Quantcast
Channel: volvo – Teknikens Värld
Viewing all 938 articles
Browse latest View live

Bilarna som tappar minst i värde

$
0
0
Bilarna med minst värdeminskning

Att det kostar att vara bilägare är inget som förvånar, men vad är egentligen nyckeln till ett billigt bilägande? Värdeminskningen är den stora kostnaden när du köper en nyare bil, och att välja en modell som behåller värdet kan spara stora pengar i längden. Men vilka märken och modeller är bäst att välja? Vi har fått tillgång till data från annonssajten Blocket, Sveriges i särklass största marknadsplats för begagnade bilar, och kollat på värdeminskningen för bilar av årsmodeller mellan åren 2011 och 2014, och skillnaderna är stora mellan olika märken och modeller.

Generellt sjunker priserna cirka 30–35 procent över tre, fyra års tid, oräknat värdeminskningen direkt från nyköp. En viss avstannad minskning – med andra ord högre efterfrågan på begagnade bilar – kan också ses från och med juli 2018, när nya skattesystemet med bonus och malus infördes. Andra generella trender gäller bilar av mer entusiastkaraktär eller mer åt nyttofordonshållet. Exempelvis Porsche-modellerna 911 och Boxster, men även dugliga terrängbilar som Toyota Land Cruiser, Land Rover Defender och Jeep Wrangler behåller värdet klart bättre. Steget är dock inte långt till de modeller vars värdeminskning är allra störst. Förutom just Defender sjunker övriga modeller från Land Rover klart mer än medianvärdet, och hos Porsche är ett köp av en Cayenne effektiv kapitalförstöring. Om du år 2015 hade köpt en två år gammal Cayenne, för att sedan sälja den i år, hade du förlorat hela 49,6 procent av värdet. Att jämföra med snittet på 35 procent, eller med märkessyskonen Panamera (–26,7 procent) eller Boxster (–12,8 procent).

Märkesmässigt sticker Toyota ut som ett märke som håller värdet bättre än snittet. På flera av de årtal som vi undersökt uppvisar modeller från märket låga värdeminskningar. Det gäller inte bara specialmodeller som Land Cruiser eller pickupen Hilux, utan även mer vardagliga modeller så som Auris, Yaris, RAV4 och Avensis. Även Volkswagen-koncernens spanska avdelning Seat har klarat sig bättre än snittet, och i flera år placerar sig både Leon och Ibiza runt tio procentenheter bättre än medianvärdet.

Det här visar datan

De diagram vi visar vid varje bilmodell visar utvecklingen av medianen av satta försäljningspriser för bilar som var nya mellan åren 2011 och 2014, mellan åren 2015 och 2019. Enda undantaget är Mini Cooper S, där den utgående generationen (fram till 2013) visat sig hålla värdet bättre, och vi har därför justerat till modellår 2011–2013.
Bilarna som annonserats har således haft en ålder på mellan ett och fyra år vid diagrammens första punkt, och på mellan fem och åtta år vid diagrammens slutpunkt. Vi har valt att undvika helt nya bilar, då annonsunderlaget för dessa kan antas vara annorlunda, exempelvis i form av avsaknad av privatannonser. Vi har också sållat bort bilmodeller med väldigt litet antal annonser. Annonspriserna inkluderar både privata annonsörer och annonser från handlare, liksom samtliga karosstyper och motoralternativ.
Utöver de ackumulerade data vi visar i diagrammen har vi också tittat individuellt på specifika årgångar och mellan specifika årtal. De siffrorna skriver vi i vissa fall separat i artikeln. Dessutom har vi jämfört olika drivmedel, och kontrollerat att det inte visats för stora avvikelser dem emellan för modeller där det kan misstänkas.

Alfa Romeo Giulietta
2011-2014

Alfa Romeo Giulietta

Alfa Romeo är en liten spelare, men märket har en trogen följarskara, och en följarskara som verkar värdera bilarna högre än snittet. Golfklassaren Giulietta är en uddabil på marknaden i stort, men det påverkar inte värdeminskningen negativt, tvärtom, den återkommer på flera modellår bland de som håller värdet bättre än snittet. Bilar sålda 2014 har bara tappat 22,8 procent i pris från då de var ett år gamla tills i dag, som fem år gamla.

Prisutveckling Alfa Romeo Giulietta

Chevrolet Camaro
2011-2014

Chevrolet Camaro

Muskelbilar håller värdet bra. Till viss del kan det bero på kortare körsträckor, men Chevrolet Camaro återkommer flera gånger när vi tittar på olika årtal över olika tidsperioder. Ett exempel är Camaro modellår 2013, som bara tappar 6,9 procent av värdet mellan två och sex års ålder. Även konkurrenterna från Ford och Dodge – Mustang och Challenger, respektive – kan ses ha lägre värdeminskning än medianbilen.

Prisutveckling Chevrolet Camaro

Jeep Wrangler
2011-2014

Jeep Wrangler

En udda modell (även) prisutvecklingsmässigt är Jeep Wrangler. De priser som bilarna utannonseras för verkar nämligen inte alls påverkas av bilens ålder. De modellår vi tittar på gäller förra generationen Wrangler, och skillnaderna mellan åren är minimala. Jämför vi vissa modellår och vissa åldrar är utvecklingen till och med positiv. Ett exempel är modellår 2013, som mellan 2015 och 2019 bara tappat 0,7 procent i medianpris.

Prisutveckling Jeep Wrangler

Mazda 3
2011-2014

 

Mazda 3

Flera modeller från Mazda håller värdet bättre än medianbilen. Till dessa hör golfklassaren Mazda 3. Noterbart är dock att modellen inom perioden kom i ny generation, vilket kan bidra till att de senare årens värde är högre, då fler av den nya modellen kommit ut som begagnade. Men även på enskilda årsmodeller sticker Mazda 3 ut, exempelvis modellår 2013 – det sista innan den nya generationen av modellen – som mellan 2015 och 2019 endast sjunkit 22,8 procent, att jämföra med medianvärdet på 35 procent.

Prisutveckling Mazda 3

Mini Cooper S
2011-2013

Mini Cooper S

I vissa fall kan en ny generation av en bilmodell bidra till att höja medianen av andrahandsvärdet, statistiskt sett. Den nya generationen kommer i allt högre grad ut på begagnatmarknaden, och dess högre värdering bidrar till att höja priserna. I fallet med Mini Cooper S verkar trenden vara omvänd. Tittar vi bara på generation två, som tillverkades fram till 2013, är nedgången i annonspriser betydligt mindre än för efterträdaren. Sista årsmodellen hade en nedgång på 21,1 procent, jämfört med medianen på 35 procent, mellan år 2015 och 2019.

Prisutveckling Mini Cooper S

Porsche Boxster
2011-2014

Porsche Boxster

Porsches instegsmodell är inte bara ett roligt bilval, utan kan även vara en jämförelsevis god investering. Värdeminskningen på flera av de årsmodeller och mellan flera av de årtal vi kollat på ligger klart under medianvärdet. För modellår 2013 sjönk priserna på Boxster med endast 12,8 procent, från det att bilarna var två år gamla till i dag. Det att jämföra med medianvärdet på 35 procent.

Prisutveckling Porsche Boxster

Seat Leon
2011-2014

Seat Leon

Spanska Seat återkommer flera gånger i statistiken, med värdeminskningar under snittet. För både modellår 2014 och 2015 återfinns både Ibiza och Leon på listan. Tittar vi på Leon av modellår 2014 har den från en ålder på ett år till i dag endast tappat 19,5 procent i utannonserade priser. Detta samtidigt som bilmarknadens median över samma tid ligger på 31,5 procents värdeminskning.

