som är en tungt armerad bil, går att beställa redan i dag och de första leveranserna äger rum mot slutet av 2019.

Volvo erbjuder även lätt armerade bilar för personer med lägre skyddsbehov. Utöver XC90 finns då även XC60 att välja. Efter att grundbilen byggt färdigt i hos Volvo skickas den ned till Brasilien där den armeras. I Sydamerika är efterfrågan på bepansrade bilar särskilt stor. De lätt armerade bilarna har Volvo för avsikt att börja leverera under första halvåret av 2020.

Tema: Volvo Amazon

$
0
0
Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

V

olvo Amazon visades för den svenska allmänheten i Örebro den 1-2 september 1956 och gick i produktion samma år. En tillverkning som pågick ända till 1970. Bakom den slutliga designen stod den amerikanskfödde norrmannen Jan Wilsgaard, då bara 23 år gammal. Det hade dock gjorts flera versioner innan Amazons utseende med klara drag av 1950-talets design bestämdes. Den delade grillen påminde mycket om Imperial och Amazon hade pontonkaross och fyra dörrar.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Innan utseendet fastslogs hade Jan Wilsgaard tagit fram flera prototyper, liksom den italienske formgivaren Giovanni Michelotti, men ingen av de tidiga prototyperna gillades av Volvo.

Första Amazonen var alltså fyradörrars, en tvådörrars kom i oktober 1961 och kombin kort därefter i februari 1962. Christer Ahlberg är bilhandlare till vardags men då handlar det om transportbilar. Men han gillar bilar i allmänhet, och främst då svenska klassiker.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

– Jag fick under några hektiska veckor bud på att köpa de här tre bilarna och jag slog till. Dels är det trevliga bilar, dels vill jag gärna se dem kvar i Sverige. Hade jag inte köpt dem hade de försvunnit till Tyskland i en rasande fart, säger Christer Ahlberg.

122 S skiljde sig inte nämnvärt från vanliga Amazon 121. 122 S kallades för övrigt även Amazon Sport. Den stora skillnaden var motorn som gav 90 hästkrafter i stället­ för standardmotorns 75. De flesta av dessa 15 extra hästkrafter kom från det faktum att 122 S hade dubbla SU-förgasare i stället för en enda som i 121. En fördel kan tyckas, men även en nackdel för 122 S som med insugningsljudet från de två förgasarna blev rejält högröstad. Ljudnivån från motorrummet börjar bli påträngande hög vid 110-120 km/h men stiger­ sedan inte markant om farten ökas till säg 130 km/h. Insugningsljudet ger en mer tröttsam ”fartkänsla” än den svagare 75-hästaren som ju även den klarar av att köras i 130 km/h och då inte låter lika pressad.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Man kunde välja en 122 S med en elektrisk överväxel som petades i läge med en blinkersliknande spak. Detta kunde ske utan att använda kopplingen men ville man spara på grejerna borde man göra det. Det uppstår nämligen ett ganska kraftigt ryck när femman går i läge. Överväxeln sänker ljudnivån men främst bränsleåtgången. Vid jämn fart i 100 km/h skiljer det en hel deciliter per mil, 0,92 mot 0,82. Detta enligt Teknikens Världs test av 122 S i nummer 26/1964.

– Jag köpte min 122 S i juli 2018, säger Christer Ahlberg. Faktiskt samma dag som jag inhandlade 123 GT och ja, de kom från samma säljare. En kille i Jönköping som jag gjort affärer med sedan 80-talet och då och då brukar han erbjuda mig lite fina vagnar.

LÄS MER: Den svenska bilskatten i USA

När Amazon introducerades var det tänkt den skulle stavas Amason, ett derivat från de krigiska kvinnorna i grekiska mytologin som kallades Amazoner. Men tyska moped- och motorcykeltillverkaren Kreidler motsatte sig detta då de hade namnet registrerat. Efter en förlikning mellan företagen bestämdes att Volvo fick kalla Amazon för Amazon i Sverige och stava med ett z. Lite konstigt eftersom Kreidler hade återförsäljare i Sverige, Svecia-Motor på Sveavägen i Stockholm, och hos dem såldes mopeden som Amazone…

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Oavsett hur modellen nu stavas blev den en mycket populär bil i Sverige där den klassades som en stor familjebil. När familjen växt ur Amazon siktade de på Volvo 140-serien och Amazon fick en ny ägarkrets i form av motorburen ungdom. Jag själv till exempel hade två stycken Amazon av 1966 års modell, tyvärr bara 121:or och det grämde mig djupt att grannens pojk hade en 123 GT med 5,5-tums fälgar och 2,5 tums avgasrör…

Att Amazon blev populär är inte svårt att förstå. Det är en robust bil med goda vägegenskaper och i fallet 122 S även goda accelerations- och fartegenskaper.

– 0-100 km/h går på 16,1 sekunder, säger Christer Ahlberg. Åtminstone om man skall tro Teknikens Världs testlag från den tiden. Och det är betydligt snabbare än konkurrenter som BMW 1500, Saab Sport och Ford Taunus 17 M TS. Även när det gäller toppfarten (155 km/h) besegrar den konkurrenterna.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Takhöjden fram är fullt godtagbar, men det är sämre ställt där bak där redan folk av medellängd har svårt att få plats med huvudet. Vad som är dåligt med 122 S från denna tid, och det gäller alla Amazon för den delen, är att den saknar klocka och handskfack vilket ”alla” konkurrenter hade. Den udda placeringen av handbromsspaken är inte optimal om man vill ta sig snabbt runt hårnålskurvor. Att den sitter på vänster­ sida av förarstolen i stället för mellan stol­arna sägs bero på att Volvo planerade att erbjuda en bil med soffa fram. Något som dock aldrig inträffade.

LÄS MER: En Amazon-polisbil har åter fått liv

Volvo Amazon 123 GT var den vassaste Amazon som tillverkades, i alla fall från fabrik. Under den bulliga motorhuven fanns hela 115 hästkrafter. Motorn var en likadan B18A som återfanns i övriga Amazoner och PV. Men i 123 GT hade den en modifierad kamaxel (C-kam), planat topplock och dubbla stående­ SU-förgasare. Man kan också säga att motorn hämtades från P1800, för det var exakt vad den gjorde.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Utöver motorn var det, precis som med 122 S, inte så mycket som skiljde från övriga Amazonprogrammet, men de skillnader som fanns var oerhört viktiga och statustyngda. Alla som kunde något om Amazon visste att det var en 123 GT som kom om det satt backspeglar på framskärmarna och två extraljus (en fjärrstrålkastare, ett dim/kurvljus) i fronten. Bak originalmonterat backljus. Och den hade bara två dörrar. På insidan skvallrade varvräknaren­ ovanpå instrumentpanelen om modellbeteckningen liksom det gjutna förvaringsfacket och sportratten med tre stålekrar. Och kartläsarlampa på höger sida!

– 123 GT har ju blivit en sjukt dyr bil i dag och det verkar som att folk är beredda att betala vad som helst för att komma över ett exemplar, säger Christer Ahlberg, väl medveten om att han själv sitter på en guldgruva i form av Amazoner.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

En av anledningarna till att det kan annonseras ut 123 GT för 350 000 kronor beror på att så få tillverkades. I stort sett alla kom som 1967 års modell och då tillverkades 1 980 exemplar. 1968 var produktionen nere i 197 bilar. Ett fåtal bilar producerades 1969 och 1970 men såldes aldrig i Sverige.

En vida spridd myt är att 123 GT såldes med åtråvärda 5,5 tums fälgar. Det gjorde den inte, även om just sådana satt på de flesta bilarna som rullade runt torget i städerna. Men 123 GT såldes med stålfälgar och navkapsel och hade bara 4 tum breda fälgar, smalare än exempelvis Duett. De originalmonterade gördeldäcken gav upphov till ganska hård gång men utmärkt sidogrepp. Det passade den bakhjulsdrivna­ Amazonen som gärna framfördes på sladd om tillfälle så gavs, vilket det ju gjordes på rallyvägarna där modellen var framgångsrik.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Enligt Volvos broschyr från den här tiden var 123 GT en bil för folk som behövde ta vara på tiden. Amazon har prestanda i sportklass stod det vidare. Det var en sanning med modifikation. Enligt Teknikens Världs test i nummer 19/1967 klarade 123 GT 0-100 km/h på 11,8 sekunder och noterades för en toppfart på 170 km/h.

Det känns också bakom ratten att 123 GT inte är någon sportbil, framför allt låter inte motorn så upphetsande som man gärna vill tro. Det krävs 6 000 r/­min för att få max effekt men någon skönsång är det inte fråga om. Det låter mera ansträngt. Det är med andra ord rätt skönt att det satt en elektrisk överväxel på bilen som standard. Det tog ned varvtalet och gjorde färden behagligare och billigare. Enligt Teknikens Världs testingenjör Stig Björklund sjönk varvräknarnålen till runt 4 000 r/­min även vid 130-140 km/h på Autobahn och bränsleförbrukningen var då måttliga 1,1 liter milen.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

– 123 GT har fått kultstatus utan att på något sätt vara riktigt speciell, säger Christer Ahlberg. Men det är klart, det var den vassaste Amazonen som gick att uppbringa och att det tillverkades så få hjälper förstås till. Goda omdömen i allehanda biltidningar hjälpte också till.

1967 fanns fortfarande ingen styrservo i Amazon men bromsarna fick servo som standard på 123 GT och för de (till exempel jag) som tidigare kört andra Amazon kommer det som en stor överraskning. Bromsarna klipper till rejält. Vilket helt sökt tar oss till ett annat klipp, Amazon 121 Kombi, även kallad­ Herrgårdsvagn eller kort och gott bara HGV.

Modellen fanns mellan 1962 och 1968 och såldes i 72 000 exemplar. Detta trots att den redan vid introduktionen ansågs som gammalmodig, rent av 50-talsmässig.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

– En kombi vill alla som gillar Amazon ha, menar Christer Ahlberg. Men de är sannerligen inte lätta att få tag på i bra skick. En kompis till mig hittade denna i Vännäs utanför Umeå och jag slog till.