Prisutveckling Seat Leon

Toyota Auris
2011-2014

Toyota Auris

Ska ett specifikt märke nämnas när det gäller att hålla värdet bra så är det Toyota. Stora delar av märkets modellprogram återkommer när vi kollar statistiken på olika år och ålder på bilar – Avensis, Yaris, Hilux, och golfklassaren Auris är alla bilmodeller som håller värdet bättre än bilparken i stort verkar göra. För de Auris som såldes nya 2013 har de utsatta annonspriserna mellan det att bilen var två år gammal – år 2015 – och i dag endast sjunkit 21,2 procent, jämfört med 35 procent för medianbilen.

Prisutveckling Toyota Auris

Toyota Land Cruiser
2011-2014

Toyota Land Cruiser

De stora kostnaderna i ägandet av en Toyota Land Cruiser är drivmedel och skatt, inte värdeminskning. Modellen är, likt andra Toyotamodeller, en av de som återkommer i listan när vi tittar över olika modellår, men kanske har Land Cruiser till och med stabilare prisutveckling än så. För modellår 2013 har priserna bara sjunkit med 11 procent mellan åren 2015 och 2019. För medianbilen är samma värde hela 35 procent.

Prisutveckling Toyota Land Cruiser

Volkswagen Touran
2011-2014

Volkswagen Touran

Volkswagens lilla MPV Touran håller värdet bättre än många andra Volkswagen-produkter. Sett över alla undersökta årsmodeller så har prisbilden varit helt oförändrad det senaste året. Många Touran har gått som taxibilar, och vi misstänkte att man skulle se ett tydligt tapp vid en viss ålder (när nyköpta taxibilar kommer ut på begagnatmarknaden) och en större variation mellan bränslena, då taxi ofta är diesel. Inget sådant går dock att påvisa i statistiken, och kurvorna för drivmedlen ser tämligen likartade ut.

Prisutveckling Volkswagen Touran

Volvo S60
2011-2014

Volvo S60

Vill du köpa en svensk bil, men som ändå enligt statistiken håller värdet längre – ja, då ska du köpa en Volvo S60 (av förra generationen, som är den vi kollat på). Visserligen är pristrenden sakta men säkert nedåtgående, men modellen har ändå klarat sig bättre än medianbilen, och bättre än märkessyskon så som V70 och V60. Tittar vi på modellår 2014 tappade de utannonserade bilarna 25,3 procent i satt pris från ett års ålder till i dag, vilket är ett mer än sex procentenheter mindre tapp än medianvärdet på 31,5 procent.

Prisutveckling Volvo S60


Endast Lynk & Co 01 aktuell för Europa

$
0
0
Lynk & Co Europa

En handfull modeller finns på agendan för Lynk & Co, Volvos kinesiska kusin. Men bara en modell, 01, är i dagsläget aktuell för Europa. Och bilarna ska vara tillgängliga via en prenumerationstjänst.

Lynk & Co 01 börjar redan kännas som gårdagens bil. Vi provkörde modellen för närmare två år sedan och den kommer inte vara etablerad på alla europeiska marknader förrän 2022. Och tvärtom vad vi tidigare har fått veta blir det den enda modellen från tillverkaren som kommer hit. Det berättar märkets vd Alain Visser för Auto Express.

LÄS MER: Volvo och Geely skapar nytt bolag för förbränningsmotorer

– Vi har bara planerat in 01 för Europa. Vi tror inte på ett brett utbud av lika stora modeller, möjligtvis i framtiden men inte i dagsläget. Så få modeller som möjligt passar vår affärsmodell bäst, säger Alain Visser.

Lynk & Co storsaljare

Europalanseringen av märket börjar nästa år. En första affär slås upp i Amsterdam, på det följer Berlin och Göteborg. Det handlar emellertid inte om regelrätta bilhallar då bara en bil ska stå utställd. Det rör sig mer om livsstilscentran, öppna såväl på dagen som på kvällen, och ska även hålla exempelvis mode- och matevent.

Bara två sådana butiker ska finnas per europeiskt land. I övrigt ska affärerna ske via nätet och tillfälliga fysiska butiker – så kallade pop-up stores.

LÄS MER: Provkörning av Lynk & Co 03 2,0TD

Det ska bli möjligt att prenumerera Lynk & Co 01 i allt från en till 24 månader. Att äga en bil i typ sex år är stressigt anser man. Här får du tillgång till en helt ny bil på månadsbasis – allt inkluderat.

Som du säkert misstänker riktar Lynk & Co in sig på en ung målgrupp. I Kina är hälften av kunderna under 35 år. Märket ses som ungt och coolt i landet och har växt med 20 procent sedan förra året.

Historien om Volvo P1800

$
0
0
Volvo P1800

V

olvo tänkte inte låta den lilla fadäsen med P1900 sätta stopp för sportbilsplanerna. Teorin om att en vacker och sportig bil skulle kunna locka kunder till de vanliga personbilarna fanns fort­farande, och nu skulle den realiseras. Även om Gunnar Engellau var mannen som satte stopp för P1900 trodde även han, precis som Assar Gabrielsson, att en sportvagn kunde förbättra försäljningen och inte minst Volvos rykte i USA.

Bilen lät inte vänta på sig. Kort efter ­felsteget med P1900 bestämde Volvo-ledningen att man skulle utveckla en ny sportbil, den här gången baserad på tekniska komponenter från den ­nyligen lanserade Amazon men med förkortad hjulbas. Den person som var mest drivande i projektet var en konsult hos Volvo, Helmer Pettersson, som hade varit djupt involverad i P1900 och närmast stod sysslolös när bilen försvann ur produktion. Pettersson undrade varför man inte kunde bygga en riktig sportbil.

Volvo P1800

Den numera legendariska designen uppstod inte i all enkelhet. Volvos designavdelning hade vid tiden fullt upp med bland annat ett småbilsprojekt, Träraketen, och arbetade även för fullt med utvecklingen av tvådörrarsvarianten och herrgårdsvagnen av Volvo Amazon. Volvo tog därför kontakt med den italienska karosserifirman Ghia som dock tvingades tacka nej till uppdraget på grund av sitt kontrakt med Volkswagen.

Ghias nyköpta dotterbolag Frua fick därför uppgiften att ta fram ett förslag på en tvådörrars tvåsitsig Volvo-coupé. Det finns många olika berättelser om Pelle Petterssons roll i P1800-utvecklingen. En av dessa förtäljer att Pelle Pettersson, Helmer Petterssons son, anställdes av Frua 1957 och fick som första uppgift att rita Volvos kommande sportbil. Senare samma år fanns fem designförslag, varav ett var Pelle Petterssons. När Fruas chef granskade förslagen fattade han så starkt tycke för Pelle Petterssons skisser att han bad den unge svensken att omarbeta de andra förslagen inför presentationen för Volvo.

I augusti presenterades alla ritningarna för Volvo-chefen Gunnar Engellau som genast fastnade för Pelle Petterssons förslag. Frua-cheferna tvingades då erkänna att designern bakom ritningarna hette Pelle Pettersson, varpå Engellau blev rasande och kände sig lurad av Helmer Pettersson. Trots det stod han fast vid sitt val och när han i december 1957 fick se den första prototypen blev han så tagen att det bestämdes att de kommande produktionsvagnarna skulle vara så lika prototypen som möjligt.

Volvo P1800

Designen var spikad, men det återstod alltjämt mycket arbete innan P1800 kunde rulla på vägarna. Nästa stora uppgift var att hitta någon som kunde bygga bilarna. Den egna pressverkstaden i Olofström och bandet på fabriken i Lundby på centrala Hisingen utnyttjades redan till fullo för tillverkningen av PV544 och Amazon och det skulle dröja några år innan Torslanda-verken stod klar. Efter idogt sökande i såväl Italien som Tyskland och Frankrike såg det mörkt ut att hitta en partner till projektet. Helmer Pettersson hade bland annat försökt med den västtyska Karmann-fabriken men återigen satte Volkswagen stopp. Volkswagen förbjöd Karmann att bygga Volvon.

Teknikens Värld

Volvo begärde i stället anbud bland annat från NSU och Drauz men förhandlingarna strandade. Slutligen fann Volvo sin partner i det brittiska företaget Pressed Steel Co Ltd som åtog sig uppdraget att tillverka karosserna i sin fabrik i skotska Linwood. Englandsoperationerna slutade inte där, Volvo slöt även avtal med Jensen Motors i West Bromwich. När Pressed Steel var färdig med karosserna skickades de till Jensen för ändamålet nybyggda fabrik där bilarna slutmonterades.

För att kunna ta emot den stora Volvo-ordern på 10 000 bilar behövde Jensen utöka och genom att familjen sålde företaget fick man in kapital för att bygga ut fabriksområdet. De första tre prototyperna ­sammanställdes dock i Italien, den första blev klar i slutet av 1957. Efter att Gunnar Engellau och några andra Volvo-anställda kört ned till Italien i en Amazon för att godkänna prototyperna fraktades alla tre bilar hem till Sverige där en del ändringar gjordes. Volvo plockade bland annat bort de två avgas­rören som stack ut mitt i karossplåten mellan de båda stötfångarhalvorna.

Volvo P1800

När de färdiga bilarna började rulla ut från Jensen-fabriken i slutet av 1960 hade mycket ändrats. Det stora V-märket på grillen hade försvunnit, de bakre stötfångarhalvorna var inte längre vinklade uppåt och inåt och de bakre sidorutorna gick inte längre att öppna. På insidan tonades den futuristiska inredningen ned.

Kvalitetsproblemen hade varit stora med P1900 och så skulle det bli även med P1800. Volvo hade ständiga tvister med Pressed Steel som gjorde ett dåligt jobb med karosserna och med Jensen som slarvade med lackering och tätningslister. Den brittiska kopplingen skulle dock visa sig ha stora positiva effekter. Under 1960-talet fick P1800 oväntad draghjälp av ett slag som Volvo aldrig hade kunnat åstadkomma på egen hand.

LÄS MER: Provkörning av Volvo P1800 (1961)

Historien förtäljer att det var en ren slump att Helgonet, spelad av Roger Moore, kom att köra en vit Volvo P1800. När tv-serien med Simon Templar skulle börja spelas in hade Jaguar E-Type precis kommit ut på marknaden och var självskriven som Templars tjänstebil. Men Jaguar schabblade bort det hela genom att inte få fram en bil i tid.

Roger Moore blev känd som Simon Templar som körde en vit Volvo P1800

Roger Moore berättade i en intervju med Teknikens Värld 1967 om händelseutvecklingen som ledde till att P1800 fick en roll i tv-serien: ”Jaguar var griniga. Det tar minst ett par månader sa de, och så länge kunde vi inte vänta. Då visade producenten en bild av Volvo P1800. Det klack riktigt till i mig av glädje, det gamla bilhjärtat slog en volt i bröstet. Det var något nytt, något kul, något fräckt mitt i anspråkslös­heten och anonymiteten. Vi ringde Volvo i London och frågade. Jodå, på fem dagar kunde vi få en kärra.”

Volvos Londonrepresentant hade tydligen inte riktigt förstått vad det var han tackade ja till och vilket enastående reklamtillfälle som öppnade sig. Annars hade filmteamet kanske fått bilen gratis i stället för att betala fullt pris. Den saken rättades dock till med tiden då Volvo artigt erbjöd sig att byta in bilarna utan nya kostnader. Teknikens Världs utsände Lars C G Eriksson var märkbart imponerad över Roger Moores genuina bilintresse men det stående intrycket från intervjun tycks ändå ha satts alldeles i början då Eriksson fick se hur en biljaktsscen spelas in.

Volvo P1800

Teknikens Världs reporter fick sitt livs chock: ”Bilen rör sig inte ur fläcken! I stället börjar hela den väldiga väggkulissen med Medelhavet och turisterna att rotera och hela tricket är så skickligt gjort att en tv-tittare ­aldrig kunnat komma på tanken att det var något tekniskt skoj med den dramatiska scenen. Roger Moore, alias Helgonet, alias Simon Templar, sitter bara och larvar sig bakom ratten.”

I intervjun framgick också att Roger Moore körde en P1800 privat. Hans förhållande till bilen var inte en ren och skär kärlekshistoria: ”Om jag skall vara alldeles ärlig är nog inte P1800 den bästa bil jag haft, det var en Ford Thunderbird. Men det är den jag tyckt bäst om. I sin ungdom är man ju biltokig på ett annat sätt, man använder kärrorna ungefär som älskarinnor. Sedan vill man skaffa sig en hustru.”

Volvo P1800

1963 hade fabriken i Torslanda kommit igång så smått och därmed blev det plats över i den gamla Lundby-fabriken. Volvo passade då på att flytta hem sammansättningen av P1800. Karosserna fortsatte alltjämt att tillverkas i Skottland och Jensen levererade även i fortsättningen vissa delar till P1800. Eftersom Volvo och Jensen hade skrivit kontrakt på 10 000 bilar tvingades Volvo betala en summa i kompensation.

Flytten till Sverige innebar att Volvos sportvagn bytte namn, från P1800 till 1800S där S stod för Sverige, Svensktillverkad alternativt Sportkupé. Hemflytten medförde även vissa förändringar på bilen. Navkapslarna byttes mot vanliga Amazon-tallrikar, de främre blinkersglasen fick ett orangefärgat fält, sittdynor och ryggstöd fick läderklädsel, varvräknaren graderades till 6 500 r/min, dörrsidorna fick nytt utseende och lacken var nu syntetisk i stället för cellulosabaserad.

Ronnie provkör

Teknikens Värld

Teknikens Värld nummer 2/1972

Teknikens Värld kallade in den nyblivne silvermedaljören i Formel 1 för att provköra nya Volvon. Ronnie Petersons omdömen var bland annat: ”Den ser kul ut, men vad ska man ha den till?”, ”Bromsarna ger jag högt betyg. Jag har bra kontroll över bromsningen”, ”Bilen är mycket understyrd i låga farter. Men det är inte mycket att klaga på.”

Det hände även saker under motorhuven. Den för P1800 ­utvecklade B18B-motorn fanns kvar men effekten ökade från 90 till 96 hästkrafter tack vare ändrad kamaxel, hårdare ventilfjädrar och höjd kompression. I augusti 1963 presenterades 1964 års version av 1800S med bekvämare framstolar med justerbara ryggstöd, fällbart baksäte och bagage­remmar som standard.

I augusti 1964 var det dags för E-serien. Nya navkapslar, stolar med svankstöd av samma typ som i Amazon samt ett nytt utförande på stötfångarna framtill var några av nyheterna. Hösten 1968 fick alla Volvo-modeller den nya B20-motorn på två liter och ett år senare presenterades 1800E med stora nyheter under huven. Med hjälp av elektronisk insprutning, ny kamaxel, större insugsventiler och högre kompression steg effekten till 120 hästkrafter. Växellådan kom numera från ZF-fabriken i Tyskland och var av samma konstruktion som i nyligen lanserade 164. 1800E utrustades också med skivbromsar runt om och höghastighetsdäck.

Nu hade Volvos sportvagn blivit gammal och något behövde göras för att återuppväcka intresset för 1800-modellen. Volvo fann ­svaret i den ES-modell som presenterades i augusti 1971. Bilen hade ett klart avvikande utseende – baktill satt en stor baklucka helt i glas utan ­infattning och med gångjärn och handtag monterade direkt i glaset. Bagageutrymmet var större än i de vanliga 1800-bilarna men bak­sätet hade inte blivit många millimeter rymligare.