Även om 121 Kombi ansågs som gammalmodig var den exakt vad en kombi skulle vara, lättlastad och praktisk. Stort fyrkantigt lastutrymme, skryms en del av bakre hjulhusen, plant lastgolv och en tvådelad baklucka som gapar hungrigt efter kylskåp och liknande. Inte så underligt att bilen blev populär hos hantverkare och småföretagare och den behandlades därefter. Som slit och släng-bil som efter några år såg anskrämlig ut och ställdes på lantstället och rostade bort. Eller gick till skroten. Ingen kunde ju drömma om att välbevarade exemplar av 121 Kombi nu skulle betinga värden på runt 250 000 kronor! Men så blir det när efterfrågan är större än tillgången.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Samtidigt som modellen var en ypperlig­ kombi passade den lika bra till den större familjen som ville ha mer last än det något begränsade utrymme som bjuds i sedan-karossen. Kombin går precis lika bra som en vanlig Amazon och det är inga problem att ligga i 100 km/h och var det inte då heller. Den stora skillnaden var när bilen lastades tungt, då hände det saker. Prestanda blev betydligt sämre. 0-90 km/h avverkades på 13,8 sekunder med bara föraren ombord. Med full last tog samma distans 16,9 sekunder. Omkörningssträckorna blev också längre än normalt.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

I fallet Amazon Kombi visade det sig också att bromssträckan ökade markant med full last. Den blev hela tolv meter längre. Amazon gick från att vara bäst (utan last) i Teknikens Världs test med 48 meter, med att vara sämst av alla med full last, 60 meter. Bromssträckan mättes då som nu från 100 km/h till stillastående.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Även bränsleförbrukningen påverkades förstås, liksom vägegenskaperna. På den här tiden var inte älgtestet uppfunnet och det var nog tur för Amazon Kombi. Det är i alla fall kul att intresset (och därmed priset) gått upp för Amazoner även i Sverige. Det kan om inte annat innebära att de blir kvar i hemlandet och inte skeppas iväg till Europa bara för att det bjuds mer där.

Och jag säger som min förste chefredaktör på Teknikens Värld: Den sämsta bilaffären är en såld bil. Jag hade ju två Amazoner i min ägo. De hade varit bra att ha nu när man kan se pensionen i slutet av tunneln.

Tema tre Volvo Amazon Klassiska BIlar

Tema Volvo Amazon Klassiska Bilar

Volvo Amazon 122 S 1964

Pris
Ursprungligt pris (1964): Cirka 17 000 kr. Uppskattat pris (2018): Upp till 120 000 kr.


Motor
Bensin, 4-cylindrig radmotor, 1 kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Förgasare. Cylindervolym 1778 cm3. Max effekt ca 90 hk vid 5 400 r/­min, vridmoment ca 150 Nm vid 3 500 r/­min.


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 4-växlad manuell låda.


Hjul
Fälg 4 tum, däck 165 S 15.


Mått/Vikt (cm/kg)
Axelavstånd 260, längd 445, bredd 164, höjd 152, spårvidd f/b 132/132. Tjänstevikt 1 180, maxlast cirka 440. Tank 45 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h cirka 16 s. Toppfart 160 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 0,90 l/mil.

Tema Volvo Amazon Klassiska Bilar

Volvo Amazon 123 GT 1967

Pris
Ursprungligt pris (1967):Cirka 19 500 kr. Uppskattat pris (2018): Upp till 350 000 kr.


Motor
Bensin, 4-cylindrig radmotor, 1 kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Förgasare. Cylindervolym 1 778 cm3. Max effekt ca 115 hk vid 6 000 r/­min, vridmoment ca 155 Nm vid 4 000 r/­min.


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 4-växlad manuell låda med elektrisk överväxel.


Hjul
Fälg 4 tum, däck 165 S 15.


Mått/Vikt (cm/kg)
Axelavstånd 260, längd 445, bredd 164, höjd 152, spårvidd f/b 132/132. Tjänstevikt 1 180, maxlast cirka 440. Tank 45 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 11,8 s. Toppfart 170 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 0,90 l/mil.

Tema Volvo Amazon Klassiska Bilar

Volvo Amazon 121 Herrgårdsvagn 1965

Pris
Ursprungligt pris (1965): Cirka 18 000 kr. Uppskattat pris (2018): Upp till 250 000 kr.


Motor
Bensin, 4-cylindrig radmotor, 1 kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Förgasare. Cylindervolym 1 778 cm3. Max effekt ca 75 hk vid 4 500 r/­min, vridmoment ca 132 Nm vid 2 600 r/­min.


Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 4-växlad manuell låda.


Hjul
Fälg 4 tum, däck 165 S 15.


Mått/Vikt (cm/kg)
Axelavstånd 260, längd 449, bredd 162, höjd 152, spårvidd f/b 132/132. Tjänstevikt 1 270, maxlast 490. Tank 45 liter.


Fartresurser
Acceleration 0-100 km/h 19,1 s. Toppfart 140 km/h.


Bränsleförbrukning
Blandad körning ca 1,0 l/mil.

Artikeln är hämtad från Klassiska Bilar nummer 1/2019.

Volvo V60 första halvårets vinnare

$
0
0
Volvo V60 T8 Polestar Engineered

I dag är det ett år sedan nya fordonskattesystemet bonus/malus infördes. Bilar med låga eller inga utsläpp premieras, bilar med högre utsläpp straffas. Det gäller alltså bilar registrerade från och med den 1 juli 2018 och har sedan dess påverkat den svenska statistiken över nybilsregistreringar. Fortfarande påverkar skatteförändringarna nybilsförsäljningen negativt, så även WLTP-omställningen.
Om ett halvår kommer vi att se en liknande tendens uppenbara sig. Den 1 januari 2020 kommer fordonsskatten att baseras på bilarnas WLTP-förbrukningssiffror, som är högre än dagens NEDC-siffror. Det innebär ännu högre fordonsskatt nästa år och totala försäljningen kommer med största sannolikhet att vika än en gång, dock med en förväntad rusning till bilhandlarna innan årsskiftet i hopp om att få tag på bilar som inte drabbas av skattehöjningen.