Volvo P1800

Till vilka riktades då den nya modellen? I nummer 2/1972 kallade Teknikens Värld in Ronnie Peterson, nybliven silvermedaljör i Formel 1-VM, för att svara på frågan. Ronnie började provkörningen av Volvos vassa nyhet med att mycket noga ställa in stolen efter egna önskemål för att sedan förklara att han satt utmärkt. Sedan var det slut på de positiva orden. ”Här bygger dom en sportvagn men glömmer en så viktig detalj som ratten. Lutningen är alldeles för kraftig, ratten står ju nästan lodrätt, och det betyder att föraren måste hänga i ratten vilket tröttar armarna.”

När provkörningen var slut efter 20 mil skulle Ronnie flyga till England, han lämnade Teknikens Världs reporter med några uppmanande ord: ”Skriv nu att det är en kul bil, med ärtigt ­utseende, men att jag inte riktigt förstår vad den skall vara till.”

Volvo P1800 (1800ES)

Gamla 1800E fanns ännu kvar i produktion men slutet kom den 22 juni 1972 då tillverkningen lades ned. Volvo 1800ES blev inte långvarig. Grundkonstruktionen hade blivit föråldrad och i augusti 1972 gjordes de sista moderniserings­försöken då sidokrockskydd byggdes in i dörrarna, första växeln fick annan utväxling och vindrutetorkarna fick längre svepyta.

Den 27 juni 1973 kom det oundvikliga slutet då den sista 1800ES med chassinummer 8 077 lämnade bandet. Totalt hade Volvo tillverkat 47 462 bilar i 1800-serien varav de allra flesta exporterades till USA.

Texten är hämtad från boken Stora guiden om Volvo, utgiven av Teknikens Värld. Fler artiklar ur serien ”Historien om” hittar du här.

Världspremiär för Volvos elbil – se den live här!

$
0
0
Världspremiär Volvo XC40 Electric

Volvo XC40 Recharge: Alla fakta, pris, bilder och filmer.

Volvo Cars har en uttalad elektrifieringsstrategi som ska göra företaget någorlunda rustat när 2020-talet tar vid. Vi har redan sett ett antal laddhybrider och nyligen började de första mildhybriderna att rulla ut på vägarna. I kväll tar den svenska biltillverkaren nästa kliv i sin satsning mot framtiden, i Los Angeles avtäcks nämligen den helelektriska varianten av suven XC40.

Det är första gången Volvo storsatsar på ett elektriskt fordon. Tidigare fanns den udda fågeln C30 Electric som mer fungerade som en rullande testbänk och som aldrig ledde till något större, förrän nu.

Klockan 18.30 svensk tid är det rullar Volvos livesändning igång och du kan följa den här nedan.


Volvo XC40 Recharge – allt om elbilen med över 40 mils räckvidd

$
0
0
Volvo XC40 Recharge 2021

Under ett evenemang i Los Angeles presenterar Volvo nu första elbilen sedan ”testbänken” C30 Electric. Volvo XC40 Recharge heter modellen som helt har lagt bensin- och dieselmotorerna bakom sig och i stället förlitar sig helt på elektrisk laddning.

Elektrisk satsning
Volvo berättar att de kommande fem åren ska de lansera en ny elbil varje år, detta för att uppnå målet om att hälften av företagets globala försäljning ska utgöras av just elbilar. Resterande andel av försäljningen ska utgöras av laddhybrider och mildhybrider. Alla bilar ska därmed vara elektrifierade i någon form.
Redan nästa år räknar man med att 20 procent av försäljningen består av laddhybrider.

Volvo XC40 Recharge 2021

Recharge = laddbart
Recharge är Volvos nya samlingsnamn för alla laddbara modeller som lämnar företagets fabriker. Med andra ord kommer vi att få se Recharge-emblem på inte bara XC40 Recharge och andra kommande elbilar utan också på laddhybriderna framöver. I dag heter Volvos laddhybrider Twin Engine. Just laddhybriderna kommer att levereras med gratis el för ett helt år. Det sker i form av återbetalning av periodens genomsnittliga kostnad för elkonsumtionen. Elbilarna, som förbrukar mer elektrisk energi än laddhybriderna, kommer inte att levereras med samma förmån.

Volvo XC40 Recharge 2021

– Vi har sagt det flera gånger tidigare: för Volvo Cars är framtiden elektrisk. I dag tar vi ett nytt stort steg i den riktningen med lanseringen av vår helt elektriska XC40 och modellserien Recharge, säger Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.

Volvo XC40 Recharge 2021

Elbilen XC40 Recharge
Volvo XC40 Recharge är försedd med en drivlina som många väl känner till vid det här laget. Drivlinan är nämligen identisk med den i syskonmodellen (de båda delar på CMA-plattformen) Polestar 2 som presenterades tidigare i år och som börjar levereras under sommaren 2020.
Det betyder två elmotorer som tillsammans utvecklar 408 hästkrafter. Ena elmotorer driver det främre hjulparet, den andra det bakre.

Volvo XC40 Recharge 2021

Batteri och räckvidd
Batteriet har en lagringskapacitet på 78 kWh (kilowattimmar), samma som i Polestar 2. Volvo uppger att räckvidden per full laddning överstiger 40 mil och att 80 procents kapacitet (över 32 mil) kan nås via 40 minuters snabbladdning (på vissa ställen skriver Volvo att 10-80 procent, det vill säga 70 procent laddning, tar 40 minuter). Enda tekniska detaljen som egentligen skiljer sig åt från syskonmodellen är räckvidden då Polestar 2 sägs ha 50 mils räckvidd. Visserligen skriver Volvo ”över 40 mil”, men sannolikt är räckvidden ändå inte likvärdig med den hos Polestar 2 som är en mer aerodynamisk bil.

Volvo uppger att maximal laddeffekt som XC40 Recharge kan hantera ligger på 150 kW (kilowatt). Det är samma siffra som för Polestar 2 och kan anses vara lite klent med tanke på att Tesla nyligen har börjat skruvat upp effekten och Porsche med sin Taycan tillåter hela 270 kW. Det är å andra sidan mer än vad Volkswagens elbil ID.3 klarar av.

Via en 11 kW-laddbox i exempelvis hemmet kan du per timme ”tanka” XC40 Recharge med energi för ungefär sex mils körning.

Volvo XC40 Recharge 2021

Snabb
Prestandan är det inget fel på. 0-100 km/h går på 4,9 sekunder. Det är 0,2 sekunder långsammare än Polestar 2. Toppfarten är begränsad till 180 km/h, en gräns Volvo har satt för märkets alla bilar.

Dragkrok
Den ständiga frågan från svenska spekulanter: ”Går den att få med dragkrok?”. Svaret i detta fall är – ja. XC40 Recharge får dra upp till 1 500 kilo.

Åtta olika karossfärger erbjuds XC40 Recharge i, du ser dem alla i bildspelet ovan.

Först med Google
Volvo XC40 Recharge är första modell ut att ha det nya infotainmentsystem som bygger på Android Automotive (inte Android Auto som är en annan grej). Vi skrev om detta i förra veckan, bland annat att systemet bygger på öppen källkod och kommer att erbjuda en helt ny palett av applikationer. Android Automotive underlättar dessutom för nya sensorsystemet ADAS som XC40 Recharge också är först med.
Google Assistant, den röststyrda assistenten, är en annan nyhet som Google Automotive bär med sig. Med din röst kan föraren, eller någon annan i bilen, styra flertalet av bilens funktioner.

Volvo XC40 Recharge 2021

För första gången är en Volvo-modell OTA-kompatibel, det vill säga uppdateringsbar via luften (trådlöst, likt exempelvis Tesla).

Korta leveranstider
Volvo förväntar sig en hög efterfrågan på Recharge-modellerna (elbilar och laddhybrider) och avser därför tredubbla produktionskapaciteten av elektrifierade bilar. Från och med 2020 ska Volvo dessutom ta fram ett Designer’s Choice-urval av Recharge-modeller som ska innebära extra snabba leveranstider.

Pris och produktionsstart
Bilen som presenterades i Los Angeles, som är utrustad med R-Design, kostar 699 000 kronor. Tillverkningen kommer igång under vecka 35 år 2020, det vill säga sista veckan i augusti nästa år. Tillverkningen kommer att äga rum i Belgien och i Kina.

Klimatneutral satsning
Med Recharge-strategin siktar Volvo på att sänka företagets koldioxidavtryck med 40 procent till år 2025 jämfört med 2018 års nivåer. Det långsiktiga målet är att bli det första helt klimatneutrala företaget senast år 2040.

Har du hört den förut?
Tycker du dig känna igen Recharge-beteckningen i Volvo-sammanhang? Då är du helt rätt ute, för tolv år sedan visade Volvo C30 ReCharge Concept.

XC40 Recharge – så upplevs Volvos elbil

$
0
0
Erik Wedberg med Volvo XC40 Recharge

På torsdagskvällen var det så dags för Volvo att presentera märkets första riktiga elbil. På scen rullade XC40 Recharge fram. I världspremiärutförande hette modellen XC40 P8 AWD Recharge R-Design, det vill säga toppversionen för 699 000 kronor som betyder två elmotorer på sammanlagt 408 hästkrafter och 660 newtonmeter samt ett 78 kWh-batteri som ger cirka 40 mils körning per full laddning. Drivlinan känns igen från koncernsyskonet Polestar 2 som avtäcktes redan i februari.

LÄS MER: Allt om Volvo XC40 Recharge

Vid världspremiären i Los Angeles närvarade Teknikens Världs Erik Wedberg som kommer att berätta mycket mer om elbilen i nästa nummer av tidningen, så missa inte det. Men redan här och nu berättar han lite om vad vi har att vänta oss när modellen kommer till Sverige om sisådär ett år.

Hej Erik, vad är dina intryck från Volvos elbilspremiär?
– Att det var förvånansvärt lite fokus på själva elbilen. Håkan Samuelsson och de andra Volvo-representanterna pratade lika mycket om företagets nya klimatmål och laddhybriderna som ska samlas under det nya samlingsnamnet Recharge.

– När det gäller namnet tycker jag att Volvo stökar till det lite för sig själva. Från och med nu ska alla bilar med sladd ha tilläggsnamnet Recharge. Som jag tolkar det innebär det att laddhybridversionen av XC40 kommer att heta ungefär som elbilen. Om man läser ut hela modellnamnen blir det XC40 T5 Twin Engine Recharge och XC40 P8 AWD Recharge, som elbilen heter. P står för Pure och det är högst sannolikt att det kommer svagare och billigare versioner, till exempel P6 och P4.

Volvo XC40 P8 AWD Recharge R-Design

Ser den ut som en ny bil?
– Nej, verkligen inte. Det här är en XC40 med tilltäppt grill och lite lägre markfrigång. Batteripaketet gör att markfrigången blir tre centimeter lägre och i stället för tanklock på höger bakskärm finns en laddlucka på vänster bakskärm. Jag tror att XC40 Recharge kan uppfattas som lite stel och tråkig, särskilt i jämförelse med kusinen Polestar 2. Och den har inte alls samma nytänkande som Tesla Model 3.

Volvo XC40 Recharge bakre elmotor

Hur fungerar det nya Android-baserade infotainmentsystemet?
– Fantastiskt bra. Det här är något jag har sett fram emot och jag hoppas att fler tillverkare gör som Volvo och kastar ut sina egna, föråldrade menysystem och går på Android-spåret. Android Automotive, som systemet heter, är avskalat, intuitivt och snyggt. Volvo är ärliga med att de som en förhållandevis liten biltillverkare inte går att hålla samma utvecklingstakt som en teknikjätte som Google. Kunderna förväntar sig att skärmen i bilen ska fungera på samma sätt som mobiltelefonen och det verkar som att de har accepterat att de inte kan hänga med i det racet. Det tror jag att fler biltillverkare kommer att göra.

Volvo XC40 Recharge frunk

När kan vi se fram emot att se XC40 Recharge i Sverige?
– Det blir tyvärr inte förrän mot slutet av 2020. Produktionen startar vecka 35 både i belgiska Gent och i kinesiska Luqiao. Bilarna som ska säljas i Europa byggs i Gent och har batterier från LG Chem medan kinesiska bilar får batterier från CATL.

Volvo skrotar laddhybriden – blir elbilsmärke

$
0
0
Volvo XC40 Recharge 2021

Volvo presenterade XC40 Recharge i förra veckan, märkets första moderna elbil, eller hur vi nu ska betrakta C30 Electric från 2011 (läs vår provkörning här). Och det kommer bli mer av den varan. År 2025 ska hälften av de sålda bilarna vara helt eldrivna och andra hälften elektrifierade, därefter ska de elektrifierade med förbränningsmotorer fasas ut – inklusive laddhybrider. Det avslöjar märktes vd Håkan Samuelsson för Auto Express.

Volvo har valt vägen att presentera modeller med olika typer av drivlinor, valet är helt enkelt kundernas och deras val styr framtiden. Ju fler som väljer elalternativet ju snabbare fasas förbränningsmotoralternativen ut. Om bara fem procent väljer dessa bilar så finns det inte längre någon lönsamhet kvar för dessa, menar Håkan Samuelsson som också understryker att det handlar inte om utan när Volvo blir helt elektriskt.

– Att hålla fast vid gammal teknik är inte ett smart sätt att öka dina intäkter. Vad som händer är att marginalerna försvinner och du får stänga ner. Om du introducerar ny teknik blir marginalerna troligtvis lägre i början, det har vi sett tidigare. Men efter ett antal år börjar du introducera ny teknik för att du tror att det ska förbättra intäkterna, säger Håkan Samuelsson.

Volvo ska lansera en ny elbilsmodell per år till 2025.

Volvo V60 R-Design uppgraderad av Heico Sportiv

$
0
0
Heico Sportiv Volvo V60 R-Design 2020

Heico Sportiv, som kallar sig för världens främsta Volvo-trimmare, erbjuder redan olika trimkit och chassiuppgraderingspaket till S60 och V60. Nu har de tagit fram ett nytt bodykit som ska ge modellernas R-Design-paket lite mer ”punch”.

Grejerna är baserade på bilar som är utrustade med R-Design. Det handlar om en frontspoileruppgradering som monteras på de Volvo-monterade detaljerna. Luftintagen är bara för syns skull, alltså inte äkta vara. Dessa kan lackeras i samma färg som bilen i övrigt alternativt i valfri kontrasterande färg.

Heico Sportiv Volvo V60 R-Design 2020

På motsvarande sätt har bakre stötfångarens nedre detaljer uppgraderats för att få ett diffusorliknande utseende. Plastsjoket med flänsarna kan fås i valfri färg.
Bodykitet innehåller även nya ändrör som, om man väljer att slå på stort, kan uppgraderas till ett helt nytt sportavgassystem med fyra ändrör i svart krom. Som tillval till avgassystemet kan elektroniskt styrda klaffar, för bättre ljudbild, väljas.

Samtliga uppgraderingar är alltså även kompatibla med S60 R-Design.

Heico Sportiv Volvo V60 R-Design 2020


Kraftigt ökad vinst för Volvo Cars

$
0
0
Volvo-front

I dag presenterar Volvo Cars tredje kvartalets ekonomiska rapport och än en gång är det munter läsning för alla med intresse i företaget.
Under juli, augusti och september sålde Volvo 166 878 bilar runt om i världen, en ökning med 7,7 procent jämfört med fjolårets motsvarande månader då 154 914 bilar såldes.