Stort tapp mot 2018
Men innan vi går händelserna i förväg allt för mycket lägger vi nu fokus på första halvåret 2019. Bil Sweden har sammanställt antalet nybilsregistreringar och vi finner att mellan januari och juni i år registrerades 167 882 nya personbilar i Sverige. Det är en minskning med 25,6 procent jämfört med 225 543 registreringar under första halvåret 2018. Det stora tappet beror alltså till stor del på det som berördes i denna artikels första stycke, nämligen bonus/malus-skatten.

Volvo och Volkswagen tappade
Största bilmärke i Sverige under första halvåret var inte helt otippat Volvo. Med 31 693 registrerade enheter var Volvo en bra bit framför tvåan Volkswagen som registrerades för 20 686 fordon. Dessa båda giganters siffror var dock en bra bit ifrån förra årets motsvarande periods siffror. Volvo backade med 35 procent och Volkswagen med 40 procent.

Jaguar XE 2020 facelift

Jaguar och DS små vinnare
Vinnarna under första halvåret var få, de flesta bilmärken tappade nämligen i statistiken. Bland vinnarna var Jaguar det märke som ökade mest – plus 237 procent. Men det ska tilläggas att sett till antal enheter var Jaguar ingen vinnare på den svenska marknaden. 241 bilar blev 811, det vill säga från 40 till 135 bilar per månad.
En annan relativ vinnare var franska DS, men även här rörde sig om få bilar, extremt få till och med. 32 registreringar blev 63, en ökning med 97 procent. Fem bilar blev knappt elva bilar per månad.

V60 en av få verkliga vinnare
Volvo S60 och V60, och då framför allt sistnämnda, var modellen som avgick med segerbuketten efter första halvårets summering. Och den gjorde det i dubbel bemärkelse. S60/V60 registrerades i 11 627 exemplar mellan januari och juni betydligt fler än övriga i listan. S60/V60 var dessutom en av få modeller som ökade under perioden, om än med knappa siffror (plus fem procent). Det beror så klart även på att nya V60 marknadslanserades för ungefär ett år sedan och tog över efter gamla V60 som hade börjat fasas ut.

Första halvårets tvåa var Volvo S90/V90 med 7 163 registrerade exemplar, ett rejält tapp jämfört med de sex första månaderna 2018. S90/V90 backade med 60 procent.
Trea under halvåret blev Volkswagen Golf med 6 793 registreringar, även det ett tapp jämfört med samma period i fjol, dock inte lika kraftigt som för Volvo S90/V90. Golf backade med 31 procent.

Uppåt för bensinbilar – tvärtom för dieselbilar
Andelen bensinbilar under första halvåret 2018 uppgick till 48,0 procent. Under årets första halvår uppgick andelen till 49,9 procent.
Dieselbilen har gjort en resa åt andra hållet. Under fjolårets sex första månader var 41,5 procent av de registrerade bilarna dieseldrivna. I år ligger andelen på 36,0 procent.

Tesla Model 3 med dragkrok

Laddbart fortsätter öka
De laddbara bilarna, det vill säga elbilar och laddhybrider, registrerades under första halvåret för 16 837 enheter vilket kan jämföras med 9 194 för ett år sedan. 83,1 procent upp, med andra ord.
Mest registrerade laddbara bilen under första halvan av 2019 var Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid med 2 647 exemplar.
På andra plats placerade sig Tesla Model 3 med 2 173 exemplar. Imponerande med tanke på att leveranserna av Model 3 i Sverige kom igång sent, samtidigt som det är en ”inte helt billig modell”. Teslan luggade Kia Niro Plug-In Hybrid som kom på tredje plats med 1 918 exemplar.

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered – tre snabba från provkörningen

$
0
0
Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Hej Hans, var håller du hus i dag då?
– På ”hemmaplan”, i Göteborg. Har plockat ut landets första Volvo XC60 T8 AWD Twin Engine Polestar Engineered. Puh, snacka om långt namn, nära tungvrickning där!

Av det långa namnet att döma en kusin till Volvo S60 T8 AWD Twin Engine Polestar Engineered som du körde sent i fjol?
– Exakt så. Polestar som varumärke är ju Volvo Car Groups systerföretag med fokus på elektrifiering men ”Engineered” (och ”Optimisation”) används på Volvo-bilar med det lilla – eller som i det här fallet, mycket – extra!

PROVKÖRNING: Volvo S60 T8 Polestar Engineered

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Hur skiljer den sig från en vanlig XC60?
– Ganska rejält. Modellen finns enbart med kraftfullaste drivlinan T8 Twin Engine som i form av XC60 T8 Momentum har ett grundpris på 664 100 kronor. Denna guldklimp kostar på gatan 723 900 kronor men då ingår ”nästan allt”. Höjd prestanda och effekt (+15 hk, totalt 405 hk), manuellt inställbart Öhlins-chassi, greppvillig bromsutrustning från Akebono och eget designuttryck.

PROVKÖRNING: Volvo XC60 T6 AWD Polestar Engineered

Volvo XC60 T8 Polestar Engineered

Är den värd alla pengar då?
– Både ja och nej. Själv gillar jag chassisättningen, det är kul att laborera med alla olika drivlinekörlägen beroende på humör och lusta. Men tänk om man kunde få alla goodies på T6 AWD i stället som är lättare och har mekanisk fyrhjulsdrift – det hade varit mumma!

Hela provkörningen av Volvo XC60 T8 Polestar Engineered läser du i kommande nummer av Teknikens Värld!