Nettoomsättningen ökade under perioden med 14,2 procent till 64,8 miljarder kronor. Rörelseresultatet landade på 3,5 miljarder kronor, en ökning med 90 procent från de 1,8 miljarder kronor som bokfördes under tredje kvartalet i fjol. Nettoresultatet uppgick till 2,4 miljarder kronor, en ökning med 108,8 procent. Tredje kvartalet i fjol resulterade i 1,1 miljarder kronor.

Volvo Cars vände sitt negativa kassaflöde, minus 6,6 miljarder kronor under perioden i fjol, till positivt – två miljarder kronor.
Rörelsemarginalen ökade till 5,4 procent från 3,2 procent.

– Under tredje kvartalet fortsatte Volvo Cars att växa snabbare än industrin i Europa, Kina och USA. Tillväxten i försäljning, intäkter och resultat drevs av en stark efterfrågan på vårt suv-sortiment samt kostnadseffektivitet. Vårt fokus på hållbar produktion och ambitionen att minska den totala livscykelns koldioxidavtryck för våra bilar med 40 procent fram till 2025 kommer att säkerställa en långsiktigt hållbar verksamhet, som är kärnan för Volvo Cars, våra konsumenter och miljön, säger Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.

Hittills i år har Volvo Cars sålt 507 704 bilar, en ökning från 472 553 under samma period 2018. Volvo ser därmed ut att slå till med ännu ett helårsrekord.

Nya Audi A6 allroad quattro mot Volvo V90 Cross Country

$
0
0
Audi A6 allroad quattro mot Volvo V90 Cross Country 2020

I testet ingår följande bilar:

  • Audi A6 allroad 45 TDI quattro tiptronic
  • Volvo V90 Cross Country D5 AWD Automat

Ladda ner testet

Volvos vd: ”Sedaner är bättre”

$
0
0
Håkan Samuelsson Volvo-sedan

Crossovers och regelrätta suvar. Det är biltyperna som säljer allra bäst just nu. Och självklart hänger tillverkarna på och radar upp nyheter som går i linje med vad kunderna vill ha.
Men lika självklart så finns det de som inte vill göra som alla andra.
– Sedanen är ”fuck you”-tecknet i framtiden. Det är morgondagens tatuering, säger Nissans designchef Alfonso Albaisa.

Albaisa har precis visat Nissans nya konceptbil – en eldriven crossover – på bilsalongen i Tokyo (se bild nedan) men är övertygad om att det finns en motvikt till storsäljarna. Albaisa förklarar att han har data som säger att unga människor som är trötta på suvar är mer öppna för att köpa en sedan.
Unga människor är ofta reaktionära och motvikten till suvarna är de gamla sedanerna. När de väljer bort suven blir valet i stället en sedan.

Nissan Ariya Concept

En som hoppas att Alfonso Albaisa får rätt är Volvos vd Håkan Samuelsson. Han hoppas att allt tuffare utsläppskrav kommer att få fler att upptäcka de lite bränsleeffektivare sedanerna
– Människor som är intresserad av en längre räckvidd kan inte ignorera att lägre bilar som är mer aerodynamiska är bättre, säger Håkan Samuelsson till branschtidningen Automotive News.

– Därför blir jag inte förvånad om de marknadskrafterna betyder en comeback för mindre sedaner, speciellt för dem som inte behöver en större suv.

Volvo bygger nya S60 i nya bilfabriken i USA och väntas exportera hälften av produktionen till övriga världen.
I Europa minskade försäljningen av mellanklassbilar i segmentet med 25 procent mellan åren 2015 och 2018. För premiumbilar var minskningen 18 procent under samma period. Lägg till det en kraftig minskning av försäljningen av kombimodeller de senaste åren.

Volvo 960 såld för 350 000 kronor!

$
0
0
Volvo 960 1996

För under 200 000 kronor kan du få en fin Volvo PV 444 från 1947, en Volvo P1800 ES från 1973 eller en Bertone-ritad Volvo 262 C från 1978. För under 200 000 kronor kommer du inte ens i närheten av att bli ägare till en Volvo 960 från 1996.

Men så var den 960 som klubbades för några veckor sedan inte som alla andra 960-bilar som finns till salu. Den du ser på bilderna här har nämligen bara rullat 513 mil och är i skick som ny.

Staffan Bergdahl från Örebro var den som till slut vann den hårda budstriden, som flera dock hoppade av när priset klev över 200 000 kronor.
350 000 kronor gick bilen för, vilket är över 100 000 kronor mer än vad bilen kostade som ny 1996 (grundutrustad).

– Det är ju väldigt låga miltal. Normalt har många av de här bilarna gått 25-30 tusen mil och då är så klart värdet ett helt annat. Nu landade nog slutpriset över nypris till slut, skulle jag tro, säger Staffan Bergdahl som normalt håller 140- och 240-serierna som favoriterna från Volvo.

Volvo 960-motor 1996

Staffan Bergdahl är känd i rallykretsar och hans namn brukar synas i resultatlistorna från olika tävlingar, men någon rallybil ska det inte bli av hans senaste köp.

– Nej, verkligen inte. Den här vill jag behålla i gott skick. Det får bli någon glidarsväng fram på sommaren, avslutar han.

1996 var sista modellår för Volvo 960 innan den döptes om till S90 (och 960 i kombiutförande blev V90).

Fler bilder på den unika 960:n ser du här.

Volvo på Trumps sida i kampen om utsläppsregler

$
0
0
Volvo Cars och Donald Trump

Kalifornien har i årtionden haft de tuffaste utsläppskraven och lagt pengar på att stimulera försäljningen av mer miljövänliga bilar. Men när Donald Trump valdes till president inledde han kampen för samma regler i hela USA. Trump ville se lite snällare krav för att hjälpa den inhemska bilindustrin.

I höst har kampen mellan Kalifornien och Donald Trump intensifierats. Trump, med stöd från biltillverkare som General Motors, Toyota, Fiat-Chrysler och Hyundai med flera har försökt olagligförklara delstatens beslut om utsläppskrav.
22 delstater och biltillverkare som Volkswagen, BMW, Ford och Honda har drivit rätten att staterna ska få bestämma själva. Bilföretagen har förklarat att de frivilligt går med på tuffare regler.
Och nu har Volvo valt sida.

– Volvo Cars ser ett nationellt program som den mest effektiva vägen framåt för lägre utsläpp år över år, säger Volvo Cars via Katarina Adamson, pr- och kommunikationsdirektör på Volvo Car Sverige, till teknikensvarld.se och poängterar:

– Volvo Cars tillhör inte den gruppen biltillverkare som kommenterat pågående rättsfall eller tagit sida. Men vi är för ett nationellt program, det vill säga ett set regler för hela den amerikanska marknaden.

Golden Gate i San Francisco

Ett problem för Volvo och de tillverkare som stödjer Donald Trump är att de nationella reglerna Trump vill införa inte är lika miljövänliga som de krav Kalifornien ställer. Därmed befarar vissa bedömare att bilföretagen på Trumps sida kommer att kritiseras av miljörörelsen i USA.
Politiska bedömare i USA tror också att om det blir ett presidentskifte vid valet nästa år kan Kalifornien och de 21 andra delstaterna få tillbaka rätten att ha egna regler.

– I stället för att välja en ansvarsfull väg som fyra biltillverkare och staten Kalifornien valt, och som får oss att närma oss renare bilar och framtidens bränsle, har de här bilföretagen valt en återvändsgränd, säger senatorn Tom Carper om Volvos och de andra Trump-kramarnas beslut att kämpa för enklare utsläppskrav.