Detta är svenskarnas drömbil

$
0
0
Svenskarnas drömbil 2019

YouGov har på uppdrag av Blocket Fordon låtit undersöka vilka drömbilar svenskar har. Som svarsalternativ hade de 1 203 respondenterna, minst 18 år gamla och av båda könen, bilmärken att välja mellan, inte bilmodeller.

När svaren sammanställts står åter Volvo som vinnare, det vill säga den bil som fler svenskar ser som drömbil än någon annan. Volvo har till och med stärkt sin position från fjolårets undersökning.

Volvo S60 T8 Polestar Engineered

Tesla är fortsatt tvåa på listan men har jämfört med i fjol tappat en hel del anhängare, dock växer antalet sökningar efter den amerikanska elbilstillverkarens modeller ständigt på Blocket. Men det räcker inte för att ta sig förbi ”uddamärken” som Ferrari, Dodge och Pontiac.

– Vi ser en fortsatt stadig ökning i sökningarna efter Tesla och det är spännande att bilmärket är de yngre svenskarnas drömbil. Intresset för elbilar har blivit större under 2019. Alltjämt är det Volvo som fortsätter att ligga närmast svenskarnas bilhjärtan, säger Tero Marjamäki som är pressansvarig på Blocket.

Tesla Model S P100D 2018

Fler drömmer om Toyota än VW
Noterbart är att fler har Toyota än Volkswagen som drömbil. Kan det vara nya Supra och GT86 som avgör till japanens fördel?

Nytt märke på topp tio-listan är Chevrolet på plats åtta. Att Chevrolet har kommit upp sig ser Blocket hänger samman med allt fler annonssökningar på exempelvis Corvette och Camaro, två klassiska Chevrolet-modeller.

Topplista svenskars drömbil 2019 (2018)

  1. Volvo 12 % (11 %)
  2. Tesla 8 % (11 %)
  3. BMW 7 % (7 %)
  4. Audi 7 % (6 %)
  5. Mercedes 7 % (5 %)
  6. Porsche 5 % (5 %)
  7. Toyota 4 % (4 %)
  8. Chevrolet 3 % (ny)
  9. Volkswagen 3 % (3 %)
  10. Ford 2 % (3 %)

Mest sökta bilarna på Blocket just nu

  1. BMW
  2. Volvo
  3. Mercedes
  4. Saab
  5. Porsche
  6. Audi
  7. Chevrolet
  8. Cadillac
  9. Toyota
  10. Ford
  11. Jaguar
  12. Dodge
  13. Opel
  14. Pontiac
  15. Ferrari
  16. Tesla
  17. Skoda
  18. Kia
  19. Buick
  20. Jeep

Volvo XC90 facelift – tre snabba från provkörningen

$
0
0
Volvo XC90 T6 AWD Inscription facelift 2020

Tro det eller ej, men nästa månad är det faktiskt fem år sedan nuvarande Volvo XC90 presenterades. Modellen som då kändes väldigt modern i jämförelse flertalet konkurrenter, mycket tack vare att den var relativt ensam med en massa tekniska finesser, har börjat bli en aning ålderstigen. Trion Mercedes GLS, BMW X5 och Volkswagen Touareg har kommit i nya tappningar, medan Audis svar i klassen – Q7 – följer XC90:s schema nästan slaviskt. Nuvarande Q7 presenterades fyra månader efter XC90, uppdaterade Q7 presenterades fyra månader efter uppdaterade XC90.

I och med att Volvos storsäljare XC90 nu har moderniserats har vi rest hela vägen till Östergötland för att köra modellen. Hans Hedberg och fotograf Glenn Lindberg är våra personer på plats. Vi slår dem en signal för att höra om de tycker bu eller bä.

Hej Hans! Vad är nytt?
– Till utseendet inte mycket. Konkav grill och blanksvarta detaljer, några nya färger och lite annat. Men det gör ändå att XC90 känns fortsatt fräsch.

Vad handlar uppdateringen om i så fall?
– Det handlar mest om tekniska och mekaniska detaljer. Uppdaterat Sensus-system och längre räckvidd på el i T8 Twin Engine. Största nyheten är att D5 har försvunnit och ersatts med B5. Nej, B:et står inte för bensin utan symboliserar en 235-hästars diesel med mildhybridteknik.

Volvo XC90 T6 AWD Inscription facelift 2020 med Hans Hedberg

Och priserna har halverats?
– Nja… instegspriset är 619 900 kronor. För det får du en XC90 T5 AWD Inscription. Släng upp ytterligare 40 000 kronor och du får XC90 T6 AWD Inscription. Strax under T6:an ligger B5 AWD i pris – 649 900 kronor. Laddhybriden, det vill säga XC90 T8 Twin Engine, kostar från 819 900 kronor.

Hela provkörningen av uppdaterade Volvo XC90 läser du i Teknikens Värld nummer 16/2019 som finns i en tidningshylla nära dig från och med den 18 juli.

Fem snålaste bilarna i sex klasser

$
0
0
Tanka bensin och diesel på drivmedelsstation

Full tank kan i dag kosta över tusenlappen på bensinstationen. Inte konstigt att bränsleförbrukningen har seglat upp som en av de viktigaste egenskaperna vid bilbyte. Men vilka bilar är snåla – på riktigt?
Vi har gått igenom årets och förra årets alla testbilars förbrukning för att hitta de mest sparsamma och miljövänliga bilarna i respektive storleksklass.

Siffrorna kommer från vårt eget förbrukningstest, när vi kör testbilarna i den tuffa Sverigecykeln som Teknikens Värld skapade 2007.
I Sverigecykeln är accelerationerna snabbare och mer lika verklig körning. Men framför allt är bilarna inte preparerade för snålkörning. Vi tejpar inte igen dörrar, vi pumpar inte upp däcktrycket till max och vi har inte speciell lågfriktionsolja i motorn. Därför är våra uppmätta förbrukningsvärden nära verkligheten.

LÄS MER: Så fuskar biltillverkarna

Listan lär oss två saker. Dels att storleken har stor betydelse för förbrukningen, dels att förbrukningen inte har minskat så mycket under de senaste åren som tillverkarnas siffror ger sken av.

Suzuki Swift 2019

Snålast är en Suzuki Swift 1,2 med mildhybrideknik. Det är den enda testbilen som drar under halvlitern i Sverigecykeln. Orsaken är bland annat mildhybridteknik som lagrar bromsenergi och driver en liten elmotor. Notervärt är att bensinmotorn som gör merparten av arbetet är fyrcylindrig, inte trecylindrig.
Suzuki Swift är också den enda av testbilarna under 2018 och 2019 som väger under ett ton. Alla andra har en tjänstevikt som skrivs med fyra siffror.

På pallplats har vi också Seat Ibiza och Nissan Micra, med trecylindriga turboladdade bensinmotorer. Men de drar 30 procent mer i vårt test än vad de gör i tillverkarens eget laboratorietest, och närmar sig 0,60 liter per mil.
Siffrorna understryker det faktum som har varit välkänt det senaste åren. Biltillverkarna har framför allt blivit duktiga på att utveckla bilar som är snåla i körcykeln. I realiteten har skillnaden mellan verklig förbrukning och testcykelförbrukning ökat kraftigt.

LÄS MER: WLTP ger törstigare bilar och kortare räckvidd

Skoda Octavia Combi 2019

I golfklassen (C-segmentet) vinner Skoda Octavia med Volkswagen-koncernens lilla enliters, trecylindriga motor. Men konkurrensen är skarp. Fords trepip i Focus-kostym kommer på andra plats, centilitern före Kia Ceed. Alla tre har trecylindriga motorer på en liter, en motorstorlek som i dag är självklar i golfklassen.

Volvo V60 2019

Rätt bil sparar tusenlappar

När detta skrivs kostar bensinen 17,14 och dieseln 16,84 kronor per liter. Det betyder att varje centiliter i förbrukning kostar över tre hundra kronor om man kör 2 000 mil per år. En snål bil betyder därför tusenlappar i förtjänst. Sparsamma Suzuki Swift kostar 16 454 kronor i bränsle. Kia Stonic, som är något större och har en boxig suv-design och en liten trecylindrig enlitersmotor, kostar 23 996 kronor per år om man kör 2 000 mil. En kostnadsskillnad på 7 542 kronor varje år.

Testsiffrorna slår också fast att hög effekt inte är ett hinder för bränsleeffektivitet. I mellanklassen (D-segmentet) levererar dieseltekniken både prestanda och sparsamhet med dropparna. Volvo V60 D4 vinner med en förbrukning på 0,60 liter per mil i Sverigecykeln. Bra jobbat av en bil som ståtar med en tvålitersfyra på 190 hästkrafter och automatlåda. Bara några centiliter törstigare är Peugeot 508. Vi noterar också att de snålaste dieselmodellerna i mellanklassen är snålare än de bensindrivna bilarna vi har testat i golfklassen.

Snålaste fyrhjulsdrivna modellen är Alfa Romeo Giulia Veloce AWD med 210-hästars 2,2-liters dieselmotor, med en förbrukning på 0,64 liter per mil.

Audi A6 Avant 2019

Bilarna i storbilsklassen (E-segmentet) drar ungefär lika mycket som modellerna i mellanklassen. Den extra längd och vikt som Volvo V90, Mercedes E-klass och Audi A6 drar runt verkar bara betyda några enstaka centiliter i merförbrukning. Snålast är Volvo V90.

Seat Arona 2019

Suvdesign kostar däremot mer i förbrukning. Snålast kompaktsuven är framhjulsdrivna Skoda Karoq och Seat Arona, båda med trecylindrig, enliters bensinmotor.

MISSA INTE: Så mycket drar din bil på riktigt – lista med över 100 modeller

Renault Koleos 2019

Vill man ha en snål fyrhjulsdriven bil med suvliknande design kan man titta på Range Rover Evoque och lilla Mercedes GLA, båda testade med fyrhjulsdrift med en förbrukning på 0,66 liter per mil i Sverigecykeln. Bland större suvar sticker Renault Koleos dCi 175 hk 4WD ut med en Sverigecykel-förbrukning på 0,69 liter per mil.

Småbilsklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Suzuki Swift 1,2 Mildhybrid Bensin 0,48 0,40
Seat Ibiza 1,0 TSI 95 Bensin 0,57 0,47
Nissan Micra IG-T 90 Bensin 0,58 0,44
Volkswagen Polo 1,0 TSI 95 hk Bensin 0,59 0,44
Honda Jazz 1,5 Bensin 0,60 0,59

Golfklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Skoda Octavia Combi TSI 115 DSG Bensin 0,60 0,47
Ford Focus 1,0T EcoBoost Bensin 0,63 0,51
Kia Ceed 1,0 T-GDi Bensin 0,64 0,56
Citroën C4 Cactus PureTech 110 EAT6 Bensin 0,67 0,53
Volkswagen Golf 1,5 TSI 130 ACT DSG7 Bensin 0,68 0,48

Mellanklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Volvo V60 D4 Aut Diesel 0,60 0,45
Peugeot 508 BlueHDI Diesel 0,62 0,47
Mazda 6 2,2 DE 175 hk Wagon Diesel 0,63 0,54
Alfa Romeo Giulia 2,2 210 hk AWD Diesel 0,64 0,55
Audi A4 Avant 2,0 TDI 190 quattro Diesel 0,68 0,45

Storbilsklassen

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Audi A6 Avant 40 TDI S tronic Diesel 0,62 0,45
Volvo V90 D4 Aut Diesel 0,65 0,48
Jaguar XF Sportbrake 25d AWD Diesel 0,65 0,58
Mercedes E 220 d Kombi Diesel 0,69 0,42
Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain Diesel 0,70 0,52

Småsuv

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Seat Arona 1,0 TSI 115 Bensin 0,63 0,49
Skoda Karoq 1,0 TSI 115 Bensin 0,63 0,53
Mercedes GLA 220 d 4Matic Diesel 0,66 0,48
Range Rover Evoque 2,0L TD4 4WD 150 Diesel 0,66 0,51
Audi Q3 2,0 TDI 184 quattro S tronic Diesel 0,68 0,50

Storsuv

Modell Bränsle Sverigecykeln (l/mil) Biltillverkaren (l/mil)
Renault Koleos dCi 175 4WD X-Tronic Diesel 0,69 0,59
Volvo XC60 D4 AWD Aut Diesel 0,70 0,51
Kia Sportage 2,0 CRDi MHEV 185 hk Diesel 0,72 0,58
Volvo XC90 D5 AWD Diesel 0,72 0,60
Alfa Romeo Stelvio Super 2,2 210 hk Diesel 0,73 0,48

Notera att Skoda Octavia fortfarande klassas som en ”kompaktbil”, det vill säga en C-segmentbil, även om den ofta sorteras in i mellanklassen(D-segmentet).
Samtliga biltillverkares siffror är enligt NEDC, det vill säga den körcykeln som föregick dagens WLTP. När denna lista sammanställdes var inte alla bilmodeller ännu uppmätta enligt WLTP.

Volvo Cars om framtidens bilar och fabriker

$
0
0
Volvo 360c

Från och med nu ska alla nya Volvo-bilar lanseras med någon form av elektrifiering. Och i horisonten väntar en omställning till enbart elbilar.

Senast 2025 ska hälften av alla nya Volvo-bilar drivas med enbart en elmotor. Volvos strategichef Mårten Levenstam ser laddhybriden som en övergångslösning.

Mårten Levenstam, senior vice president product strategy and business ownership på Volvo Cars

Ser ni att bilköparna först väljer en laddhybrid och sen en elbil, eller går det direkt från bensin eller diesel till el?
– Det är både och, som vanligt, det är inte så enkelt att alla är lika. Men det är därför vi började med laddhybrider, det var ett bra första steg mot elektrifiering. Därför har vi nu laddhybrider i hela modellprogrammet.

LÄS MER: 25 procent återvunnen plast i Volvo-bilar 2025

Det har utvecklats två olika spår vad gäller tillverkning av elbilar. Volkswagen ställer om hela fabriker där det bara byggs elbilar medan BMW har valt att bygga alla drivlinor i samma fabrik. Följer ni BMW?
– Ja, vi tror på den flexibla vägen, så vi tänker att alla framtida Volvo-modeller antingen finns som hybrid eller som elbil och vi kan ha flexibilitet i fabrikerna. Omställningen är svår att förstå så vi tror på flexibilitet. Vi tror inte på att vi gör en elbilsdivision av Volvo utan det är en helt integrerad del.

Volkswagen gör som de gör för att de vill bygga den helt klimatneutrala bilen, inklusive tillverkning. Är det något ni också funderar på?
– Vi jobbar ganska mycket just nu med att försöka kartlägga hela kedjan, från råmaterial till återvinning i slutändan. Vi är en del av det och sen har vi alla våra underleverantörer som vi ska ställa krav på.

LÄS MER: Volvo Cars nya målsättningar – elektriskt, autonomt och tjänster

Tror du att det blir en batteribrist om ett par år?
– Jag vet inte, men det finns inga fysikaliska hinder för att inte få fram tillräckligt många batterier. Det handlar mer om hur många som är beredda att investera i batterifabriker, hur snabbt går det att bygga fabriker och hur fort kommer marknaden att finnas.

Lägre vinst för Volvo Cars trots rekordförsäljning

$
0
0
Volvo XC40 T5 Twin Engine R-design

I början av året redovisade Volvo Cars ett fjolår som innehöll många rekord. Man sålde fler bilar än någonsin och omsättningen ökade kraftigt till rekordnivåer. Vinsten ökade även den, om än i lägre utsträckning.
När Volvo Cars nu redovisar resultatet för de sex första månaderna under 2019 står det klart att försäljningen har ökat än mer och att nettoomsättningen har nått nya höjder. 340 286 bilar sålde man under första halvåret, 7,3 procent fler än under motsvarande period 2018 då 317 639 bilar såldes. Det resulterade i en nettoomsättning på 130,1 miljarder kronor, 5,2 procent mer än fjolårets första halvas 122, 9 miljarder kronor.