När Barack Obama var president antogs krav på en förbrukning på i genomsnitt 46,7 miles per gallon, motsvarande cirka 0,5 liter per mil, senast 2026 jämfört med Donald Trumps förslag på 37 miles per gallon, vilket motsvarar 0,64 liter per mil.

Begagnad laddhybrid: Outlander PHEV, Passat GTE och V60 Twin Engine

$
0
0
Begagnad laddhybrid Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, Volkswagen Passat Sportscombi GTE och Volvo V60 D5 Twin Engine

I detta begagnattest ingår följande bilar:

  • Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid
  • Volkswagen Passat Sportscombi GTE
  • Volvo V60 D5 Twin Engine AWD

Tekniken är smart och miljövänlig. Laddhybriden laddas med en sladd i väggen på natten och nästa dag kan du köra tre mil på ren el. Faktum är att det räcker för de flesta, längre dagliga körsträckor är ovanliga. Samtidigt är räckviddsproblemet löst eftersom en förbränningsmotor tar över när batteriet tar slut. Det är inte konstigt att laddhybriden de senaste åren har blivit populär i Sverige, ett land där man fortfarande bara har en bil i hushållet och där man har ett behov att kunna ibland köra längre sträckor med just denna bil. Försäljningen av laddhybrider tog fart för 3-4 år sedan och nu börjar de första laddhybriderna komma ut på begagnatmarknaden och ska värderas av privatköparna. Men vi märker att priserna är höga, prispåslaget för laddhybridtekniken är lika stort som när bilen var ny. Prisbilden dras upp av en omfattande export till Norge, där efterfrågan är stor och förmånerna även för begagnade laddbilar är omfattande.

Är bilarna värda de höga prislapparna? Och vilken laddhybrid är smartast? Det ska vi ta reda på i detta test av tre populära laddhybrider i begagnat utförande. Testet laddar du ned här under.

Ladda ner testet

Laddbara bilar fortsätter att öka i försäljningen

$
0
0
VW_Passat_GTE

Hittills i år har försäljningen av nya bilar gått trögt. Under perioden januari till oktober har det sålts 277 405 nya bilar, vilket är nio procent färre än motsvarande period i fjol. Men nu ser det ut att ta fart. I oktober nyregistrerades 28,3 procent fler bilar än oktober förra året och Bil Sweden, som presenterar statistiken, tror att det beror på att fordonsskatten höjs vid årsskiftet.

Det ser särskilt bra ut för de laddbara bilarna, det vill säga rena elbilar och laddhybrider. Försäljningen ökade med 31 procent i oktober och hittills i år är den totala uppgången 34 procent. De laddbara bilarna har roffat åt sig en marknadsandel på 11,3 procent hittills i år, vilket är en rejäl ökning från 7,7 procent för samma period förra året.

Mest sålda av de laddbara bilarna, och av klimatbonusbilarna som även innefattar gasbilar, är Volkswagen Passat GTE som har gjort comeback efter ett långt uppehåll. Volkswagen hann sälja 428 exemplar av Passat GTE i oktober. Tätt därefter placerade sig Kia Optima PHEV med 353 bilar och god trea blev Mitsubishi Outlander PHEV med 351 nyregistrerade bilar. Volkswagen tog dessutom hem en till miljöskalp i form av gasdrivna Golf TGI som blev mest registrerad av gasbilarna, med 295 exemplar.

LÄS MER: Test av nya Volkswagen Passat Sportscombi GTE

Topp tio bilmodeller oktober 2019

  1. Volvo S/V60 18 032 (förra året 14 082)
  2. VW Golf 12 003 (14 370)
  3. Volvo S/V90 11 081 (21 220)
  4. Volvo XC60 9 529 (11 837)
  5. VW Tiguan 8 339 (9 318)
  6. Kia Niro 6 855 (4 475)
  7. VW Passat 5 816 (12 550)
  8. Kia Ceed 5 158 (4 121)
  9. Volvo XC40 5 097 (4 973)
  10. Skoda Octavia 4 728 (4 508).

Nu kan du privatleasa begagnad Volvo

$
0
0
Volvo V60 Cross Country D4 AWD 2019

Volvo har sedan länge erbjudit privatleasing men då endast för nya bilar. Volvo Selekt har sedan tidigare hanterat företagets egen begagnatförsäljning men nu utökas tjänsten till att även erbjuda privatleasing av samma bilar. Erbjudandet gäller samtliga modeller i Volvos sortiment och de så kallade Selekt-bilarna är som mest upp till fem år gamla och har rullat under 10 000 mil.

LÄS MER: Tänk på det här vid privatleasing

Enligt Volvo ska ingen kontantinsats krävas och det ingår även nybilsgaranti från leasingperiodens början. 24 månader/3 000 mil. Månadskostnaden är fast men varierar beroende på modell och restvärdet garanteras.
Privatleasing av begagnade bilar är Volvo dock inte först med då bland annat KVD erbjuder det sedan en tid tillbaka. Det är helt klart en växande trend då var tredje bilköpare i dag väljer privatleasing, för tio år sedan valde var 30:e bilköpare leasing.

Geely Icon officiell – lillebror till XC40

$
0
0
Geely Icon

Under våren 2018 visade Geely upp konceptbilen Concept Icon på bilsalongen i Peking, en kantig bil som skulle baseras på CMA-plattformen som ligger till grund för bland annat Volvo XC40. Nu när den produktionsklara bilen visas upp är det förvånansvärt lite som har förändrats från konceptbilen då dess kantiga design fortfarande är intakt. Något nytt är dock vad bilen bygger på.

Geely Icon

Det blev inte samma arkitektur som XC40 i stället har Geely använt den nyutvecklade BMA-plattformen avsedd för kompaktare bilar. Något som betyder att Geely Icon mäter in på 4 350 millimeter på längden, 1 810 på bredden och 1 625 på höjden. Axelavståndet är 2 640 millimeter och Icon är därmed nio centimeter kortare än Volvo XC40 och med sex centimeter kortare axelavstånd.

Geely Icon

Icons kantiga former sticker minst sagt ut och visst kan man skönja vissa likheter med bland annat Kia Soul i fronten med de kisande strålkastarna, men även vissa drag från bilar som Range Rover Evoque. Likt Evoque har Icon dörrhandtag som fälls ut när de behövs, och när du når kupén möts du av en instrumentpanel som domineras av två stora skärmar och ett rejält handtag framför passageraren. Inte helt olikt Citroën C4 Cactus.

Geely Icon

Geely berättar inte vilka motorer Icon kommer att erbjudas med men troligen blir det en maskin hämtad från Volvo-hyllan och då tittar vi extra noga på den trecylindriga 1,5-liters bensinmotorn.

Självkörande Uber-bilar inblandade i 37 olyckor innan dödsolycka

$
0
0
Uber Volvo XC90

I mars 2018 inträffade den första dödsolyckan med en självkörande bil. Det var en av Ubers testbilar, en Volvo XC90, som i staden Tempe, Arizona, körde på en fotgängare som korsade gatan. Kvinnan avled senare på sjukhus.

Nu har den amerikanska myndigheten National Transportation Safety Board, NTSB, släppt en rapport som visar att Ubers testbilar varit inblandade i hela 37 olyckor under 18 månader innan dödsolyckan. Testbilarna ska bland annat ha kört in i stolpar som avgränsat cykelbanor och testförare har fått ingripa när bilen har vinglat ut i mötande körfält. Något som i ett fall ledde till att testbilen kraschade in i en parkerad bil.

– Vi har vidtagit kritiska programförbättringar för att ytterligare prioritera säkerheten. Vi uppskattar djupt NTSB:s utredning om kraschen och ser fram emot att granska deras rekommendationer, säger Sarah Abboud, talesperson för Ubers satsning inom självkörande bilar.