Rörelseresultatet, det vill säga vinsten innan avdrag för räntor och skatter, sjönk dock. Under årets första halva uppgick denna vinst till 5,5 miljarder kronor vilket är drygt 2,3 miljarder mindre än under första halvan av 2018. Tappet uppgår alltså till 29,6 procent.

Rörelsemarginalen fortsätter att sjunka för Volvo Cars. Under årets första sexa månader uppgick detta nyckeltal till 4,2 procent vilket kan jämföras med 6,4 procent under samma period förra året. Rörelsemarginalen för årets andra kvartal uppgick till 3,9 procent, för första kvartalet 4,6 procent. För helåret 2018 var siffran 5,6 procent, för 2017 6,7 procent.

I samband med den finansiella halvårsrapporten meddelar Volvo Cars att man avser sänka de fasta kostnaderna med två miljarder kronor via olika åtgärder. Resultat räknar man se under andra halvan av 2019 och under första halvan av 2020.

Vid halvårsskiftet hade över 750 personer, merparten konsulter, fått lämna sina arbetsuppgifter på företaget. Fler lär behöva lämna när Volvo nu avser sänka kostnaderna än mer.

– Under en tid då bilförsäljningen stagnerat på de flesta marknader, har vi under det första halvåret sett en fortsatt stark tillväxt. Vi fortsätter att ta marknadsandelar i samtliga regioner där vi är verksamma, men en ökad prispress och handelstullar har minskat vår rörelsevinst. Åtgärder som vi vidtagit på kostnadssidan tidigare i år, kommer att ha få effekt under andra halvan av året, säger vd Håkan Samuelsson.

Volvo Cars försäljning marknader 2019-1

Man lyfter fram att marknadsandelar har tagits på samtliga tre största marknaderna, det vill säga Europa, Kina och USA. Av dessa sticker Kina ut mest med en ökning om 15,7 procent. Även i övriga världen ökade Volvo Cars sin försäljning.
I Europa lyfts Storbritannien och Tyskland fram då dessa båda marknader ökade med 30 respektive 32 procent under årets första halva.

Försäljningen i Sverige sticker ut i listan över de tio länder där Volvo är starkast, Sverige är nämligen enda land som under årets första sex månader uppvisar en lägre siffra i år än i fjol. 43 102 sålda bilar förvandlades till 31 742, det vill säga ett tapp om 26,4 procent.

Volvo Cars försäljning modeller 2019-1

Bäst säljande Volvo-modell under årets första sex månader var inte helt otippat XC60 med 97 208 enheter, en ökning med 7,1 procent jämfört med i fjol. Flertalet modeller har tappat kraftigt, men det uppvägs med råge av framfarten från nya V60 och XC40.

Tack och hej, Volvo V40 – sista exemplaret har nu byggts

$
0
0
Volvo V40 byggs i fabriken i Gent

667 530 exemplar av Volvos populära modell i C-segmentet – V40 – blev byggda i Volvos fabrik i belgiska Gent. Det sista av dem alla byggdes och rullade av produktionsbandet under torsdagen. Den flamländska premiärministern Kris Peeters fick äran att köra sista V40:n, en röd bil som vi tyvärr inte har bilder på, av bandet under pompa och ståt.
Vi har däremot bilder från fabriken där personalen visar upp sig med några av de sista V40-exemplaren.

Volvo V40 med personalen i Gent-fabriken 2019

Volvo V40 började tillverkas i fabriken den 14 maj 2012, bara ett par månader efter världspremiärvisningen på bilsalongen i Genève. Själva marknadsintroduktionen påbörjades under hösten samma år, det vill säga några månader efter det att vi lade vantarna på ett exemplar för första gången, en D2-diesel.

Modellen kom till för att agera avlösare till två modeller, nämligen både C30 och V50. Den var ingen tredörrars nischbil som C30 var, och den var inte heller en kombi som V50, däremot var det ett mellanting med sin femdörrars halvkombikaross.

Ansvarig för formerna var Volvos dåvarande designchef Peter Horbury som numera är designansvarig för Geely Auto Group. Han hann faktiskt lämna Volvo innan V40 lanserades.

V40 är sista Volvo-modell att använda sig av Ford-teknik. Modellen baserades nämligen på Fords globala C1-plattform, om än i något modifierat utförande. Det gör V40 till syskonbil till bland annat Ford Focus och förrförra generationen Mazda 3.

Volvo V40 Cross Country 2017

Volvo V40 kom även i ett ”vildmarksutförande”, som vi kallade den vid presentationen hösten 2012, det vill säga V40 Cross Country. Denna, liksom vanliga V40, genomgick ett antal smärre uppdateringar genom åren samt en betydligt större under 2016 som gjorde en hel del för utseendet, inte minst i fronten där strålkastarna fick ”Tors hammare”.

Men nu är det alltså över – kapitlet om Volvo V40. En av Volvos storsäljare de senaste åren har pensionerats och hur framtiden ser ut vet vi inte exakt. Andra modeller kommer att fylla tomrummet, bland annat en Volvo-variant av Polestar 2. Och med tanke på rådande suv-trend är XC40 även den en bil som är tänkt att fylla hålet efter V40, men till ett betydligt högre pris.

På fabriksarbetarna i Gent-fabriken går det dock ingen nöd efter V40:s försvinnande. De har fullt upp med att bygga V60 och XC40 varav sistnämndas produktionstakt är tänkt att fördubblas mot slutet av 2019.

Viewing all 938 articles
Browse latest View live