LÄS MER: Polisen släppte filmen från dödsolyckan

Gällande dödsolyckan så avbröt Uber all testverksamhet fram till december 2018, då med uppdaterad mjukvara som ska ha fler begränsningar och säkerhetsåtgärder. Enligt NTSB ska Uber ha avaktiverat autobromssystemet i den aktuella olycksbilen. Enligt simulationer av olyckan ska bilar med den uppdaterade mjukvaran, enligt Uber, klara av att identifiera en fotgängare på 88 meters avstånd, eller 4,5 sekunder innan olyckan skedde.

Efter olyckan har åklagaren i Arizona kommit fram till att Uber inte var straffrättsligt ansvarig. Den lokala polismyndigheten har även utfört ljustester på olycksplatsen för att undersökan om testföraren kan hållas ansvarig. De har kommit fram till att olyckan var helt undvikbar och föraren vid olyckstillfället ska ha ägnat sig åt att titta på tv.

Så ska Volvo säkra barnarbetsfria batterier

$
0
0
Dumper och grävmaskin vid gruva

Volvo Cars ska köpa batterier till sina nya elbilar från kinesiska CATL och från sydkoreanska LG Chem. Men för att försäkra sig om att de två företagen tillverkar batterierna på ett hållbart och etiskt korrekt sätt kommer CATL och LG Chem att ansluta sig till två olika leverantörer av så kallad blockchain-teknik (blockchain på heter på svenska blockkedja).
Blockchain handlar i grunden om säker dataöverföring och används inom en rad områden. Porsche meddelade våren 2018 att de använder blockchain-teknik för att säkra dataöverföring till sina bilar och Volkswagen Group och Ford Motor har under 2019 provat tekniken hos några av sina underleverantörer.

Montering av batteri i elbil hos Volvo

Volvo ska använda sig av företagen Circulor och Oracle för att säkra leverantörskedjan till och från CATL. För LG Chems leveranser ska Volvo Cars använda blockchain-teknik från RCS Global och IBM. Det som främst ska kontrolleras är leveranserna av kobolt till de två batterifabrikerna. Kobolt bryts i dag i södra Kongo och norra Zambia och flera rapporter har berättat om barnarbete och dåliga arbetsförhållanden i gruvorna i området.
Kontrollerna omfattar även de så kallade konfliktmineralerna tenn, volfram, tantal och guld men i framtiden kan även litium och nickel komma att ingå i leveranskedjekontrollen.

Förutom blockchain-företagen finns riktlinjer från FN och OECD om hur inköp, export och import ska ske på ett hållbart och säkert sätt. De 1 januari 2021 inför EU nya regler och riktlinjer för import av konfliktmineraler.

Volvo S90 facelift – första bilderna!

$
0
0
Volvo S90 facelift 2021

I december är det fyra år sedan Volvo presenterade S90, arvtagaren till S80 som, när skynket föll av S90, då bara hade några få månader kvar i livet. Två månader senare var turen kommen till kombiversionen V90, men det är (nästan) en helt annan historia.

Volvo S90 börjar med andra ord bli till åren och det är dags för modellen att fräschas upp, men det blir inte än på ett tag. Volvo håller förmodligen på avtäckandet till en bra bit in på det nya året (2020), inte minst med tanke på att XC90 nyss har uppdaterats och som modell har den funnits på marknaden drygt ett år längre än både S90 och V90. Dessutom kan Volvo behöva lite andrum efter några hektiska år med många lanseringar och uppdateringar. Uppfräschade S90 blir tillgänglig som årsmodell 2021, samma år som Volvo tar klivet över till nya plattformen SPA 2. Först ut på den blir nya XC90 och Polestar 3.

Volvo S90 facelift 2021

LÄS OCKSÅ: Volvo V90 Cross Country mot nya Audi A6 allroad quattro

Tack vare en Teknikens Värld-läsare kan vi här i dag bjuda er på dagsfärska bilder på uppdaterade S90. En helt vanlig, svart S90, skulle man kunna misstänka – till dess att man granskar bilen på lite närmare avstånd (eller zoomar in på bilderna).
I fronten slås man av maskeringen på spoilerpartiet som ser ut att väldigt starkt påminna om spoilerpartiet på den V90 facelift som vi avslöjade i augusti. Men S90:n bär på en annan detalj som vi inte sett på modellen tidigare.
Grillen är fortfarande konkav men har fått ”kromprickarna” som V60 Cross Country och V90 Cross Country har. Dagens S90 går bara att få med svarta ribbor (Momentum), svart rutnätsgrill (R-Design) och hela kromribbor (Inscription).

Stannar vi kvar framför bilen och synar fronten vidare noterar vi att strålkastarna ser lite annorlunda ut. De ser mer komplexa ut på insidan, med fler reflektorer än i dag. Det syntes redan på den maskerade V90:n i augusti, men inte lika tydligt som på dessa S90-bilder. Det skulle kunna vara ett tecken på att Volvo sällar sig skaran biltillverkare som erbjuder LED matrix-strålkastare, det vill säga lysdioder som både kan samverka med varandra och i kluster kan agera på egen hand. På så vis kan helljuset vara påslaget hela tiden och lysa upp enbart där det behövs medan det bländar av på en specifik yta, exempelvis en mötande bil.

Volvo S90 facelift 2021

LÄS OCKSÅ: Volvo-laddhybrid som begagnad (även Passat GTE och Outlander PHEV)

Bak på den maskerade S90:n ser vi att den nedersta kanten av stötfångaren är täckt med svart tejp, så några små justeringar kan vi nog förvänta oss där. Den stora nyheten baktill finns i stället i bakljusen. Själva grundformen är intakt, men vi ser tydligt att ljudgrafiken i bakljusen är ny. Mycket är maskerat men de fyra, tunna lysdiodlinjerna går inte att missa. De är placerade där dagens backljus finns, detta har därmed fått flytta på sig och eventuellt kommer vi att hitta det under den tunna maskeringsbit som sitter ett par centimeter längre upp på ljuset. Räkna med att alla ljuselement utgörs av lysdioder, sannolikt även blinkersen. Bakljusens utformning ser även ut att ha en tydlig djupeffekt, det vill säga de är inte ”platta” som i dag.

Volvo S90 facelift 2021

LÄS OCKSÅ: XC40 Recharge – så upplevs Volvos elbil

När S90 presenterades för fyra år sedan var det många som gick i taket över att Volvo hade placerat registreringsskylten på stötfångaren och inte på bakluckan mellan bakljusen. Dessa högljudda kommentarsfältsrävar får dock inte gehör hos Volvo vid denna uppdatering – skylten är kvar där den alltid har suttit på S90.

Vad gäller drivlinor kommer uppdaterade S90 att erbjudas med ett liknande urval som i dag, det största förändringarna sker i stället bland modellbeteckningarna. Bensin- och dieselmotorerna, varav de sistnämnda är på väg att fasas ut, kommer att vara mildhybridiserade och därmed betecknas med bokstaven B. Just nu vet man alltså inte om en ”B-modell” är bensin- eller dieseldriven, men när dieselmotorerna är borta från utbudet är det inte längre ett problem. T-beteckningen kommer att appliceras på laddhybridalternativet (eller vågar vi hoppas på det ordet i plural?). P-beteckningen, som är avsett för Volvos elbilar, kommer inte att pryda nuvarande S90-generation. Laddhybrider och elbilar från Volvo går under namnet Recharge, det fick vi lära oss i samband med världspremiären av Volvo XC40 Recharge, det vill säga den helelektriska XC40:n.

Volvo S90 kommer även efter uppdateringen att tillverkas i Kina, precis som i dag. De relativt sett få S90 facelift som kommer att rulla i Sverige kommer alltså inte att vara byggda innanför Svea Rikes gränser utan i den stora folkrepubliken i öst.

Viewing all 938 articles
Browse latest View live